Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Jönnek a szerbek – leomlik a schengeni fal

Jönnek a szerbek. Ritkán jelentett jót ez a mondat a magyarok számára. Talán soha, talán majd most.
Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai várhatóan december 19-étől vízum nélkül léphetnek be az EU országainak területére. Hosszú évek után milliók léphetnek be olyan országokba ingyen, amelyekbe eddig csak pénzért és szigorú kritériumoknak megfelelve tehették be a lábukat.

Félmilliárd eurót költöttek vízumra

Bár pontos adatokat nem közöltek a hatóságok, a Press című belgrádi napilap becslései szerint mintegy fél milliárdnyi eurót költöttek el Szerbia állampolgárai a vízumokra a közel két évtized alatt, amíg állt a „schengeni fal". A mai adatok szerint évente mintegy 600 ezer vízumot adtak ki szerb állampolgároknak az EU államai. A legtöbbet, évi 300 ezer vízumot Görögország bocsátotta ki, a toplistán a görögöket Németország évi 60–70 ezer, Ausztria 30–40 ezer és Franciaország 10–15 ezer vízummal követi. Bár a félmilliárd euró így kimondva nagyon soknak tűnik, és örülnénk, ha csak a töredéke is a zsebünkben lehetne, az összegből arra lehet következtetni, hogy a szerbek nagyon keveset utaztak az elmúlt 18 évben. A Press által megkérdezett szakértő szerint sokkal nagyobb veszteség az „ablakon kidobott" félmilliárdnál az, hogy a vízumrendszer miatt a mai szerb fiatalok 70 százaléka még soha nem járt külföldön.

Teljesen eltűntek a szerb turisták


Jönnek a bűnözők is?

Kívánicsaik voltunk arra is, hogy a rendőrség hogyan készül a vízumrendszer megszűnésére, készülnek-e arra, hogy szerb bűnözői csoportok jelenhetnek meg az ország déli részén. Az ORFK-tól egyelőre nem kaptunk választ.

Tizennyolc éve, 1991 óta éltek többé-kevésbé bezárva a szerbek. Nekik bizonyára óriási változás lesz, hogy egyenesen a határátkelő felé vehetik az irányt, ha mondjuk Magyarországra akarnak utazni a hétvégére. Alighanem milliók számára lesz felszabadító érzés, hogy többé nem kell a nagykövetségek előtt sorban állni, és megszűnik az örökös rohangálás a papírokkal, de nekünk, magyaroknak is van miért örülnünk. Számunkra is hoz pozitív változást a szerbek felszabadítása, hiszen azok a turisták, akik majd 20 éve eltűntek a dél-alföldi városokból, és velük együtt a pénzük is, most visszatérnek majd, erre számít legalábbis a szakma.

Szinte teljesen eltűntek déli szomszédaink a városból, pedig 15–20 évvel ezelőtt Szegeden a 3–4. helyen álltak a szerbek, ami a városban töltött vendégéjszakák számát illeti, ma az első tizenkét helyre sem férnek be.

– Drasztikusan csökkent a Szerbiából érkező vendégek száma a 90-es évek eleje óta – mondja Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője. – Jelenleg alig 1600 vendégéjszakát töltenek a városban évente, ez pedig nagyon messze van a vízumkényszer előtti számtól. A kilencvenes évek elején átlagosan 4500 alkalommal éjszakáztak a városban, ez úgy 2000 turistát jelentett évente, azaz fejenként legalább kétszer aludtak nálunk. Mára ez a mutató is sokat romlott: azok, akik a vízumkényszer ellenére is jönnek, gyakran csak egyetlen napra érkeznek, és nem alszanak itt. A turistaként érkezők száma ezer alá csökkent az elmúlt másfél évtizedben – vázolja a hamarosan múlttá váló jelent Mihály Illés.

A szegedi és a dél-alföldi turizmusban dolgozó szakemberek nagy reményeket fűznek a vízumkényszer megszűnéséhez. Bíznak benne, hogy, ha csak lassan és fokozatosan is, de újra megjelennek a szerb turisták a régióban, fellendítve ezzel megannyi vendéglátóhely forgalmát.

Célkeresztben a románok és az oroszok is

Szeged turisztikai tervében kiemelt figyelmet kapnak még a románok és az oroszok is. Románia nyilván közelsége miatt érdekes, míg az oroszok nagy számuk alapján kapnak hangsúlyt. A szegedi turisztikai szakemberek úgy számolnak, hogy ha az orosz utazók egy százalékának csupán az egy százalékát sikerülne a városba csábítani, már nagyot lendítene Szeged idegenforgalmán.
– Ha csak azt a pénzt, amit a vízumra költöttek eddig, itt hagyják majd, az máris komoly bevételt jelenthet. Persze azt figyelembe kell venni, hogy a szerbiai fizetések gyengébbek a magyarországi béreknél, így valószínűleg nagyon árérzékeny vendégekre kell számítanunk, de a forgalom nőni fog, ez biztos. Elsősorban a fürdők bízhatnak a vonzerejükben, hiszen a szerb vendégek korábban is leginkább emiatt látogatták a régiót, de a vendéglők, kávézók és más turisztikai célpontok is reménykedhetnek a vendégkör bővülésében – vesszük sorra a lehetőségeket Mihály Illéssel.

– Ami a gyógyvizet illeti, abszolút jó pozícióból várjuk a turistákat – mondja a szakember –, mert, bár Szerbiában is akadnak népszerű gyógyfürdők, azok zömmel a hetvenes években épültek, és mára igencsak lepusztult állapotba kerültek. A mi szolgáltatásaink színvonala sokkal jobb, mint az ottani létesítményeké. Aki meg tudja szerezni a szerb vendégeket, sokat profitálhat. Még azt is el tudom képzelni, hogy a régió fürdői versenyezni fognak értük – magyarázza optimizmusát a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője.

Már Szerbiában nyomul a régió

A szerb utazási irodák már régóta érdeklődnek a Dél-Alföld iránt, folyamatosan érkeznek szakemberek az úgynevezett study tourokra, amelyeken megismerhetik a Dél-Alföld kínálatát, azzal a szándékkal, hogy csoportos utazásokat szervezzenek a környéken. A Szegedet és az egész régiót népszerűsítő kiadványok már most ott vannak Szabadka és Palics utazási irodáiban, de Belgrádba, Újvidékre, sőt a távolabb fekvő szerb városokban is terjesztik a város hírét, igazi kampányba fogott a város – tudjuk meg Mihály Illéstől.

Olvasóink írták

121 hozzászólás
 • 121. Amy33 2009. november 30. 23:10
  „Nem olvastam el minden hozzászólást, de felháborító, hogy egyesek nem értenek pár dolgot. Vajdasági magyar is éppen olyan magyar, mint a magyarországi. Arról ők ott nem tehetnek, hogy egykor meghúztak egy határt. És el sem lehet képzelni, hogy milyen nehéz lehet mindenhol kisebbségnek lenni. Ott nem szerbek, hanem magyar kisebbség, itt meg nem magyarok, hanem kihangsúlyozottan határon túli magyarok. Persze örülök annak, hogy sokan vannak, akik nem csak azt látják, hogy "jönnek a bűnözők". A cikk írójának meg annyi hozzászólásom lenne, hogy elvileg az újságírónak objektívnek kell lennie, ez esetben nem éreztem a teljes objektivitást. És ez nem szemrehányás, hanem építő kritika akar lenni, hogy legközelebb mire kell jobban odafigyelni.”
 • 120. jafi 2009. november 30. 23:00
  „A 114es nagyon rátapintott a lényegre. "Jönnek a szerbek...."
  Már az újság cikk címe is ezt mondja. És most valójában kik mennek? Kik mennek a gyógyfördőkbe? Kik hagyák ott a pénzüket? A szebrek? Olyan szerbek akiket Attilának, meg Erzsébetnek,meg ... sorolhatnám hívnak.
  Meg szegény diákok, akiknek rakás idejébe és pénzébe tellik mire megkapják a vízumot. Már tőlük is sajnálják.
  Aki akart eddig is megcsináltatta a vízumot, de igy legalább könyebb lesz nekik.
  112. Ez való igaz, a Kárpátia is bele foglalta az egyik számába, Vajdaság az ország éléskamrája!
  Szorgalmas a magyar ember független hogy Magyaroszágon belül vagy kivül él,dolgozik!”
 • 119. borcsokzsolt 2009. november 29. 12:44
  „Az a baj,hogy nem érzem a hazai pálya előnyét itthon.És vegyes érzéseim vannak ezzel az egésszel kapcsolatban.Ez nem igazán az ott élő magyarok javát szolgálja.Nekem a családom egyik fele szerbiai magyar.Szóval van valami sejtésem.Nekünk függetlenek kellet volna maradnunk mindenki felé.”
 • 118. keiner 2009. november 29. 02:38
  „CID, nem mondd senkinek, én is utálom a német turistákat és mikor találkozom öket, kerülöm. :-))) De van váltó, olaszba, spanyol és egyébb hélyen lassan megint örülnek nekik, mert annyi az orosz most már. :-))”
 • 117. CID 2009. november 28. 23:32
  „Azt írta a cikkíró, 18 éve éltek többé kevésbé bezárva a szerbek. Ennek így is kellett volna maradni. A délvidéki magyaroknak eddig is megvolt a lehetőségük, és éltek is vele, mert tele van a város "jugó" rendszámú autóval, busszal. Az, hogy egy-két honfitársam, hogyan viselkedik külföldön ( pl. Ausztria ) szomorú . Én spec. mindent megteszek külföldön, hogy az adott országban ne hozzak szégyent, Magyarországra, tiszteletben tartsam hagyományaikat, turistaként legalább annyira, de leginkább tisztességesebben viselkedjek mint itthon ( keiner, németeket legtöbb helyen utálják, mert ( tisztelet a kivételnek ) tapló barmok amikor nyaralnak).
  Ez az én véleményem a déli szomszédainkról, s véleménye még lehet az embernek. :)”
 • 116. Lolo 2009. november 28. 23:28
  „115-re válasz: Valóban sokan áttelepüldek, de szerintem egyre ekésbbé jellemző, ép eszű ember nem csinálja végig azt a procedúrát, meg a papír ügyeket. Nehezebb, mint bárhol máshol, és nem lendít az ügyön, hogy magyar vagy, hivatalosan abba a kategóriába tartozol, mint bármelyik más külföldi. És ha megvannak a papírok még a nevedet sem írhatod le magyarul, hanem a magyar nevet pl szerb a szerb helyesírási szabályok szerint. Szóval nem hiszem, hogy sokan belevágnának ebbe az évtizedig tartó macerába. Én azt mondom tolerancia, aki kicsit is volt külföldön az tudja, hogy néha nem egy-két féle (hanem sokszor több) nemzetiségű emberrel kell együtt dolgozni, megérteni, tolerálni a másikat.Minden kútúra más és más, de attól még nem elitélendő. :)”
 • 115. keiner 2009. november 28. 17:55
  „115. CID, hát valahogy megértem az örömet, a hasonlítást. Nem olcsó játék ez a vízum kényszer, akkor is ha ingyen kapnak, de kell utazni, szabad nap emiatt stb.
  Elsö idöben bisztos sokkan jönnek, utána normális kerek vágásba fog jönni.
  Nektek is jobb lesz valamikor, megszünik a balhély Rözskenél, mert a törököket nem ott kell útleveletet mutatni. Ez a probléma majd Szerbiának lesz majd télyesen. :-))5 orát várni a határnál nem szép, csináltam már párszor.
  Ez a pár tsetniket ki kell kerülni, olyan mindenütt van, MOban is. :-))
  De a többi ember normális és örülnek mikor látnak. Nekem sem kentek a kenyeremre, hogy a németek a NATOval voltak.”
 • 114. bedoede 2009. november 28. 16:57
  „115. Nem kell ahhoz Szerbiába utaznod ,hogy sok tahóval találkozz elég ha itthon sétálgatsz vagy pesten
  a nyugati aluljáróba leballagsz!”
 • 113. CID 2009. november 28. 14:29
  „110. Én így is nagyon ritkán utazok, Szerbiába, mert nincs miért. Max. azért tenném, mert jó kis kaját ettem két éve a szabadkai piacon, de amennyi tahóval találkoztam( leginkább szerbek ), inkább itt keresek valami szerb éttermet.

  112 . Jah, persze dolgos népek, Szegeden is találkozhatok egy-két délvidéki "dolgos" magyarral. Itt szerepelni meg aztán nagyon-nagy dicsőség :)

  113. Igen, a határ ezen részén születtem, a határ ezen részén megadjuk a nemzetiségieknek a lehetőséget, hogy ápolják kultúrájukat, ha odaát nem adják meg, arról nem én tehetek. Rengeteg délvidéki áttelepedett Magyarországra( némelyik esetében sajnálom ) a lehetőség, mindig is megvolt, s szerintem most is megvan.

  Alapjába véve a cikk szenzációhajhász, jó hogy nem már a berlini fal leomlásához hasonlítja a változást.
  Dehát, DM, a cikk szerzője meg délvidéki, és hát őt tisztelni kell.”
 • 112. Lolo 2009. november 28. 13:43
  „Kedves Cid!A legkönnyebb úgy nyilatkozni, hogy nem a határ másik oldalán születtél. Én csak minden tiszteletemet és végtelen alázatomat tudom kifejezni a vajdasági magyarok előtt, azért mert nemzetiségük (magyar) ellenére sokak által "szerbek" jelszóval vannak illetve. Sajnos annak ellenére, hogy nem szerbek ők sem utazhattak hosszú évtizedekig, és az a "vízumos" dolog sem olyan egyszerű, ahogyan te feltüntetted.
  Remélem a fórum olvasói kellő kritika mellett fogják olvasni hozzászólásaidat”
 • 111. SP 2009. november 28. 10:26
  „Régen volt kis határ átlépő, pro-kontra.
  Az nem az albánoknak volt kitalálva.
  Az elszakadt magyar családi kapcsolatokat segítette összetartani.”
 • 110. GöreGábor 2009. november 27. 22:56
  „Cid te jól vagy?jártál te Szabadkán? ismered az ottani magyarokat?Azok dolgos büszke népek ,ne általánosíts, csak azért teszed,hogy itt szerepelj?Könnyű itt Magyaro.n magyarnak lenni,de próbáld meg ott.”
 • 109. bedoede 2009. november 27. 22:31
  „CID az osztrákok ugyanezt mondják rólunk mint te a szerbekről !
  Ha rajtuk múlna a lábad nem tennéd Ausztriába!
  Mindenütt vannak bunkók hol több hol kevesebb !”
 • 108. BSC 2009. november 27. 22:08
  „CID - ha te Szerbiába egy 1 db fénykép, 1 db kitöltött és aláírással ellátott igénylőlap, valamint érvényes útlevél, ezen kívül az egyes vízumfajtáknál meghatározott kiegészítésekkel Debrecenben és Budapesten igényelhetnél ingyen vízumot, utaznál?

  Hozzám jött volna egy belgrádi vendég a nyáron, de nem jött. Közbejött valami, és lejárt a vízuma. Azokról ne is beszéljünk, akik nem belgrádiak, nem szabadkaiak. Azért egyszerű ez. Ha a földhivatalba kell mennem szegeden egy szabadnapot kell kivennem, mert olyan a munkarendjük, gondolom a családnak vízumot kiváltani Belgrádban vagy Szabadkán nem kisebb macera.

  A blogomat rendszeresen látogató olvasóm viszont nem a neten kutakodott, hanem leírta a tapasztalatait:

  "végre, ha a barátnőm meg akar látogatni, akkor nem kell 3 héttel korábban szervezkedni:
  - meghívólevél megírása és közjegyzővel hitelesíttetése (3000 HUF)
  - hiteles tulajdonilap-másolat kikérése (6000 HUF)
  - mindezek eljuttatása (ha Postán megy, izgulás)
  - Belgrádban sorbanállás, pénz leszurkolása, izgulás.
  - Pontos kint tartózkodási idő betartása."

  www.srbija.blog.hu”
 • 107. CID 2009. november 27. 21:52
  „"Szerbia és Montenegró állampolgárai 2003. november 1-től csak díjmentes magyar vízum birtokában utazhatnak be a Magyar Köztársaság területére. E vízumokat a Szabadkai Magyar Főkonzulátuson, illetve a belgrádi Magyar Konzulátuson igényelhetik. Mindenfajta vízumigényléshez szükséges 1 db fénykép, 1 db kitöltött és aláírással ellátott szerb nyelvű igénylőlap, valamint érvényes útlevél, ezen kívül az egyes vízumfajtáknál meghatározott kiegészítések." http://www.hunemblg.hu/utazasifelt_scg_uj_magy.htm

  Ezt így hirtelen rákeresve a guglin találtam. Szóval, nem igazán értem, a cikket.”
 • 106. CID 2009. november 27. 21:38
  „Ha már BSC is megmondta, nekem kúrvára nem hiányoznak a szerbek, vagy a szerbiai magyarok ( tisztelet a kivételnek ) Az a baj, hogy az elmúlt 40-50 év alatt átvették azt a bunkó mentalitást(tisztelet a kivételnek). Nem tudom mennyire nehéz volt megszerezni egy délvidéki magyarnak a vízumot, de gondolom nem lehetetlen. Max., tényleg annyit változik a dolog, hogy ripsz-ropsz átruccanhat egy két kecskebaszó szerb is, akiknek eddig elég volt a délvidéki, kisstílű bűnözés.”
 • 105. CID 2009. november 27. 21:38
  „Ha már BSC is megmondta, nekem kúrvára nem hiányoznak a szerbek, vagy a szerbiai magyarok ( tisztelet a kivételnek ) Az a baj, hogy az elmúlt 40-50 év alatt átvették azt a bunkó mentalitást(tisztelet a kivételnek). Nem tudom mennyire nehéz volt megszerezni egy délvidéki magyarnak a vízumot, de gondolom nem lehetetlen. Max., tényleg annyit változik a dolog, hogy ripsz-ropsz átruccanhat egy két kecskebaszó szerb is, akiknek eddig elég volt a délvidéki, kisstílű bűnözés.”
 • 104. suzukirobi 2009. november 27. 20:41
  „a bevezetővel nagyon nem értek egyet.. régebben mikor tele volt a Metro parkoló szerb rendszámú autókkal... mennyi pénzt itthagytak...”
 • 103. comet 2009. november 27. 20:26
  „minek kell a Pécs melleti tubesre katonai radarkomplexum?
  Lehet hogy nem ehhez a cikkhez kapcsolódik a kérdés, de a másikat nem találom.
  Vagy mégis?”
 • 102. bedoede 2009. november 27. 19:59
  „vimvirepellere köszi viszont kívánom !”
121 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefújják, feliratozzák Marx szegedi domborművét

Szúrja a szemét valakinek Karl Marx domborműve a szegedi Mars téren. Tovább olvasom