Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Jogerősen elmarasztalta az ítélőtábla a plébánost

Másodfokon jogerősen elmarasztalta a Szegedi Ítélőtábla Fazakas Gusztáv plébánost a Bodó Ferencről lapunkban tett kijelentései miatt.
Bodó Ferenc nyugdíjas tiszaszigeti gazdálkodó jogerősen pert nyert szerdán a Szegedi Ítélőtáblán Fazakas Gusztáv ellen. A falu plébánosa ugyanis azt állította a lapunkban 2013 novemberében megjelent, „Bodó Ferenc: Ordított velem a plébános" című cikkünkben, hogy az egyházközségi képviselő-testületet, amelynek a gazdálkodó is tagja volt, a püspök feloszlatta, mert nem tudott elszámolni a templomfelújításra szánt 16 millió forinttal. A férfiról pedig azt mondta, nem képviselheti az egyházközösséget, ha a magánélete botrányos, ha a feleségének kell kihúznia a kocsmából.

– A plébánosnak a Délmagyarország címlapján és a delmagyar.hu-n is megjelent kijelentéseit Bodó Ferenc jogsértőnek találta. Emiatt Feri bácsi polgári pert indított a plébános ellen, és elégtételt kért. Tárgyánál fogva az elsőfokú eljárást a Szegedi Törvényszék folytatta le. Első fokon a bíróság a 16 millió forinttal kapcsolatos kijelentés miatt marasztalta el a plébánost, és 200 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a törvényszék, illetve hogy a saját költségén a sérelmezett cikkel azonos módon tegye közzé a lapban, hogy megsértette Bodó Ferenc jó hírnevét – foglalta össze az előzményeket a gazdálkodó jogi képviselője. Dr. Gyura Barbara elmondta, mindkét fél fellebbezett az elsőfokú ítélet rendelkezései ellen.

Bodó Ferenc és Fazekas Gusztáv plébános közötti vita tárgya a templom felújítása Fotó: Frank Yvette
Bodó Ferenc és Fazekas Gusztáv plébános közötti vita tárgya a templom felújítása Fotó: Frank Yvette

Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dr. Szeghő Katalin vezette bírói tanácsa részben megváltoztatta az ítéletet. Mégpedig úgy, hogy a másik, a botrányos magánéletre vonatkozó kijelentést is jogsértőnek, indokolatlanul lealacsonyítónak találta. Helybenhagyta a kártérítés összegét és a kötelezést is, hogy saját pénzén cikket jelentessen meg. Az ítélet jogerős. Ellene fellebbezni a Kúriánál lehet, de csak akkor, ha eljárási hibát fedez fel a felek valamelyike.

– Nagyon örülünk az ítéletnek, de nem kívánom senkinek sem az elmúlt 17 hónapot. A helyzet változatlan. Amennyi megaláztatást nekünk a családommal a faluban el kellett szenvednünk a pap kijelentései miatt! Pedig rengeteget dolgoztunk ezért a településért, most meg más templomba járunk. De nem tudott fogást találni rajtunk, mert makulátlan az életünk – mondta az ítélőtábla döntéséről Bodó Ferenc.

Fazakas Gusztáv nem kívánta kommentálni az ítéletet, az ügyvédjéhez irányított, aki elmondta: ügyfele nem veszi tudomásul az ítéletet, ha írásban megkapta, felülvizsgálati kérelmet nyújt be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

156 millió – 3 perc alatt

Felújítják a Belvárosi híd szegedi oldali feljáróját, a Stefánia körforgalmát, a Fő fasor több szakasztá és a a József Attila sugárutat is az iskolák előtt. Tovább olvasom