Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Jönnek a Bosszúállók: görög tragédiákból készül Juronics Tamás és Pedro Goucha Gomes koreográfiája

Szeged - Élektra, Trakhiszi nők, Médeia agóniája – három görög tragédiából, Szophoklész és Euripidész műveiből készül a Szegedi Kortárs Balett Bosszúállók című új produkciója.
A premiert jövő pénteken tartják a kisszínházban, december 10-én pedig az együttműködő partner, a Nemzeti Táncszínház színháztermében játsszák a háromrészes estet. A három darab három különböző látványvilágra épül, a Nederlands Dans Theater egykori táncosa, a portugál Pedro Goucha Gomes készíti a Médeia agóniája, Juronics Tamás a másik két mű koreográfiáját. A szegedi együttes Kossuth-díjas művészeti vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a Londonban élő zongorista, karmester és zeneszerző, Thomas Ades két művére alkotja meg saját darabjait.

A tegnapi próbán a készülő produkcióból adott ízelítőt Czár Gergely és Markovics Ágnes. Fotó: Karnok Csaba
A tegnapi próbán a készülő produkcióból adott ízelítőt Czár Gergely és Markovics Ágnes. Fotó: Karnok Csaba

Pataki András, a társulat igazgatója arról is beszélt: a folyamatosan módosuló előadó-művészeti törvény miatt kiszámíthatatlan környezetben, teljes bizonytalanságban kénytelen dolgozni az együttes. A Nemzeti Kulturális Alap átalakításával megszüntetik a táncművészeti kollégiumot; a helyette létrejövő, nagyobb területet átfogó előadó-művészeti kollégiumban pedig kisebbségben lesznek a táncosok, így a források további szűkülése várható. Pataki szerint „a kulturális élet sokszínűségének megőrzése érdekében még erősebb összezárásra van szükség a városon belül". A helyi összefogás egyik pozitív példájaként értékelte azt, hogy a Szilánk Zrt. a Szegedi Kortárs Balett segítségére sietett, amikor betörtek az együttes raktárába. A szegedi cég támogatásképpen egy minden követelménynek megfelelő raktárhelyiséget biztosított a társulat számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakácskönyvünk már megrendelhető

Házhoz visszük azon olvasóinknak a Délmagyarország
és a Délivág ízletes és pénztárcakímélő menüit tartalmazó Családi receptkönyvét, akik december 6-áig megrendelik. Tovább olvasom