Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Jónás Zsuzsannát a honvágy hozta haza

Az Új világ egyik főszereplőjét, Akvisát alakító Jónás Zsuzsanna új szereplő Juronics Tamás produkciójában a szabadtérin, hiszen tavaly még Franciaországban táncolt.
Jónás Zsuzsanna Akvisát, a Vízkirálynő lányát alakítja. Fotó: Karnok Csaba
A pécsi táncművészeti szakközépiskolából, a Kossuth-díjas Uhrik Dóra szárnyai alól indult Jónás Zsuzsanna . Budapesti pályakezdése után Hollandiába, majd Franciaországba szerződött, ahol neves kortárs táncegyütteseknél dolgozott. Közben modern tánc szakon táncpedagógusi diplomát is szerzett, négy hónapja tért haza. Juronics Tamás rögtön komoly feladatot ajánlott számára: Akvisát, a Vízkirálynő lányát alakítja az Új világban.

– Korábban is dolgoztam már Tamással és a szegedi csapattal, ennek is köszönhettem a felkérést. Nagyon tetszik ez a különleges koreográfia, igazi kihívás vízben táncolni. Tamásban abszolút megbízom, önmagában már az garanciát jelent számomra, ha ő készít egy koreográfiát – mondja a modell alkatú táncosnő. – 179 centimmel meglehetősen magasnak számítok a kolléganőim között. Ráadásul vékony is vagyok, így sok sérüléssel is meg kellett korábban küzdenem. Alkatom inkább egy manöken számára lenne ideális. Azt a munkát is kipróbáltam, de hamar rájöttem: nem az én műfajom. Azért döntöttem a hazatérés mellett, mert szeretném hasznosítani a tudást, amit kint megszereztem.

A kortárs táncszínházban mindent kipróbáltam, amit csak lehetett. Neves együttesekkel Rotterdamban, Hágában, Antwerpenben, valamint rangos francia fesztiválokon is felléptem. Imádok óriási színpadokon, többezres közönség előtt táncolni. Sokféle szerepet kaptam. Úgy érzem, Nyugat-Európában még mindig nagyobbak a táncosok lehetőségei, jobban elismerik, támogatják őket. Ha nem lett volna erős honvágyam, maradtam volna még. Itthon szeretnék tanítani és koreografálni is majd. A kedvesem, Gulyás István is táncol az Új világban. Sokoldalú művészlélek, nemcsak táncos, író is. Így az olvasás is összeköt bennünket: én is szeretem a kortárs szépirodalmat és a művészettörténeti könyveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormos javított, Molnár hallgatott

A fideszes Molnár Zoltán egyszer sem szólalt fel, párttársa, Szőllősi Béla viszont több mint két… Tovább olvasom