Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

José Curát is fésülte Gyurisné Marcsi

José Cura, Mario Malagnini, Gail Gilmore és a mostani Bánk bán sztárjai is megfordultak már Gyurisné Marcsi székében. A színház fodrásza két évtizede minden nyarát a Dóm téren tölti: parókát próbál, szakállt, bajuszt ragaszt, segít létrehozni a színpadi figurát.
Gyurisné Marcsi a szabadtéri fodrászatán szakállt igazít Fotó: Karnok Csaba
Gyurisné Marcsi huszonhárom éve a Szegedi Nemzeti Színház férfifodrásza, azóta szinte minden nyarát a szabadtérin tölti. – Női fodrásznak tanultam, de ennek a színházi szakmában nincs jelentősége, ma már szinte csak a fiúkkal foglalkozom. A férfiszereplőknek egészen más a maszkjuk, mint a nőknek, nemcsak parókával, hanem szakállal, bajusszal is dolgozunk.

A színházi fodrászat alapjaiban más, mint a civil: itt elképzelt, konkrét figurákat kell létrehoznunk, ehhez kell igazítani mindent. Sokszor előfordult, hogy valamelyik énekes maga is elcsodálkozott, amikor meglátta a végeredményt a tükörben. Az édesanyám sem ismerne rám, szokták mondani – meséli a dómszínpad alatti fodrászaton Marcsi. Számára az a legnagyobb elismerés, ha érzi, a művészek megbíznak benne, mert tudják, hogy a legjobbat szeretné kihozni belőlük.

Világsztárokkal is gyakran találkozik, a Dóm téren többször is megfordult például az olasz tenorista, Mario Malagnini, akire úgy emlékszik, mindig lazára vette a figurát, jópofa volt, egyáltalán nem volt raplis. A művészek többnyire türelmesek, kíváncsian várják az eredményt. Néha több változatot is kipróbálnak, mire megszületik a színpadra kerülő verzió.

– Sokféle parókát használunk, a műhajasak olcsóbbak, 20-25 ezerért is lehet egészen jókat kapni. Van azonban valódi emberi hajból készült 160 ezer forintos férfi parókánk is. Ezzel sokkal könnyebb a munka, jobban alakítható. Régen magunk is csináltunk parókákat. Ma már annyi a produkció, hogy erre nincs idő, mert akár száz munkaórát is igénybe venne egyetlen darab. Emberi hajból magunk készítjük viszont a bajuszokat és a szakállakat. Öt-hat szálanként horgoljuk a tüllbe a hajat, ami meglehetősen pepecs munka.

A szabadtérin dolgozni persze pénzkereset is, de Marcsi nem csak ezért csinálja. Szeret találkozni a régi kedves ismerősökkel. A Bánk bán stábját különösen szereti, és az Erkel-opera is az egyik kedvence. Kiss B. Atillát és Bede Fazekas Csabát már a korábbi nagyszínházi fellépéseik idején megkedvelte. Most örült, hogy újra beszélgethet velük. A színházi fodrász előadásokat nemigen lát, hiszen a háttérben készenlétben áll, bármikor szükség lehet a segítségére. Nemcsak a hajért és a maszkért felelős, hanem gyakran apró trükköket is neki kell kitalálnia. Marcsi talán arra a „találmányára" a legbüszkébb, amit a Pillangókisasszonyban alkalmaztak: a tőrbe rejtették el a művért tartalmazó orvosi fecskendőt. Tökéletesen működött.

Szabadtérin megforduló világsztárok közül a népszerű tenorista, José Cura körül volt a legnagyobb felhajtás. Biztonsági őrök vigyáztak rá még a fodrászaton is. Az amerikai fekete énekesnő, Gail Gilmore viszont közvetlenségével, egyszerűségével lopta be magát a Marcsi szívébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napba öltözött Mária visszatért

Több mint félszáz esztendeje távolították el a szegedi alsóvárosi templom elől a felbecsülhetetlen… Tovább olvasom