Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Jól vizsgázott a megyei katasztrófavédelem 2012-ben

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi munkáját értékelték hétfőn a szakemberek Szegeden: az előző évhez képest többször kellett vonulniuk, több volt a szabadtéri tűzeset, viszont kevesebb szén-monoxid-mérgezés történt Csongrád megyében.
Nagy változást hozott 2012 a katasztrófavédelem életében: a január 1-jén hatályba lépett katasztrófavédelemről szóló törvény jelentősen bővítette hatáskörünket – közölte Bakondi György altábornagy hétfőn Szegeden. A BM országos katasztrófavédelmi főigazgatóságának vezetője a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi munkáját sajtótájékoztatóján jónak minősítette.

Fotók: katasztrófalvédelem
Fotók: katasztrófalvédelem

– A katasztrófavédelemnek 3 fő feladata van: az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának védelme, a gazdaság biztonságos működésének segítése, valamint a létfontosságú rendszerek hatósági felügyelet alatt tartása. Most januártól a kéményseprő ipari tevékenység hatósági felügyeletét is mi látjuk el, mert az elmúlt negyedévben 170-en szenvedtek szén-monoxid-mérgezést, amelyben 17-en vesztették életüket – mondta Bakondi. Beszélt a polgári védelem radikális átalakításáról: 2010-ben a borsodi árvizeknél még a rendőrök, tűzoltók, börtönőrök segítettek, ma két országos rendeltetésű, ENSZ-vizsgával rendelkező polgári egység működik hazánkban, és minden megyében vannak polgári önkéntesek.


Szatmári Imre, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: létszámuk tavaly 46 fővel nőtt, bevethető egységeik száma gyarapodott. Ruzsán új katasztrófavédelmi őrs alakult, és jövő tavaszra Kisteleken is felállítanak egyet. 2011-ben a tűzoltók 2511 esethez vonultak ki, míg tavaly 2607 helyszínen jártak. A szabadtéri tűzesetek száma jelentősen, 32 százalékkal növekedett. Szatmári Imre kiemelte: tavaly Csongrád megyében szén-monoxid-mérgezésben senki nem halt meg. A mérges gázzal kapcsolatos beavatkozásaik száma 10-ről 2-re csökkent, és különböző halálesetekhez is kevesebbszer kellett kivonulniuk. A tűzvizsgálatok eredményessége – ilyet bűncselekmény gyanúja, különösen nagy kár vagy haláleset esetén kell indítaniuk – 46-ról 55 százalékra emelkedett.

Olvasóink írták

 • 5. JeromosGabaly 2013. március 05. 21:32
  „Mint a viccben.......Doktor uuúúúr, ne hallgasson ráááááá! A birka hazudik!!!!”
 • 4. dendri 2013. március 05. 17:01
  „A katonaság leépítése után is találtak maguknak jól tejelő pozíciót a tisztek, ez valóban megnyugtató. Kár, hogy közben azok, akik valóban dolgoznak, mentik az embereket minimálbérért dolgoznak, ezek meg kitüntetgetik egymást, kezet ráznak és röhögnek a markukba.”
 • 3. hős 2013. március 04. 22:02
  „Vigyáznak ránk!Megnyugtató,hogy ennyi közöttük a tiszt.”
 • 2. deszkás 2013. március 04. 20:23
  „Majd egy árvíznél legyen ekkora arc.”
 • 1. tol 2013. március 04. 19:12
  „egyre jobbak vagyunk. Papíron.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elérhetetlen az állam, amikor fizetnie kellene

Három év alatt már a negyedik bíróságon jár a 43-as út mellett megrepedt házak ügyében indított per. Tovább olvasom