Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Jogászképzés - olvasói levél

Szeged - Karsai Krisztina egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar közkapcsolati dékánhelyettes olvasó levélben reagál a jogászképzéssel kapcsolatos cikkünkre.
A szegedi jogász szakról szóló „félházas" cikk nem pontosan írja le a jelenlegi felvételi adatokból tükröződő képet, méghozzá azért nem, mert igyekszik összehasonlítani az almát a körtével. Azt pedig, mint tudjuk, aligha lehet.

Arról van szó ugyanis, hogy az elsőéves államilag finanszírozott helyek teljes megszüntetése merőben új helyzetet teremtett a jogász szakokra jelentkezők számára: ahol nincs meghirdetve államilag finanszírozott hely, ott minden jelentkező fizet a képzéséért, ezért végső soron őket – amennyiben a minimumpontszámaik megvannak – mindenképpen felvesszük. Nincs verseny az ösztöndíjas helyekért, az intézményi kapacitáson belül mindenkit felvehetünk. Így az a 160 fő, aki a nappali osztatlan jogászképzésre első helyen jelentkezett, mindenképpen felvételt nyer. Eddig ez nem így volt: az államilag finanszírozott helyekre történő jelentkezés esetén előbb országosan az összes jogász szak összes jelentkezőjének pontjaiból bonyolult számítást követően derült ki, hogy mennyit vehettünk fel. Így Szegedre tavaly 292 fő jelentkezett első helyen nappali tagozatú jogászképzésre az államilag finanszírozott helyekre – ehhez képest felvehettünk 86-ot. Több mint 200 főnek nem tudtuk garantálni, hogy elsőhelyes választása sikeres legyen. Ma, ahogy látható, pont ennek ellenkezője a helyzet. Elsőhelyeseink biztosan bekerülnek (ha megvan a minimális pontjuk). A többiek, további 326 fő még mindig dönthet úgy, hogy a sorrendet megváltoztatja, és elsőhelyes „ikszeléssel" biztosítja magának a helyet.

Szeretnék még egy félreértést tisztázni: a jogász szakok iránti érdeklődés országosan korántsem csökkent jelentősen.

A tény ugyanis, hogy a felsőoktatásból eltűnt harmincezer jelentkező, elsősorban nem a jogász szakra jelentkezők sorait ritkította, vagy legalábbis nem olyan mértékben, mint ahogy azt sokan várták, vagy ahogy azt kommunikálják. 2011-ben körülbelül 139 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, akik közül körülbelül 13 ezer 800-an jelentkeztek jogász szakra, ez az összes jelentkező 9,9 százaléka. 2012-ben ugyan 109 ezren jelentkeztek, de ennek még mindig 8,7 százaléka jelölte meg a jogász szakot. Egymásra vetítve a két számot ez azt jelenti, hogy miközben az államilag finanszírozott helyek száma ennek 87 százalékával csökkent, a jogászképzés iránti kereslet nem ugyanekkora mértékben, hanem mintegy 30 százalékkal esett vissza.

Ahogy Szabó Imre dékán is elmondta, 40 leendő önköltséges hallgatónk számára biztosítjuk az önköltség összegének visszatérítését ösztöndíjas formában. Úgy véljük, ez és a kar elismert kiválósága elegendő ösztönzést ad arra a felvételizőknek, hogy a június közepi időpontig akár meg is változtassák a megjelölt intézmények sorrendjét, és menjenek biztosra: szerezzenek maguknak elsőhelyes felvételt egy kiváló intézményben, a szegedi jogi karon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 külföldi elítélt raboskodik Magyarországon

Teljes ellátásukat a magyar állam biztosítja. A Szegedi Fegyház és Börtönben körülbelül 90 külföldi állampolgárságú fogvatartott van. Tovább olvasom