Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Jól szelelnek a megye kéményei

Szeged - Közel nyolcezer esetben tiltották meg az országban a kémény üzemeltetését a katasztrófavédelmi kirendeltségek. Csongrád megyében mindössze 59 eljárás indult a kémények nem megfelelő műszaki állapota miatt.
– Sokat küzdöttünk azért, hogy ilyen jó állapotban legyenek a kémények Szegeden – jelentette ki Király József, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője, amikor arról kérdeztük, mi a magyarázata, hogy a közelmúltban lezajlott országos kémény ellenőrzés során Tolna és Vas megye mellett Csongrád megyében találták a legkevesebb problémás kéményt.

Az országos kémény ellenőrzés során Tolna és Vas megye mellett Csongrád megyében találták a legkevesebb problémás kéményt. Fotó: Schmidt Andrea
Az országos kémény ellenőrzés során Tolna és Vas megye mellett Csongrád megyében találták a legkevesebb problémás kéményt. Fotó: Schmidt Andrea

 A csendes gyilkos

Csongrád megyében legutóbb tavaly februárban okozott tragédiát szén-monoxid-mérgezés. Bordányban egy 49 éves asszony a helyszínen életét vesztette, három 17 és 26 év közötti lányát pedig a mentőszolgálat munkatársai szállították a kórházba. A tragédiát vélhetően a kazán nem megfelelő működése okozta. Szegeden a napokban egy 30 év körüli fiatalember lett rosszul zuhanyozás közben. Szerencsére nem ájult el, időben ki tudott szellőztetni, de még napok múlva is erős fejfájásra panaszkodott. A köznyelvben „csendes gyilkosnak" nevezett szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. Szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.

A kéményseprő-ipari közszolgáltató szakembereinek időszakonként ellenőrizniük kell a használatban lévő és a tartalék kéményeket. Azokat az égéstermék-elvezetőket, amelyekre gáztüzelésű berendezést kötöttek, legalább évente egyszer, azokat pedig, amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki, évente legalább kétszer kell ellenőrizni, és szükség szerint tisztítani. Amennyiben az ellenőrzés során a kéményseprő szabálytalanságot észlel, felszólítja az ingatlan tulajdonosát, hogy azonnal állítsa le az üzemeltetést.

Az idén eddig több mint nyolcezer esetben tiltották meg kémény üzemeltetését a katasztrófavédelmi kirendeltségek. A legtöbb tiltó határozatot Bács-Kiskun megyében hozták. Megyénkben mindössze 59 eljárás indult kémények nem megfelelő műszaki állapota miatt, a használatot 12 esetben tiltották meg. A kémény újbóli üzembe helyezését a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik, a szabálytalanság megszüntetése után.

A Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője elmondta, ha szabálytalanságot találnak, minden esetben először a lakókkal egyeztetnek, jelzik nekik a problémát, csak ezután fordulnak a felügyeleti szervhez, a katasztrófavédelemhez.

– Évről évre folyamatosan felhívjuk a lakók figyelmét a hibákra és a szabálytalanságokra, amelyek kijavítása után biztonságosabb az üzemeltetés. Ez a társaságnak többletmunkát, a tulajdonosoknak pedig néha kellemetlenséget okozott, de úgy érezzük, most ért be a munkánk gyümölcse – fogalmazott Király József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 kiló ételt dobunk ki évente

Becslések szerint Magyarországon fejenként 40 kiló élelmiszert dobunk ki egy év alatt. Az emberek általában a háziállatoknak adják az ételmaradékot, az éttermek viszont ezt már nem tehetik meg. Tovább olvasom