Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Jól csengenek a hazai hangok a rádiókban

Magyarország, Szeged - Jelentősen emelkedett a magyar előadók számának aránya a tavalyihoz képest a hazai rádiókban – derült ki az Artisjus országos felméréséből, amelyet a Magyar Dal Napja alkalmából készített. A Rádió 88-nál arányuk már eléri a 40 százalékot, és a SZIN-en sincs szükség a jelenleginél több külföldi bandára.
15 százalékkal több magyar zenét hallgattunk és néztünk 2011-ben, mint egy évvel korábban – derült ki az Artisjus jelentéséből, amelyet a Magyar Dal Napja alkalmából adtak ki. A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerint a televíziók és rádiók egyre több hazai zenét játszanak, a fesztiválok és rendezvények szervezői főleg magyar bandákat kérnek fel koncertezni – csak minden negyedik–ötödik elhangzott dal külföldi szerző alkotása.

Az országos rádióadók kivétel nélkül 35 százalék körüli magyar zenei repertoárt kínálnak hallgatóiknak – ezt írja elő a médiatörvény. Az országos összesített adat – 29 százalék – ettől valamivel elmarad, mivel a helyi rádiók mentesültek a kvóta alól, rájuk az egyéni műsorszolgáltatási szerződésben vállalt arány a mérvadó.

A Magna Cum Laude és énekese, Mező Misi (középen) nem csak a rádióban, a SZIN-koncerteken is népszerű. Archív fotó: Karnok Csaba
A Magna Cum Laude és énekese, Mező Misi nem csak a rádióban, a SZIN-koncerteken is népszerű.
Archív fotó: Karnok Csaba

A Rádió 88-nak szerződése szerint naponta 30 százalék magyar zenét kellett sugároznia, de az utóbbi időben már 35–40 százalékot adtak. A szegedi rádió nemrég újabb 7 évre kapta meg frekvenciáját. Az új szerződésben a korábbinál jóval több magyar szám sugárzását garantálják majd, pedig a szegediekkel készített korábbi zenei tesztjeikből az derült ki, hogy a nagy többség teljes mértékben elutasítja a kortárs magyar zenét. – Ez jelentősen megváltozott, köszönhetően többek között a Petőfi rádiónak és az Eurovíziós Dalfesztivál tévében látható magyar selejtezőinek, ahol a Compact Discón kívül más magyar előadók is népszerűvé váltak a rádióhallgatók körében – mondta Nacsa Norbert, a Rádió 88 programigazgatója.

Az Artisjus kutatása szerint a tavalyi élő zenés koncerteken elhangzott művek 76,83 százaléka volt magyar. Az augusztus végén rendezett Szegedi Ifjúsági Napokra az idén fellépő több mint 120 együttesből és előadóból mindössze 11 érkezik külföldről.

– Ha szervezői oldalról nézzük a dolgokat, akkor a napijegyek eladásából befolyt összeg miatt feltétlenül szükség van egy-egy külföldi húzónévre egy fesztivál megszervezésekor. A 4 napos bérlettel érkezők ugyanakkor a hangulat miatt jönnek Szegedre, nincs akkora igényük a külföldi muzsikára – magyarázta Gajdán Bálint, a Szegedi Ifjúsági Napok fesztiváligazgatója. A SZIN persze eddig sem arról volt híres, hogy a színpadokon egymást váltják a külföldi fellépők. – Régen elsősorban a SZIN fórumát figyeltük, hogy látogatóink kiket látnának szívesen a Partfürdőn; mára a zenei kínálatot főként a Facebookon jövő ötletek alapján állítjuk össze. 5–6 éve kutatást is végzünk a fesztiválon, ahol az igények mellett a magyar–külföldi zene arányára is mindig rákérdezünk. A mostani szám az ideális: a nagyszínpadra és a Pepsi színpadra is elég egy-egy külföldi együttes, éjfél után pedig ugyanennyi külföldi sztárlemezlovas – mondta Gajdán Bálint.

Olvasóink írták

 • 17. Apátfalvi** 2012. augusztus 10. 18:46
  „Hihetetlen, hogy a destruktív, teremteni sosem képes szélsőjobb még egy ilyen témához is zsidózást köt...

  te nyomorék, soroljam, hogy hány kiváló zsidó gyökerű zenésünk van...?”
 • 16. Queenmargareth 2012. augusztus 10. 18:25
  „Quimby, Tankcsapda, HS7, Anima Sound System, Péterfy Bori, Budapest Bár, stb....Rengetegen vannak!!!”
 • 15. tella 2012. augusztus 10. 13:05
  „" lj510126 " szerintem az a baj, hogy szar együttes :-)”
 • 14. lj510126 2012. augusztus 10. 08:53
  „Lehet, hogy talán ma már több magyar zenét lehet hallani a kereskedelmi rádiókban, de bizonyos zenekarok zenéi továbbra is tiltólistán vannak a libsi, bibsi rádiókban.

  Az Ismerős Arcok - www.ismerosarcok.hu - zenekartól pl. továbbra sem lehet hallani egyetlen dalt sem továbbra sem egyetlen rádióban sem. Talán az a baj a dalaikkal, hogy a barátságról, a szeretetről, a szerelemről és a hazaszeretetről szólnak a dalaik?

  A SZIN-en, augusztus 25-én, 16 órakor élőben is meghallgathatjuk az Ismerős Arcok zenéjét.”
 • 13. roxper 2012. augusztus 10. 08:26
  „Sok észre vall, hogy bánki ebbe is politikát kever, szánalmas vagy öregem! :D”
 • 12. tucat 2012. augusztus 10. 07:36
  „5. Miracala
  Szerintem korrekt és világos helyzetjelentés.
  Talán még azzal egészíteném ki, hogy a rádiókból sem csak a médiatörvény rabláncának a csörgése hallatszik a könnyűzenei műsorok sugárzásának háttérzajaként, hanem az anyagi lehetőségek korlátai is megjelennek a szerkesztésben: a hazai termés jogtiszta beszerzése és terítése sokkal olcsóbb, mint az import árué.
  A nagy magyar bazárnak talán ez az egyetlen ilyen területe, mert minden más termékcsoportban a hazai a drágább, de legalábbis nem olcsóbb az importnál. És sokszor olyan, mint a magyar narancs: kicsi is, savanyú is, de a mienk, ami viszont, hellyel-közzel, a hazai zenei termésre is illik. De azért akadnak üdítő kivételek is.
  Mindegy. Sajnos annyira nem vagyok hazafi, hogy a pingponglabdányi, ecetízű narancsot megvegyem, hátha jó lesz a bablevesbe ízesítőnek. Szégyenkezve bár, de inkább kérek néhány szemet az édesebb és zamatosabb mediterrán termésből. A bableves mellé viszont, remélem, még hazai lisztből sütött kenyeret majszolhatok. Egyszerűen, mert az jobb ész szebb is, mint a mediterrán - legalábbis így tudom.”
 • 11. hoppárézimi 2012. augusztus 10. 07:00
  „Pont ez a bajom a Rádió 88-cal!!! Minap véletlenül bukkantam egy régi Zorán-slágerre CD-n. Vajon ilyen zenék miért nem mennek, miért csak a borzalmas mai számok? Nincs mondanivalójuk, gagyi a dallam, ritka esetben a hang még elmegy. Egy dolgot meg kéne érteni. Attól, hogy valamit agyonsztárolnak, lenyomnak a torkunkon, még nem lesz JÓ!! Ja, és a régi magyar számokhoz nem engedném, hogy hozzányúljanak, csak az eredeti szerző. Valamelyik nap kénytelen belehallgattam a "Kicsit szomorkás a hangulatom máma" című zenébe, az új feldolgozásba, hát, komolyan, fogtam magam, felálltam, és kimentem az étteremből. "Levegőzni", miután konkrétan rosszul lettem a nevezett förtelemtől. Aki már hallotta, tudja, miről beszélek. Ez nem zene, hanem mentális kínzás!!”
 • 10. Apátfalvi** 2012. augusztus 10. 05:10
  „Íme egy kiváló magyar zene!

  http://www.youtube.com/watch?v=c3z62LTCLyE

  Hazánkban is vannak ám kiválóságok, csak azokat nem a celebek között meg a rádiók beherangozóin kell keresni!

  EZ ZENE!!!”
 • 9. bánki 2012. augusztus 09. 22:34
  „Artisjus, Négymancs, Helszinki Bizottság,
  SZDSZ, LMP

  Bródy, Kertész ???????????????

  Csak nevek !

  Közünk hozzájuk ?”
 • 8. Queenmargareth 2012. augusztus 09. 21:24
  „A jó zenéket nem rádiókban adják. Általában nem populárisak”
 • 7. szatyi 2012. augusztus 09. 20:35
  „Úgy nem nehéz, ha a médiahatóság előírja, hogy hány százalékban KELL magyar zenét adni!”
 • 6. Queenmargareth 2012. augusztus 09. 19:10
  „Úgy látszik, hogy TI nem ismeritek a nívós, magyar zenéket:(”
 • 5. Miracala 2012. augusztus 09. 16:47
  „Ez a statisztika abszolút nem mérvadó. A rádiókban a magyar zenéket NEM a hallgatók igényei szerint állítják össze, az sem biztos hogy a hallgatók egy része akar magyar zenét hallgatni (a Rádió 88 részéről persze jön a frappáns válasz hogy akkor elég meghallgatni a kívánságműsort, de a zenei szerkesztők is úgy állítják össze a kért dalokat hogy a legalább a látszat meglegyen). Itt inkább egyrészt: a törvénybe vésett szabályokat követik a rádiók, különben büntetnek, vagy megszüntetnek. Másrészt van néhány hazai csapat, akik képletesen szólva kilobbizzák hogy az ő zenéjük szóljon (lsd: MCL).

  A fesztiválszervezők is értenek a porhintéshez. Nyilván üzleti titok hogy a fellépők mennyit kérnek el egy óra műsorért, nem is beszélve a külföldi előadókról, akik évről-évre egyre inkább emelik az árakat, a szervezőknek meg egyre kevesebb szponzorpénzből és egyéb forrásból kell ezt úgy "kigarázdálkodni" hogy legalább nullszaldósra jöjjön ki a rendezvény. Elég csak a Sziget vagy a Sound korábbi line-up-ját megnézni. Itt aztán megvan az a gyönyörű hivatkozás hogy a facebook-on a közönség ezt kérte, az Artisjus pedig ehhez még asszisztál is meglovagolva a dolgot, mintha a jelenség csak az Ő érdemük lenne.”
 • 4. roxper 2012. augusztus 09. 16:39
  „Na hát pont erre a magna cumira nem lennék büszke, übergagyi "együttes", zenekart szándékosan nem írok, mert sértő az igazi bandákra nézve!”
 • 3. Dr.Evazan 2012. augusztus 09. 16:36
  „Marhajó magyar előadók vannak mostanában, pl. Fluor Tomi és hasonszőrű társai...Jó nagy sztárok, agyam eldobom...A zenéjük pedig...egyenesen fenomenális...”
 • 2. doodi 2012. augusztus 09. 16:21
  „Én úgy gondolom, hogy sokkal több jegyet tudnának eladni, és jobb, nagyobb fesztivál tudna lenni, ezzel több bevételt hozna a városnak, amennyiben több külföldi zenekart hoznának el. A jelenlegi program nagyon gyenge, évek óta kilátogatok a fesztiválra, idén is ki fogok, de sokkal büszkébb lennék a szülővárosomra, ha végre kinőne a gagyizásból, és egy igazán színvonalas, nagyszabású, tömegeket megmozgató fesztivált tudna szervezni.”
 • 1. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2012. augusztus 09. 15:36
  „Istenem, ekkora címeres barmokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csatorna már épül a Vásárhelyi Pál utcában

A Vásárhelyi Pál utca Kenyérgyári út és Bakay Nándor utca közötti részén a kivitelező már 300 milliméteres szennyvízcsatornát építi. Tovább olvasom