Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Jobbik: Horthy Miklósnak szobor kell Szegeden

Szeged - Gyűjtésbe kezd a Jobbik szegedi szervezete, így teremtenék elő egy Horthy-szoborhoz szükséges pénzt. Korábban már civil kezdeményezésre indult egy hasonló akció a városban, de szükséges pénz máig sem gyűlt össze.

- A Jobbik gyűjtést kezdeményez, hogy Szegeden legyen egy Horthy-szobor - nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Rácz Tibor. A szegedi szervezet alelnöke úgy véli: mivel az egykori kormányzó a Tisza-parti városból indult, ezért lenne indokolt egy köztéri szobor.

Bár a Btk. szerint csak az önkényuralmi jelképek használata tilos, természetesen Hermann Göring, vagy Szálasi Ferenc sem kaphatna szobrot Magyarországon, még akkor sem, ha civilben ábrázolnák őket, hiszen mindkettőjüket háborús bűnökért ítélték el. Horthy Miklóst azonban Nürnbergben, csak tanúként hallgatták meg, így jogilag nem lenne kifogásolható egy Horthy-szobor, vélik a hozzáértők.

A Jobbik szegedi szervezete is szobrot állítana Horthy Miklósnak.


Bár semmilyen törvény nem tiltja, hogy a kormányzónak szobrot állítsanak vagy utcákat, tereket nevezzenek el róla. Vitatott személye miatt nagyon ritkán fordul csak elő, hogy Horthy Miklós neve vagy képmása közterületre kerüljön. Tudomásunk szerint mindössze egy Horthy Miklós köz van jelenleg Magyarországon Páty községben, ahol a Horthy Miklós Társaság székhelye is található, igaz nem ebben, hanem a május 1-je utcában. Szoborból már több áll az országban. Az egyik mellszobor Budapesten a szabadság téri Hazatérés Templomában található, amelynek vezető lelkésze ifj. Hegedűs Lóránt, a másik Kenderesen a Horthy-kastély parkjában áll.

Bár időről-időre elindul egy-egy szoborállítási akció, eddig egyetlen magyarországi településen sem kapott helyet a kormányzó a köztereken. Legutóbb Nagykőrösön nyitották meg újra a kérdést, ám az ötlet kellő támogatást híján nem valósulhat meg.

Azon a bizonyos fehér lovon
Azon a bizonyos fehér lovon

Tavaly Szegeden is egy Horthy mellszobor fölállítását kezdeményezték civil szervezetek, és magánszemélyek: többek között a szeged-szőregi Csodaszarvas Polgári Kör, a Szent László Társaság, és a Szögedi Védegylet. A Dóm téri pantheonba szánták a kormányzó születésének 140. évfordulójára, ám a június 18-ra tervezett leleplezés elmaradt.


Lovasszobor Szegeden?

- Én egy lovasszobrot is el tudnék képzelni a Széchenyi térre – mondja Haág Zalán a szegedi Fidesz-KDNP frakció tagja, a szoborállítás egyik legfőbb támogatója. Ez azonban egyelőre messze áll a realitástól, hiszen Botka László határozottan kijelentette, hogy, amíg ő Szeged polgármestere, Horthy-szobor nem lesz a városban. Mellszobor sem, nemhogy lovasszobor. Nem tudom, a pénz gyűlik össze előbb, vagy Botka László távozik hamarabb a polgármesteri székből, de ha elkészül az alkotás, mindenképpen kiállítjuk, ha kell magánterületen. Wass Albert szobra sem közterületre, hanem a református egyház tulajdonában lévő területre került – tette hozzá Haág Zalán.

Egyelőre mintegy 500-600 ezer forint jött össze, ez a negyede a szükséges pénznek. Még pár évig biztosan gyűjteni kell, mert csak csordogálnak az adományok. Eddig csak magánszemélyek adakoztak. Az emberek nyugdíjukból, fizetésükből adnak egy-két ezer forintot, lassan gyűlik a pénz – mondta el a delmagyar.hu kérdéseire a közgyűlési képviselő.

Olvasóink írták

156 hozzászólás
 • 156. Historia 2008. október 28. 16:29
  „Az internet korában, hogy lehet ennyi tájékozatlan ember? Aki tájékozatlan, érdeklődjön egy kicsit. Esküszöm, ugyanazt hallom, látom emlegetni ami gyerekkoromban a kommunisták tömtek a fejünkbe.A fele sem volt igaz. Ébresztő! Volt egy rendszerváltás. Horthy nem az volt, amit a kommunisták tanítottak róla. Ez külföldön már nem kérdés. Itthon derogál csak aktualizálni a tudást.”
 • 155. lolaszeged 2008. október 27. 21:03
  „Jobbiknak is allitsatok szobrot!”
 • 154. Történelem 2008. október 27. 16:02
  „El mentünk a Don kanyarba, mert a "nagyok" így döntöttek.

  Legyőztek bennünket, mint veszteshez bejöttek az oroszok. Diktáltak, mert nyertek, és akkor ők voltak a nagyok.

  Most beszavaztuk magunkat az EU-ba. Mindent megteszünk azért, hogy adjanak egy kis Eurót, mert enélkül nem fejlődünk.
  Minden olyan drága lett - kivéve a munkánk értéke - , hogy nem tudjuk a fejlődést megfizetni. Most az EU a nagy.

  Sajnos a mi helyzetünk valami miatt úgy alakul, hogy mindig azt kell tennünk, amit mások diktálnak.

  Lehet, hogy valamikor több száz éve mégis csak "eq..tuk?”
 • 153. xyzq 2008. október 27. 15:04
  „151. "Szar idők voltak"
  Na és milyen most? :)”
 • 152. kötekedő 2008. október 27. 09:44
  „Láttátok a "nap szépét"!

  Ez a büntetés a sok hülye hozzászólás miatt. Megérdemlitek.
  Ja és szegény lánynak még normális nevet se tudott adni az idióta anyja.
  Rossz vicc volt ez a délmagyartól.”
 • 151. seleron 2008. október 27. 09:22
  „Paprikás veled értek egyet.

  Végre valaki igy fogja fel ezeket a mai dolgokat.

  Egyébként ha már szobor akkor annak a megboldogult fehér lónak emelnék de a lovasának nem. Szegény paci nem tehetett semmiről. De a gazdija sokmindenről.

  Szar idők voltak”
 • 150. Németh József 2008. október 27. 08:08
  „A bolsevik orosz szó. Jelentése: többség (mensevik: Kisebbség) Nem hiszem, hogy a többség gyűlölködő lenne.
  Nekem az a javaslatom ha már szobrot akarnak állítani annak aki Magyarországot a Don kanyarban védte, akinek sok százezer katona halála szárad a lelkén, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós szobra melllé egy Szálasi, egy Hitler esetleg egy Eichman szobrot is kellene állítani. Nem így lenne komplett a bűnözök szoborcsoportja?”
 • 149. Paprikas 2008. október 26. 21:49
  „En inkabb a csirkepaprikasnal maradok,szeles tesztaval!
  (A nyulat nem szeretem).

  Különben a paprikashoz soha (!) ne egyel uborkasalatat, elveszti a paprikas a jo zamatat!

  Jaj, de ehes lettem!
  Lehet, rendelek valamit telefonon.
  De akkor a DM irja, hogy en "lusta" vagyok!

  Mindegy.

  Ennyit mara a Horthy-szoborrol!”
 • 148. Szégyen hogy mennyi agymosott van 2008. október 26. 21:34
  „!!!”
 • 147. érdemes elgondolkodni rajta 2008. október 26. 21:16
  „,,A bolsevik nem orosz és nem román és nem magyar. A bolsevik egy olyan ember, elégedetlen, irigy és tele van gyűlölködéssel. Mindenkit gyűlöl, aki nem úgy gondolkozik, mint ő. És akit gyűlöl, azt meg is öli. Ilyen meg olyan jelszavak mögé bújnak, és a jelszavak mögül könyörtelenül meg akarnak ölni mindenkit, akit gyűlölnek. Tegnap kapitalistáknak mondták magukat, ma bolsevikoknak, holnap ilyen meg olyan unionistáknak."
  (Wass Albert)”
 • 146. gyarmati nő 2008. október 26. 20:41
  „Szobrot Darth Vadernek! És King Kongnak! És a nyúlpaprikásnak!”
 • 145. Szobor 2008. október 26. 19:35
  „Ha mar szobor, akkor inkabb
  Dalnoki Miklos Bela vezerezredesnek!

  Aki ismeri a törtenelmet,tudja miert!!!
  (Horthy a nyomaba sem jöhet!!).”
 • 144. akutyafáját 2008. október 26. 19:03
  „Ott a baj Szobor,hogy sok ilyen agyú van az országban mint te !”
 • 143. csak liberálisan 2008. október 26. 18:37
  „A Horty szobor ellenzőinek melegen ajánlom a Szoborparkot!

  ,,A parkban 42 nagyméretű, egykori köztéri szobor látható az 1945-1989 közötti kommunista politikai rendszer időszakából. Megtekinthető többek között a "Magyar-szovjet barátság" és a "Felszabadulás" allegorikus emlékműve, munkásmozgalmi személyiségek és a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak szobrai, valamint több gigantikus alkotás. Itt található Lenin, Marx és Engels, Dimitrov, Osztapenko kapitány, Kun Béla és sok más, "kommunista hős" emlékműve.

  A látogatók egyik "kedvence" a Felszabadító szovjet katona. Kezében sarló-kalapácsos zászló, nyakában dobtáras géppisztoly van. A 6 méter magas, rémisztő tekintetű szobor korábban Budapest közepén, a Gellérthegy tetején állt, ahol a belváros szinte minden pontjáról jól látható volt.

  A Főbejárat kapuzata hatalmas, klasszicizáló épületet idéz, mögé belesve azonban látható, hogy egy támasztékokkal felállított, 12 méter magas "kommunista díszlet" csupán. Tökéletes nyitány a diktatúra természetének bemutatásához."”
 • 142. Legjobb 2008. október 26. 18:21
  „A legjobb hozzaszolas a
  105.-ik "Hadüzenet"-je!

  Mindenki olvassa el!!!!!!

  (Aki megerti, megerti, aki nem, hat nem!).”
 • 141. Lári fári 2008. október 26. 18:17
  „Nem hallottátok hogy mit mondott Nyakó? Azt mondta, hogy az öncélú viaskodást végre váltsa fel az ország hosszú távú érdekét szolgáló nemzeti összefogás. Milyen összefogásról tesztek itt tanúbizonyságot? Gondoljátok hogy örül majd ennek Botka?
  Nem tudjátok megemészteni, hogy mások másképpen gondolkodnak? Hogy kapjátok meg így a zsoldot?”
 • 140. Szobor 2008. október 26. 18:13
  „A szegediek mindeg tiszteltek az embereket!

  Annak a cigany Danko Pistanak is szobrot emeltek!

  Amelett egy könyökeig veres Horthy semmi lenne!!

  Hol itt a baj?”
 • 139. Yossarian 2008. október 26. 18:03
  „ja tényleg kell. én egy szoborcsoportot javasolnék. mondjuk hitler, mussolini, és horthy állnak az auswitzi peronon, és fogadják az érkező transportot. vagy van másik : horthy áll a keleti pu.-n és fogadja a II. magyar hasereg halottainak szellemét. vagy esetleg horhy örörmtáncot jár a kivégzett cattaro-i matrózok sírján. egyszerűen elképesztő, hogy mennyi ostoba barmot hord a hátán a föld. méghogy szobrot egy tömeggyilkosnak?!?”
 • 138. Kik ezek 2008. október 26. 17:49
  „Úgy nézz ki igaza van aki azt mondja,hogy nem volt akkora holokauszt mert ahogy nézzem ezt a forúmot,teli van idegen szivű héber komcsival!”
 • 137. egy 56os 2008. október 26. 17:47
  „Tiszta szégyen,hogy Szegeden ami egy polgári város volt mégmindig vannak ilyen idegenszivű emberek,magyarok vagytok ti a szivetekben?Lassan én már szégyelem,hogy veletek egy országban élek!De én még hiszek abban,hogy eljön a változás!”
156 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárás a 43-ason

Szeged - Hétfőtől alapcsere, majd aszfaltozás miatt lezárják a 43-as út Szeged felé tartó sávját,… Tovább olvasom