Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Jolly jokernek szánják az Erzsébet-utalványt

Csongrád megye - Nemcsak a családi pótlékot, hanem a lakásfenntartási támogatást, az átmeneti segélyt és a rendszeres szociális segélyt is Erzsébet-utalvánnyal fizetnék ki – ennek lehetőségeit vizsgálja a kormány.
A családi pótlékot, valamint a segélyek közül a lakásfenntartási támogatást, az átmeneti segélyt és a rendszeres szociális segélyt is Erzsébet-utalvánnyal fizetné ki a kormány. Április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, hogyan fizethetők utalványban a szociális juttatások – a megfelelő jogszabályt április 15-éig el kellene készíteni. Az ötlet nagy ellenállást váltott ki; 18 civilszervezet írt alá közös tiltakozólevelet a napokban, köztük a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. Megírták a NEFMI-nek, hogy téves, előítéletes és megalázó az a feltételezés, hogy a szegények és gyereket nevelő családok nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat, ezért korlátozni kell a szabadságukat.

Akik caferiában kapják az Erzsébet-utalványt, szívesen fizetnek vele. Fotó: Schmidt Andrea
Akik caferiában kapják az Erzsébet-utalványt, szívesen fizetnek vele. Fotó: Schmidt Andrea

Jogcímek

A csongrádi szociális és egészségügyi iroda nyilvántartása szerint idén februárban lakásfenntartási támogatásban 1062-en részesültek, közel négy és fél millió forint értékben. Rendszeres szociális segélyként 93-an több mint két és fél milliót, átmeneti segélyként 24-en 116 ezer forintot kaptak – ismertette Hajó Edina sajtóreferens. Szentesen februárban 826 fő részesült 2 millió 714 ezer forint lakásfenntartási támogatásban – tájékoztatta lapunkat a szociálpolitikai osztály vezetője, Lencséné Szalontai Mária. 792 ezer forint átmeneti segélyt kapott – olyan családok esetében, ahol nincs kiskorú gyermek – 124 személy, a kiskorú gyermeket nevelő családoknál 158 kérelmező 2 millió 141 ezer forinthoz jutott. Rendszeres szociális segélyben 112, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban pedig 433 személy részesült – előbbiek összesen 2 millió 775 ezer, utóbbiak 8 millió 118 ezer forint összegben.

Az általunk megkérdezett szociális területen dolgozó szegedi szakember úgy fogalmazott: tévedés, hogy az „Erzsébet-pótlék" segíteni fog. Szerinte sokkal inkább eldurvul az utalványok másodlagos piaca, vagyis a kisebb településeken, ahol nincs beváltóhely, de még a nagyvárosokban is olcsóbban túladnak majd a rászorulók az utalványokon, csak hogy pénzhez jussanak. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a tavaly tartott szociális konzultációra hivatkozik, ahol a válaszadók 89 százaléka helyeselte, hogy aki szociális segélyt kap, annak részben pénzben, részben más formában adják oda az összeget, hogy az valóban az eredeti célját szolgálja.

A parlamentben is téma volt az utalványos juttatás, kedden az LMP-s Szél Bernadett azt mondta: nincs szakmai konszenzus az ügyben, ráadásul nem egyértelmű, hogy kinek jó a javaslat, és kinek rossz. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter azt válaszolta: nem született még döntés az ügyben, a kormány a NEFMI-t egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével bízta meg, csak annak ismeretében hoz döntést.

A családi pótlékot közvetlenül az államkincstár folyósítja a családoknak, a lakásfenntartási támogatást, az átmeneti segélyt és a rendszeres szociális segélyt pedig az önkormányzatokon keresztül kapják a rászorulók.

Februárban az országban közel 2 millió gyerek után az állam összesen 29 milliárd forint családi pótlékot fizetett ki. Ebből Csongrád megyében 77 ezer 256 gyermek után majdnem 1,2 milliárd forint családi pótlékot folyósítottak. Településre bontott adatai nincsenek az államkincstárnak.

Ugyancsak februárban a szegedi önkormányzat 5053 embernek 22,4 millió forint lakásfenntartási támogatást, 1644 rászorulónak 16,4 millió átmeneti segélyt adott. Összesen 50,8 milliót fizetett ki 2278 ellátottnak foglalkozást helyettesítő támogatásra, és 532-en részesültek rendszeres szociális segélyben 14,8 millió forint értékben.

Vásárhelyi segélyek

A februári adatok szerint Vásárhelyen 1687-en kaptak lakásfenntartási támogatást, 6 millió 966 ezer forint értékben. 213-an 5 millió 186 ezer forintnyi rendszeres szociális segélyt, 159-en 806 ezer forintnyi átmeneti segélyt vehettek fel az önkormányzattól. A város 16 millió 368 ezer forint értékben 935 személynek biztosított foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Az átmeneti segélyben részesülők közül a város 85-nek biztosít ingyenes meleg étkeztetést, 70-en gyógyszer- és/vagy élelmiszer-vásárlási utalványt kapnak. Az utóbbi számos helyi boltban beváltható. Mindössze 6-an kapják kézpénzben a segélyüket, jellemzően azok, aki tanyán élnek, s nincs a közelükben az utalványt beváltó üzlet. Rendszeres szociális segélyt jellemzően az 55 éven felüliek, illetve a megromlott egészségi állapotúak kapnak.

Makói segítség

A makói önkormányzat lakásfenntartási támogatásként 623 kérvényezőnek 2,7 millió forintot juttatott az elmúlt hónapban. Rendszeres szociális segélyre 137-en számíthatnak, 3,5 millió jár nekik. Átmeneti segélyt – 5000 forintot – márciusban egyetlen ember kapott.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. soligor 2012. április 15. 17:37
  „88
  mélységesen megdöbbentett amit leírtál
  vigyázz ! mert az ilyen kevély emberek nagyot tudnak koppanni
  a bajhoz egy pillanat is elég
  egyébként szégyelld magad!”
 • 89. macs 2012. április 15. 12:51
  „88. istvang58,
  kívánom, hogy sose kerülj perifériára, legyen mindig jól fizető munkád, sose legyél beteg, még véletlenül se sérülj úgy meg, hogy mozgásodban vagy más képességeidben korlátozott legyél, sose öregedj meg, vagyis soha ne kerülj olyan helyzetbe, amikor mások segítségére szorulnál!
  Amennyiben az életed másként alakul, mielőtt segítségért, támogatásért kiabálnál, jusson eszedbe az, amit most leirtál! Bocs, ha durva voltam. :-)”
 • 88. istvang58 2012. április 15. 08:08
  „Nem kell az adófizetők pénzéből segíjeket osztogatni, és így nem lesz vita, hogy miben kapják.
  Tartsa el mindenki saját magát.”
 • 87. joniwalker 2012. április 14. 23:12
  „81. GondaIstván 2012.04.14. 08:02

  Jogos, diákmunkából viszont nincs hiány, az sokat segít az egyetemista gyerekeknek. 3évig abból éltem, (meg ösztöndíjból) és 5 ös a diplomám. és ez nem régen volt, 2011 ben kaptam rendes munkát. Tudok jó cégeket, írj ha érdekel. Sehol de sehol nem adnak családi pótlékot egyetemista gyerekre, mint említettem általában 7-10 év a határ más Uniós országokban.”
 • 86. aquarius 2012. április 14. 13:39
  „85. csakugyirok 2012.04.14. 13:05
  Ezzel egyetértek: "Valahol el kell kezdeni gátat szabni a gyerekeknek adott pénz olyan irányú elköltéséhez, amilyen most sok családban történik."
  A "kollektív büntetéssel", a tisztességes, a csp-t értelmes, a gyerek fejlődését valamilyen szinten szolgáló (legyen az pelenka, ovis étkezési díj, bérlet vagy tankönyv) dolgokra elköltő szülők, családok életének ilyen módon való megnehezítésével nem. Meglátásom szerint a köv. lépés az lesz, h úgy ahogy van, megszüntetik a csp-t. Nekem ez akkora érvágást nem fog jelenteni hálistennek (mint jelentett a családomnak a Bokros csomag idején), de sok valóban nem a segílyír´ szülő, a jövőt a gyeremekekben látó szülőnek, családnak igen! Erre kellene gondolni, amikor összemossák a cigire-piára elszóró szülőket a normálisabb fajtával...”
 • 85. csakugyirok 2012. április 14. 13:05
  „Nem tudok tanácsot adni, mert csak ismételném önmagam. A véleményem a dologról az előző hozzászólásom első mondataiban van.”
 • 84. Queenmargareth 2012. április 14. 11:34
  „70. vélemény 2012.04.13. 21:09
  köszönöm, hiszen nonszensz dolgokra nonszensz kérdések felvethetők.
  értem, ledolgozom, mint forgalomirányító:)
  tudom, ez minősít:)”
 • 83. aquarius 2012. április 14. 10:45
  „82. csakugyirok 2012.04.14. 08:06
  Egy néhány hónapos gyereknek milyen élelmiszert vegyek a cba-ban?! Úgy látom, nagyon érted a módját, hogyan lehet elkölteni a gyerek élelmezésére, akkor várom a tanácsodat ebben a témában...”
 • 82. csakugyirok 2012. április 14. 08:06
  „Azt, hogy ki mit nem ért azt ne ragozzuk. Azt sem, hogy én "milyen színű" vagyok. Ez hülyeség. Valahol el kell kezdeni gátat szabni a gyerekeknek adott pénz olyan irányú elköltéséhez, amilyen most sok családban történik. Az, hogy ez olyan családokat is érint, akik tényleg arra költik amire kapják, ez csak egy szerencsétlen hozadéka a dolognak. Nem lehet minden család mellé egy "ellenőrző embert" állítani. Igen, egyetértek a dologgal, és okos ember módjára meg kell találni a módját, hogy jól és olcsón vásároljuk. Erre mondtam én azt, hogy az a pénz azért nem olyan sok, hogy elkölteni jegyben lehetetlen legyen.
  Egyébként két gyerekem van és munkanélküli vagyok. De nem vagyok hülye, mert megértettem a dolog lényegét, mert tudom, hogy nem ellenem van. Ha csak kenyeret, tejet, meg uram bocsá´ valami édességet veszel időnként a gyereknek már szinte el is költötted a családi pótlékot. Ha tudsz számolni, tudod miről beszélek. Az, hogy ezekben a boltokban, ahol be lehet váltani az utalvány ezres nagyságrenddel többért veszed meg, az így ebben a formában nem igaz. Csak jobb köpködni mint gondolkodni.”
 • 81. GondaIstván 2012. április 14. 08:02
  „72. joniwalker: "MENNYIT????? 7 gyerek után 7x16.000 Ft jár... Ennyit rólad és a hitelességedről ;) Asszem ezt nevezik buktának :P"
  Csak azt nem veszed figyelembe, hogy a 18 év feletti, még tanuló gyerekek után már nem jár családi pótlék. Pedig én azt tapasztalom, hogy ők is szoktak enni.”
 • 80. Francois 2012. április 14. 07:32
  „Ez egy hatalmas nagy baromság! Rengeteg ember nem fog tudni a gyerekének kaját venni az ország több részén, beindul az utalvány biznisz 40% lékért! Viktornak nem a saját véreiből kellene kiindulni mire költik a pénzt, hanem a magyar emberekből! Jó tudjuk Órsós Viktor szereti a dakota közmondásokat, hisz ő is az, de nem a dakotákból kellene ki indulnia. Több olyan családot ismerek akik ha megkapják a családi pótlékot, azonnal az iskolába ovodába rohannak befizetni a gyerek ebédét! Csak úgy halkan jegyezném meg, valaki itt a fórumon elgondolkodott mire is jó ez az utalvány! :D Kicsit törjétek a fejeteket, nem olyan nehéz a megoldás! :P :D :)”
 • 79. aquarius 2012. április 14. 06:25
  „78. bambinaXX 2012.04.13. 23:26
  Igazad van. Nem 150-ért veszem, hanem 140-ért literjét! Tanyáról, hetente kétszer, házhoz hozza a bácsi. Vagy 10 éve tőlük kapja a család. Hetente 3 liter iszok meg ebből a NEM 2,8-as meg 1,4-es katyvaszból!
  Mondjuk a mondanivalóm lényegén nem változtat...”
 • 78. bambinaXX 2012. április 13. 23:26
  „67. 150 ft-ért nem tejet veszel, hanem reggeli frissnek nevezett katyvaszt.. termelői tej piacon 200 ft. Amúgy igaz: az lenne jó, ha náluk(termelők) is beváltható lenne-akár a piacon, ahogy bölcsi/ovi/iskolai étkeztetésre, ill. ruhára, mosószerre is lehessen költeni!!”
 • 77. agyal1 2012. április 13. 21:51
  „Elnézést a hibás névért.....Csakugyirok-nak reagáltam,helytelen megszólítással!!”
 • 76. joniwalker 2012. április 13. 21:36
  „Nem én emlegettem a 47.000 -et...csak ha mindenki azt az összeget használja akkor énis ahhoz viszonyítottam. Ők azok akik a legjobban rászorulnának a segítségre, de ha minden nap odaállna az ember közéjük, lenne pár érdekes meglátás. Tény hogy vannak ott igen nehéz helyzetben lévő emberek, de az nem családtámogatási probléma, én csak arról beszéltem, amitte mondasz már szegényügy, amiben nem nyilatkozok mert nem vagyok tájékozott benne.”
 • 75. agyal1 2012. április 13. 21:32
  „Cakugyirok!!!!!!
  Képzeld el mi most hat gyerek után 96 ezer családi pótlékot kapunk!! Ebből fizetjük a rezsi nagy részét,ebből iskolába fizetni,óvodába,ruháztatni,stb..... Ja és persze beteg nem lehet senki mert arra már nem marad!! Sajnos a gyesből és családiból élünk jelen pillanatban (balesetem miatt). Számodra tovább nem ragozom mert itt szerintem Te vagy nagyon H..LYE!!!!!! Jobb lenne ha Te és a hozzád hasonló nem is szólna ehhez a témához,mivel fogalmad nincs az egészről!!! Majd ha a saját vagy a gyerekeid bőrén érzed,akkor szólj bármit is!!!”
 • 74. NP1 2012. április 13. 21:29
  „joniwalker

  Ja és ugye mindenki kap 47 000 Ft-ot. Nincs olyan munkanélküli aki ennél kevesebbet kapna?
  Van!
  Igen hozzá kell tennem a gyest, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, a beteg gyermekért járó ingyen utazást...stb... már ha ez egyazon időben jár. Ez maga a feneketlen jólét.
  Egyetlen dolgot nem értek: munkába menet a Mátyás téren megyek keresztül, ki az a sok lepusztult ember aki sorban áll a rendháznál étel osztásra várva és a Rákóczi utcában a családsegítőnél?”
 • 73. joniwalker 2012. április 13. 21:16
  „Előző 64. GondaIstván 2012.04.13. 20:10 -nak szánva, elnézést kérek NP1”
 • 72. joniwalker 2012. április 13. 21:13
  „68. NP1

  MENNYIT????? 7 gyerek után 7x16.000 Ft jár...

  A családi pótlék havi összege
  a) egygyermekes család esetén 12 200 forint,
  b) egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,
  c) kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,
  d) két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,
  e) három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,
  f) három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint,

  Ennyit rólad és a hitelességedről ;) Asszem ezt nevezik buktának :P”
 • 71. joniwalker 2012. április 13. 21:11
  „62. NP1 2012.04.13. 19:34

  Itt is ügyesen hülyeséget mondtál...47.000 het tedd hozzá a családi pótlékot a gyest, ha beteg a gyerek (10 éves koráig jár) az ingyen utazást, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, valamelyik szülő munkanélküli ellátását, és máris más a kép... nem kéne utánanézni bizonyos dolgoknak? :P

  Aki az adóztatás miatt fél: A családi pótlék univerzális ellátás, tehát minden gyermeket nevelő család részesül benne. Európában előkelő helyen van a megas összeg és a folyósítás hossza tekintetében, máshol a gyerek 7! éves koráig jár. Sokaknak itthon megéri nem dolgozni csak sok gyereket szülni, mert cslaádtámogatási ellátásokból összejön a sokak által emlegetett 47.000 ft....vagy a duplája, és jogot lehet szerezni ingyenes étkeztetésre, tankönyvre, stb.

  de befejeztem, mert sokan a rutinjukkal legyőznek ilyen butaságok kommentelése terén....”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen ebédet ad az alapítvány

Az Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány legutóbb 40 családot látott vendégül a Pick Étteremben. Támogatók jelentkezését várják. Tovább olvasom