Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Jön a multi, nem jön a multi

Egy-egy város gazdagságát sok minden mutatja. Nem feltétlenül kell a lakosok pénztárcájában turkálni ahhoz, hogy megállapítsuk, jól élnek vagy sem. Sokszor elég végigsétálni az utcákon, megnézni, milyen boltok kínálják az árut, milyen éttermek, kávézók csalogatják az éhes embereket, és minden kiderül.
Nálatok még Tesco sincs – ugratják nemegyszer a falusi gyerekeket a kisebb városokban. Mert milyen hely lehet az, ahol a legnagyobb boltot Kovácsné Marika tartja? A városi lét egyértelmű bizonyítéka, ha megtelepednek a multik. Onnantól, hogy egy nemzetközi márka betelepül, még egy tanyaközpont lakói is igazán városinak érezhetik magukat. Persze egyes áruház- és gyorsétteremláncok ma már nem számítanak kuriózumnak, tele velük az ország. Egy McDonald's már egy 40 ezres településen is elvárható. A századik üzletük is megnyílt már az országban. Burger King viszont már jóval kevesebb van. Budapesten kívül csak Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ehetünk Whoppert. Az étterem- és kávézóláncok vidéki terjeszkedéséről szóló fejezetet ezzel szinte le is zárhatjuk, hiszen alig akad olyan multi, amely hajlandó lenne a távoli M0-son túli területekre is terjeszkedni.

Az első telepesek persze már megérkeztek a magyar vidékre, de egyelőre csak óvatosan nyitogatják boltjaikat a nagyok. Az óvatosságra pedig minden okuk megvan, hiszen például két szegedi nyitás is csakhamar zárással végződött a közelmúltban. Nemrégiben a világviszonylatban a McDonald's babérjaira törő Subway búcsúzott amerikai létére angolosan Szegedtől, néhány éve pedig a Pizza Hut távozott hirtelen a városból.

Jön a multi, nem jön a multi. Fotó: Frank Yvette
Budapesten kívül csak Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ehetünk Whoppert.
Fotó: Frank Yvette

A kivonulás okairól akartuk kérdezni a Subway hazai képviselőjét, de ő zsúfolt programjára hivatkozva csak annyit mondott: a szegedi üzlettel csak annyi volt a baj, hogy rossz helyen nyitották, ezért nem ment a bolt. Arról, hogy újranyitják-e a szegedi szendvicsbárt, nem akart beszélni, azt mondta, rengeteg a dolga, januárban keressük újra. Öt percet se kaptunk tőle, lehet, hogy a válság miatt ő is a beállt a szendvicseket készíteni valamelyik üzletben.

Tényezők: helyszín, gazdasági, piaci helyzet

– Ahhoz, hogy egy nemzetközi étteremlánc megvesse a lábát egy városban, több feltételnek is teljesülnie kell. Szükség van egy központi helyre, egy nagy üzlethelyiségre. Ebben nem szabad kompromisszumokat kötni, mert egy félreeső helyen vagy egy kis üzlethelyiségben kezdeni nem éri meg – mondja Pap Attila, a Fusion Zrt. marketingvezetője, akit a Burger King étteremlánc terjeszkedési terveiről kérdeztünk. Pap Attila elmondta, hogy a Burger King hosszú távú és középtávú stratégiájában több vidéki város is szerepel, de egyelőre csak Pécsett, Győrött, Debrecenben és Szegeden működnek éttermeik.

A városi lét egyértelmű bizonyítéka, ha megtelepednek a multik. Fotó: Frank Yvette
A városi lét egyértelmű bizonyítéka, ha megtelepednek a multik.
Fotó: Frank Yvette

– A vidéki terjeszkedés sokkal kockázatosabb, mint mondjuk egy üzlet fővárosi nyitása. A vidéki városokat össze sem lehet vetni Budapesttel, hiszen a legnagyobbak is csak alig a tizedét teszik ki a főváros méreteinek, így kisebb a vásárlóerő is a vidéki városokban. Főleg gazdasági oka van annak, hogy a multik óvatosan terjeszkednek Budapesten kívül. Ez az óvatosság pedig csak nőtt a válság hatására, ilyenkor még nehezebben vágnak bele egy kockázatos vidéki nyitásba a nagyobb cégek. A Burger King 19 éve jött Magyarországra, és hamarosan megnyitjuk a 26. éttermünket is. Ezt is Budapesten – mondta el Pap Attila.

A California Coffee Company Szegedre készül

Az óvatosság és a visszafogott terjeszkedési politika ellenére Szegeden is várható az igazán nagy cégek megjelenése. A California Coffee Company úgy tűnik, eléggé nagynak és gazdagnak tart minket ahhoz, hogy a városunkba jöjjön. Makróczi Bélától, a cég magyarországi vezetőjétől megtudtuk, az ő cégük hamarosan Szegeden nyit kávézót. A CCC első üzletét 2005-ben nyitotta meg Budapesten, elsősorban a 20-as, 30-as korosztályra építenek, széles kávéválaszték és a laptopok számára kialakított asztalok, kényelmes fotelek és sajátos színvilág jellemzi kávézóikat, amelyekben alapszolgáltatás a vezeték nélküli internet.

– Elsősorban a válság miatt döntöttünk úgy, hogy kezdetben Budapesten maradunk, de 2010-ben vagy 2011-ben tervezzük megnyitni a szegedi üzletünket is. Szeged nagyváros, rengeteg diák él ott, akik a mi elsődleges célcsoportunk. Pontos időpontot még nem tudok mondani, de hamarosan megjelenünk Szegeden – válaszolta kérdéseinkre Makróczi Béla, aki hozzátette: kecskeméti üzletük sikere mindenképpen bizakodásra ad okot.

– A közelmúltban Kecskemét főterén nyitottuk meg 120 négyzetméteres üzlethelyiségünket, és a tapasztalatok abszolút pozitívak. Hamarosan nyitunk Szegeden is, amint sikerül egy megfelelő üzlethelyiséget találunk – avat be a cég terveibe Makróczi Béla.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. flexsnake 2009. december 22. 16:19
  „Ha már említve lett itt a lógatós tea: amit a boltban kapsz teákat úgy jön be az országba hogy harmadosztályú keverék, se aroma se semmi, ezt mesterséges ízesítőkkel és aromákkal szoktuk jól feltolni te meg veszed mert az milyen egészséges :D Tudod mi az egészséges? Az a kínai tea amit frissen szedtek le de te belehalnál mert szőrnyű íze van és olyan sűrű mint a puding.”
 • 49. flexsnake 2009. december 22. 16:15
  „a burgerban amit árulnak nem is burrito, egy rakás szar volt, 6 kis pálcikát adtak. Nálunk a burrito egy 25centis lepébnyből készül. Na ennyit a mexikói konyháról. Ha már gyorskaja akkor fornetti, buzidrága de legalább finom, csak a kolbászos pizzáuktól mentsen az ég :D de a sajtkrémes meg a sonkakrémes pogi az állat!”
 • 48. kispanda84 2009. december 21. 22:48
  „27. hozzászólás deelyte Majdnem a József Atilla sarkánál! Nagyon kicsike a bolt,de szuper jó sütik is vannak,olyasmik mint a fornetti,meg rengeteg újfajta rétesük van!!!Én már végigkóstoltam őket!Tesóm dolizik ott,segítek neki,hogy minél többen észrevegyék,hogy 1 hónapja megnyíltak! :-)
  Ha jobb lesz az idő vár szeretettel!!”
 • 47. darch 2009. december 21. 14:27
  „Egy város gazdagságát az pont nem bizonyítja, hogy százötven ezer emberből mondjuk 1000-1500 annyira jól él, hogy ilyen helyeket el tudjon tartani, a többi pedig megy a Tesco-ba, mert a gazdaságos csirke-farhát meg akciós...”
 • 46. maz 2009. december 21. 14:23
  „semmi gond nem volna a multikal csak a magyar termeket arulnak nem a kulfoldi szart igy a termelonek is volna penze amit viszza tud forgatni de ez toketlen vezetes egy kis sebpenzert barmit megenged neki (eu. szar arusitasa adokedvezmeny ............)”
 • 45. Fuleee 2009. december 21. 12:08
  „Minek???”
 • 44. magyarock1 2009. december 21. 10:58
  „Engem az érdekel,mikor nyit Szegeden a Nordsee, náluk a legjobb a halas szendvics.”
 • 43. efje 2009. december 21. 10:17
  „Pont befejeztem volna erre frissít az oldal és eltünik minden.
  Szeretem az ilyet.
  Szerintem ne egyetek hamburgert. Tudtátok hogy kaki lehet a húsban? A vágóhídon könnyen belekerülhet a darálóba. Ha ráadásul még H1N1-es disznóból is van benne az aztán tényleg .... Nem érdekes hogy pont a legnagyobb hamburgerzabáló országban van a legtöbb haláleset? Több mint 4000 halott amerikában.”
 • 42. csiperke73 2009. december 20. 20:07
  „A kedves kaptárfejű urak amikor a rendszerzsebreváltás ideje volt a sok harácsból nyugodtan nyithattak volna egy igazi ízig vérig magyar áruházláncot amelyik itthonra termelte volna a hasznot. De ha ennyi bátorságuk nem volt az offshorenemzetfosztogatóknak akkor is valamelyik "döglédező országos áruházláncot meghagyva és feldédelgetve postabanktőkeinjekciózva,felturbózva (pl centum,csemege,éliker,skála,stb....)////közértet hagyjuk ki mert az mindenpestividékiszagú////
  Szóval ha időben beerősítettek volna valami hungaricumot, akkor a szutyok multik most elmehetnének a sunyiba!
  De mivel csak az érdekőte űket hogy mit löhet lérabónyi ezé itt álunk mostan !
  Pedig a döglött tyúk nem tojik.....”
 • 41. persona 2009. december 20. 19:48
  „pedig kezdtem örülni, hogy a CCC csak kávét árul, meg internet hozzáférést.. a fogyózó csajok kedvenc helye lesz:D”
 • 40. ozikS 2009. december 20. 19:36
  „A Subway úgy tudom az holland étteremlánc.Én ettem ott,nagyon finom volt,és egészséges szendvicseket csináltak nagyon sok friss zöldséggel.Sajnálom az legalább normális gyorsétterem volt.A két hamburgerest nagy ívben kerülöm,drága és a fél fogamra se elég.Ha Szegeden hamburger akkor csak is Kálvária sgt Super Hambija,meg a Dokk a szillérin.És ez nem amerikai szemét.Ja meg a kerek perec sütemények,kávék,szenyók,részemről tojok ezekre az amerikai szemetekre”
 • 39. flexsnake 2009. december 20. 16:23
  „a ccc-ben a szendvicsek nagyon jók meg a sütik.”
 • 38. kowalsky 2009. december 20. 16:10
  „Itt a a termelő egység by fidesz
  http://www.heol.hu/heves/kozelet/a-szegedi-fidesz-elnoke-lobbizik-a-kinai-buszgyarert-276936”
 • 37. pmagori 2009. december 20. 16:04
  „A subway véletlenül sem azért zárt be, mert a 6 incses szenvics került annyiba, mint USA-ban a 12 incses (footlong)... a keresetek meg persze egy az egyben ugyanannyik, szerintetek is?
  Mellesleg vidéki fizetéssel a Pesti KFC is nagyon drága, márpedig ugyanannyiba kerülne minden, mint ott...”
 • 36. valoperes_zugugyved 2009. december 20. 15:51
  „üres a teszko mindig. csak arabok vásárolnak ott,igaz 100 rongy felett..”
 • 35. honecker601 2009. december 20. 15:07
  „35! Nagyon egyetértek! ;-)”
 • 34. LukSzusz 2009. december 20. 14:54
  „Jön a multi...stb,én nem így mondanám:Jön Izrael,vagy nem jön Izrael.”
 • 33. honecker601 2009. december 20. 14:29
  „Falun semmi szükség Tusko-ra és társaira. Vidéken nem hiányzik az a sok szemét, amit ezek a sz.rok árulnak. És semmivel sem drágább a kisbolt, mint ezek! Pl. tavaly vennem kellett 120 literes kukát, multiban megnézettem ismerőssel, 11 000 volt akciósan, falun régivágású vasboltban 9200. Akkor melyik is a drágább? Az élelmiszerekkel is ez a helyzet! Sokkal jobban bíznak a falusi emberek a piacban, a kiskertben és a helyi hentesben és a házitejben, mint a kizsákmányoló, szar minőségű árukat eladó multikban!”
 • 32. kekeczke 2009. december 20. 14:12
  „tescóba még járnak emberek ? ? ?”
 • 31. utazó81 2009. december 20. 13:59
  „31-nek
  Én tescóra gondoltam,hogy falun egy sincs pedig ott is szükség lenne rá.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalog, vízum nélkül Európába

Egyesek bevásárlással töltötték az első napot, volt, aki gyermekének iskolaválasztását intézte. Tovább olvasom