Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Jobbik: Roma lakópark faji alapon?

A Jobbik minden erejével igyekszik megakadályozni, hogy a Szeged-csanádi Egyházmegye lakóparkot építsen Kiskundorozsmán a roma szegregátumban - mondta Tóth Péter.
A szegedi Jobbik transzparensekkel jelent meg hétfőn délelőtt az Aradi vértanúk terén, a Püspöki Székház előtt. Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei elnöke szerint Kiss-Rigó László megyés püspök a múlt év végén hozott egy rossz döntést: Kiskundorozsmán, a Búza és az Árpa utca közötti területen az egyházmegye roma lakóparkot tervez építeni.

– Ez a pozitív diszkriminációnak olyan formája, ami sokakban felháborodást kelt, ugyanis itt nem az egyház által jól meghatározott cigánypasztorációról van szó, ami elsősorban a munkán keresztül képzeli el a cigányság integrációját, hanem mások kárára vagy másokkal szemben okoz hátrányt egy ilyen lakópark elkészítése, és társadalmi igazságtalanságot szül. Azzal, hogy valakinek lakást adok ingyen, sokakat hátrányba sújtok. A múlt év végén több mint kétezer aláírást sikerült gyűjtenünk Dorozsmán a lakópark ellen, ezt az akciónkat folytatjuk ezen a héten is, amíg el nem tudjuk mondani, hogy Dorozsma lakosságának több mint a fele aláírta a petíciót - fogalmazott Tóth Péter.

"Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen" - olvastuk a fákra kötözött transzparensen az Assisi Szent Ferenc-idézetet a püspökség előtt. Egy másikon a következő kérdés állt: "Lakópark faji alapon?" Tóth Péter hangsúlyozta, hogy az akcióban nincs semmiféle vallásellenesség, hiszen a Jobbik keresztény párt, és ő maga is hívő ember. A politikus azt is igazságtalannak és felháborítónak tartja, hogy az Árpa és a Búza utcai romák karácsony előtt 260 mázsa tűzifát kaptak az egyházmegyétől. Helyi lakosoktól úgy tudják, hogy a romák a fát eladták, a befolyt pénzt pedig az ünnepekre költötték.

- Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megakadályozzuk az ügyet. A terület önkormányzati, így ahhoz, hogy a lakópark megvalósuljon, szükséges az önkormányzatnak hozzájárulást adni a beruházáshoz - magyarázta a Jobbik megyei elnöke. Ha ez megtörténik, nyilvánosságra fogják hozni, hogy az ügyet az önkormányzat nem tudta, illetve nem akarta megakadályozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék - karácsony után is

Az ünnepek után is kapott segítséget, ajándékot a lapunk által bemutatott ambrózfalvi Nagy Pál és Gál Ildikó családja. Tovább olvasom