Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Jön a nyári energiasokk

Átlagosan 30 százalékkal emelkedik a gáz köbméterenkénti ára augusztus 1-jétől. Az áramdíj is emelkedik 14 és fél százalékkal. Ma még egyedül a távfűtés árával nem lehet kalkulálni, csak az biztos, hogy drágul. Kiemelt támogatást kapnak a rászoruló családok.
Energia-áremelést hoz az augusztus, az áramdíj 14,5 százalékkal emelkedik, átlagosan 30-cal a gáz. A kettő közül a földgáz ára a sokkolóbb, főleg azért, mert a kormány elhatározta, kivonul a gázárak támogatásából. Ez azt jelenti, hogy a mindenkori világpiaci áraknak megfelelő díjat kell a lakosságnak kifizetnie. Ma a földgáz világpiaci ára 90-100 forint körüli köbméterenként, míg a legtöbben ennek felét sem fizetik.

A kormány első lépésben átlagosan 30 százalékos gázáremeléssel indít. Ez fogyasztói csoportonként már-más terhet jelent: az évente 1500 köbméternél nem többet fogyasztó háztartásokban 25, 1500 és 3000 köbméter között 30, az e fölött fogyasztók 37 százalékos drágulást érzékelnek majd. Természetesen a 3000 köbméter fölött fogyasztók is megkapják a támogatást a határérték alatti köbméterekre.

Rászorultaknak

Kiemelt támogatást kapnak a rászoruló családok augusztustól. Ha a család valamelyik tagja súlyos fogyatékossággal él, vagy kisnyugdíjas, akkor a rendszer működési elve a következőképpen változik. Egy háromgyermekes nagycsalád, amelynek tagjaira fejenként kevesebb, mint 51 ezer 600 forint jövedelem jut havonta, a 3000 ezer köbméteres határ elérése után mindössze annyit fizet majd a gázért, mint amennyit egy jómódú házaspár fizet az 1500 és a 3000 köbméter közötti fogyasztása után. A példában szereplő nagycsalád 1500 és 3000 köbméter között ugyanannyit fizet, mint a tehetős házaspár 1500 köbméter alatt.

Egy egyedi fűtésű 50 négyzetméteres lakás évi földgázfogyasztása 900-1000 köbméter, vagyis az „átlagos család" a legkedvezményezettebb kategóriába tartozik, és „csak" 25 százalékkal – havonta mintegy ezer forinttal – fizet majd többet. Tegyük hozzá: éves fogyasztást osztottunk 12 hónappal, ha valaki csak télen fizet, akkor havonta húzósabb lesz a gázszámla. A 100-120 négyzetméteres lakások átlagos gázfogyasztása 2000 köbméter alatti, a drágulás egyelőre ennél a rétegnél sem elviselhetetlen. De további pár forintos drágulást hoz a szeptember 1-je, amikor a 15 százalékos áfa 20 százalékosra emelkedik. Az igazi hidegzuhany azonban 2007–2008-ban érkezik, amikorra a legrászorultabb rétegek kivételével mindenkivel a világpiaci árakat fizettetik majd meg.

Egyelőre a legnehezebb a távfűtés várható költségeit kiszámolni. Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója az eddig megjelent számításokat pontatlannak mondja, hiszen a földgáz árát nem köbméterben, hanem gigazsúlban számolják. Amíg nem lesz meg a rendelet, hogy mibe is kerül majd a földgáz, és amíg az újonnan kiszámolt gigazsúlértéken mért éves hődíj és a köbméteralapú éves alapdíjat nem fogadja el a közgyűlés, semmit sem tudni. Ha azonban a beharangozott, távfűtésre vonatkozó átlagos 18 százalékos drágulással számolunk, akkor a 47 négyzetméteres lakótelepi lakás mindeddig 70-80 ezer forintba kerülő fűtése 84-94, az 54 négyzetméteresé az eddigi 80-90 ezer helyett 94-106 ezer forintba kerül majd. A havi drágulás mértéke elvben kétezer forint lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől változnak a gyógyszerárak – többségében emelkednek. Akad olyan fogamzásgátló,… Tovább olvasom