Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Jól halad a gazdaságtudományi kar új otthonának felújítása

Jó ütemben halad a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának jövő tavasztól otthont adó épület felújítása. A szegedi Kálvária sugárút elején álló ingatlan rekonstrukciójára közel 465 millió forintot költ a felsőoktatási intézmény. Az ingatlant a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományától vásárolta meg a GTK, a költségekhez az SZTE 40 százalékkal járult hozzá.
Fotó: Schmidt Andrea
Műemléknek minősül a szegedi Kálvária sugárút elején álló, legutóbb a Kossuth Zsuzsanna egészségügyi szakközépiskolának helyet adó ingatlan. Ezért külsőleg nem, de belül átalakítható a 126 éves épület. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gazdaságtudományi Kara (GTK) új elhelyezését eredményező beruházás terveit Koczor György szegedi építész készítette. Az 1880-ban fölhúzott, végleges formáját az emeletráépítéssel 1928-ban elnyert épület rekonstrukciója megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázatot az ugyancsak szegedi Lépték Kft. nyerte. A nagyszabású munkát idén tavasszal kezdte, és 2007. február 11-re kell befejeznie a kivitelezőnek – tudtuk meg Rovó Istvántól, az SZTE főmérnökétől.

A bontást befejezték, így a munka harmadával végeztek, ami annak is köszönhető, hogy naponta 100-150 ember dolgozik az épületben. Most a szerkezetépítésen a sor, aztán a gépészeti, majd a burkolási munka következik.

A felújítás ára

A Kálvária sugárúti ingatlant a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományától vásárolta meg a GTK, a költségekhez az SZTE 40 százalékkal járult hozzá. A rekonstrukcióhoz 100 millió forintot a Nemzeti fejlesztési terv részét képező HEFOP pályázaton nyert az SZTE, amit kiegészített saját (kari és az intézményközponti) pénzforrásaival. A felújításra összesen 465 millió forintot költhet a szegedi egyetem.

A felújítás eredményeként a földszinten kap helyet a hallgatói bolt és több, az ügyintézéshez szükséges iroda. Az első emelet fogadja be a multimédiás termet, a laborokat, a szerverszobát. A második emeletet a dékáni hivatal veheti birtokba. A harmadik emelet az intézetvezetői és a tanszéki munkaszobáké. A most beépített tetőtérrel – a korábban hasznosított területhez képest – 306 négyzetmétert nyernek, így helyet találtak újabb tanszéki helyiségeknek, öltözőknek és a gépészeti berendezéseknek. A belső udvaron pedig fölépül a tervező által „kábakőnek" becézett, 96 négyzetméteres, kétszintes, a földszintről megközelíthető „torony", ahol multimédiás és folyóiratolvasó-terem szolgálja az oktatást. A falakon belüli teret az eddigieknél jobban hasznosítják, így összesen 2166 négyzetméteres lesz a GTK új birodalma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi világpremier Christopher Lamberttel

Világpremier lesz jövő héten Szegeden: A harag napja című magyar–angol koprodukciós filmet a… Tovább olvasom