Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Jönnek is, mennek is

A Szegedi Nemzeti Színház prózai társulatának négy színművésze nem újította meg szerződését a következő évadra, viszont többen visszatérnek a régiek közül, és pályakezdő szegedi fiatalok is lehetőséget kapnak.
A színházakban ezekben a hetekben zárul a jövő szezont megalapozó szerződtetési időszak. Székhelyi József főigazgató elsősorban a Szegedi Nemzeti Színház költségvetésének csökkenésével magyarázza, hogy meghatározó színészek is távoznak a társulatból.

– Hosszas töprengés után döntöttem úgy, hogy váltok. Szép és komoly feladatokat kínáltak Veszprémben, ahol újra együtt dolgozhatok majd Telihay Péterrel. Az ő rendezésében nagyszerű produkciókat hoztunk létre a kilencvenes évek végén Szegeden. Vendégként a jövőben is szívesen jövök vissza, jó viszonyban váltam el a színháztól – mondja Szerémi Zoltán, aki egy évadnyi kihagyást nem számítva 1996-tól volt a szegedi prózai társulat karakteres, népszerű egyénisége. Úgy tervezi, ha sikerül egyeztetni, akkor visszajárna a Mechanikus narancsra, amit a jövő heti bemutató után a következő szezonban is játszanak a kisszínházban.

A Hóra Színházzal is készül egy '56-os táncprodukcióra, amelynek ő írja a zenéjét.

Made in Szeged

– Láttam a Katedra Színitanoda végzős növendékeinek produkcióit, azok alapján – és a Made in Szeged-mániámat folytatva – szeretnék lehetőséget adni kiváló szegedi pályakezdő művészeknek is – hangsúlyozza Székhelyi József, aki szerződtette Csorba Katát, Bánvölgyi Tamást, Szívós Lászlót és Tóth Lambertet. – Úgy gondolom, ők tehetségüket tekintve versenyképesek a fővárosi színitanodák, sőt a színművészeti egyetem végzős hallgatóival is.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Szegedi Nemzeti Színház társulatában, rögtön főállásban kezdhetjük a színészi pályánkat. Szinte fel sem fogjuk, mi történik velünk, olyan boldogok vagyunk – lelkesedik a végzős színitianodások egyike, Bánvölgyi Tamás. – Úgy tanulhatjuk meg legjobban a szakmát, ha végigjárjuk a szamárlétrát.  
– Az új színházvezetéssel együtt szeptembertől olyan társulat kezd dolgozni Veszprémben, amelynek meghatározó színészeivel, rendezőivel korábban sokat játszottam együtt. Szegeden is kaptam volna feladatokat, de nagyon érdekel az újabb veszprémi kihívás – fogalmaz Csarnóy Zsuzsa, aki múlt szeptembertől játszott itt, és több főszerepben is sikert aratott.

– Nagyon megszerettem Szegedet, de abban a korban vagyok, amikor elsősorban a szakmai szempontok figyelembevételével kell döntenem – állítja Bajcsay Mária, aki visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Veszprémben: többek között Kabanova szerepét alakítja majd Osztrovszkij Vihar című drámájában, amit Telihay Péter rendezésében mutatnak be. Az évad végétől nem lesz tagja a szegedi társulatnak Csomor Ágnes sem, akit eddig kisebb szerepekben láthatott a közönség.

– Visszatér Szegedre Kocsis György, Jakab Tamás, Harsányi Attila. Leszerződött hozzánk Melkvi Bea, Kanda Pál, Kolozsi Kilián és Borsos Beáta. Utóbbi kettővel vendégként találkozhatott már a publikum – mondja Székhelyi József, aki szerint a jelenlegi feltételrendszerrel nem tud ringbe szállni más színházakkal. Belátható időn belül nem lesz lehetősége arra, hogy közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztasson újabb színészeket.

– Három veszprémi évad után ősztől visszatérek Szegedre, ahol nemcsak színészként, hanem a Szindbád sikere után színpadi komponistaként is számítanak rám – árulja el Mátyássy Szabolcs, akit manapság is megállítanak a szegedi nézők az utcán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Közgarázd-ászok okosan gazdálkodtak

Harmadik helyezést ért el a szegedi Kőrösy szakközépiskola négy diákja a Magyar Nemzeti Bank… Tovább olvasom