Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Jószomszédi viszony - romákkal

Baks - Sikeres magyar–cigány együttélésről mesélt lapunknak Búza Zsolt. Baks polgármestere a napokban vehette át az integrációs törekvések elismeréseként átadott Wallenberg-díjat.
Wallenberg-díjban részesült Baks: az indoklás szerint a községi önkormányzat és a nemzetiségi cigány önkormányzat összefogást mutat, támogatja egymást, mert közös cél vezérli őket, a diszkrimináció leküzdése, a fiatalok továbbtanulása, önmegvalósítása, a hagyomány, a kultúraápolás. A díjat Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől és Erik Ullenhag, Svédország integrációs miniszterétől vehette át Baks vezetője.

Gyerekek a Mária-telepi közösségi ház megnyitóján. Jó hírüket viszik.
Gyerekek a Mária-telepi közösségi ház megnyitóján. Jó hírüket viszik.

Raoul Wallenberg-díj. A Raoul Wallenberg-díjban azok részesülhetnek, akik a hazánkban hátrányos helyzetben élőkért, diszkriminációt elszenvedőkért tesznek, életútjukkal példát mutatnak. Raoul Wallenberg svéd diplomata a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól.  
Búza Zsolt, a község polgármestere az elmúlt évek integrációs munkájának eredményeivel kapcsolatban elmondta, a településen komoly fejlesztéseket hajtottak végre, jelentős változást értek el a cigányok és magyarok együttélésében. – A Wallenberg-eszmeiség megvalósításáért kaptuk a díjat. Bakson 30 százalékos cigány kisebbség él a szegregátumban: a szennyvízberuházással, a csatornázás fejlesztésével, valamint a Mária-telepen megépült közösségi házzal a szegregátumot bekapcsoltuk a település életébe. 1,3 kilométer út épült, így növekedett a telepen élők komfortérzete is – magyarázta a polgármester. Búza Zsolt szerint a gyermekszegénység elleni, immár 3 éve futó, több mint 400 millió forintos TÁMOP-programjuk példaértékű. – Közösségi színtérré alakult a Mária-telepi ház, nyáron a faluház szerepét is átvette. Integrálódott a település, magyar szülők és gyerekek a cigányokkal együtt látogatták a kulturális programokat. Örömteli, hogy a képviselő- testületben is képviselteti magát a kisebbség.

Bakson az elmúlt évek integrációs sikereit újabbak követhetik, ugyanis a község újabb 150 millió forintos támogatást nyert komplex telepprogramra. – Ősszel a diákoknak pályaválasztást segítő programot is szerveztünk a Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve. A törekvéseink eredményesek, több szabolcsi, cigányok lakta településről is érkeztek szakemberek tanulmányi útra Baksra. Azt gondolom, a jó példa ragadós. És vitték a hírünket tovább.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. czindi 2013. január 27. 18:32
  „4. skyzo50 , minek álmodsz, ha egyszer ébren vagy? Épp most ( kb. egy hete ) rámolták ki a házunkat ( nem ott lakunk ) még a laminált padlót is fölszedték. mindent elvittek, ami mozgatható ( sőt ami nem ,azt is: pl. zárakat, kilincseket is kiszerelték!) Term. senki nem látott semmit. A rendőrség ( a pénteki bejelentés után ) majd hétfőn kezd nyomozni. ( "forró nyomon"?!) Röhej. Nem: siralmas. Hova jutunk?”
 • 29. seawasp 2013. január 26. 12:26
  „"Jószomszédi viszony - romákkal"

  Ja! "Aszonta" egy 18. szd.-i magyar szólás, az ökör akkor is ökör marad, mégha azt Bécsbe is hajtják!”
 • 28. howatowabb 2013. január 23. 21:47
  „Bakson 30 százalékos cigány kisebbség él . Meg a ....... pár ember. Kész a győzelem. Egy kis segély, kiccsomag kiccsaládomnak. De hova köll az ikc? Dik!?”
 • 27. papika56 2013. január 23. 17:39
  „Jószomszédi iszony !!!
  Ajánlanám ezeket a kedves embereket , BP. XII k. Cinege u. ott legyenek szomszédok !”
 • 26. Berlusconi 2013. január 23. 17:14
  „Cigányok meg a jószomszédság...röhögnöm kell...”
 • 25. papika56 2013. január 23. 15:49
  „Szegeden a Cserepes-soron is volt ANNÓ ,töbmillióért rendbetett közösségi ház ! Épségben is volt kb. fél évig !Lelakták, szétverték, kifosztották, se ajtó..se ablak.Vittek minden mozdíthatót ! Még a tetőt is ellopták !
  Félek, ez a ház is erre a sorsra jut..ha elfogy a lééé!”
 • 24. csakszomszéd 2013. január 23. 15:17
  „Valóban létezik rendes és létezik a sorból kilógó cigány család is. Az efféle programban pedig garantáltan csak a normálisabb családok gyerekei vesznek részt. Így a hatása kétséges, akiknek készült azok a közelébe sem mennek.Az uniós pályázat arról szól, hogy tanuljanak meg a cigány családok főzni, mosni, gondoskodni a családjukról. Ingyen moshatnak, a gyerekek számítógépezhetnek, filmeket nézhetnek stb. Nos ezekhez szerintem nem kell uniós program, ez a cigány családok hétköznapi életében is így van(kivéve egy két családot)a többségük sokszor jobb körülmények között él, mint némely magyar család, még akkor is ha életében egy percet sem dolgozott. Bakson sok cigány vállalkozó van, akik foglalkoztatják a cigány férfiak nagy részét. Az önkormányzat csupán kihasználja a pályázat adta lehetőséget. Viszont akkor lesz gond majd, ha véget ér a pályázatban által támogatott időszak és jön a kötelezően fenntartott pár év, amit viszont az ön kormányzatnak kell majd anyagilag állni. Ez a nagy kérdés, akkor mi lesz? Fizetni az alkalmazottakat, a közösségi ház rezsijét, stb...
  Könnyen működik egy olyan közösségi ház, és könnyen veszi át a faluház szerepét, amelynek az összes működését pályázati pénzből tömködik. Ezen a településen a polgármester és néhány hozzá közel álló ,, taktikai játékának" köszönhetően elűzték a faluház vezetőt és megszüntették az intézményt, így könnyen átvehette a kulturális szerepet a közösségi ház. És gondolom azt sem kell feszegetni kik ,, dolgozhatnak" ott . Na de sok sikert nekik. nem rossz indulatóskodunk, mert ezért tart itt az ország, ahol tart!”
 • 23. maros50 2013. január 23. 15:10
  „15.skyzo50!
  Maximálisan egyetértek véleményeddel,bárcsak minden ember így gondolkozna,már nem lenne romakérdés.A karlendítősök véleménye pedig nem mérce,hiszen ők nem a megoldásban gondolkoznak,hanem a bűnbak képzésben.
  Az is baj,ha egy település jól végzi munkáját és odafigyel a romák problémáira.Számukra a Wallenberg-díj nem mond semmit.
  Csak gratulálni tudok a település vezetésének a rangos,nemes kitüntetéséhez.A karlendítősöknek pedig szebb jövőt!”
 • 22. WSS 2013. január 23. 15:04
  „Jó kis mese!”
 • 21. hős 2013. január 23. 14:35
  „Fából vaskarika.......”
 • 20. skyzo50 2013. január 23. 14:24
  „17. "mindenki ÚRI munkahelyet szeretne, és a cigány nem fog elmenni szart lapátolni "- Nyilván nem, ha azt látja, hogy a családban, környezetében senki sem dolgozik rendesen, mindenki csencsel, ügyeskedik, lop, csal. Eszébe sem jutna ilyesmi. Ha viszont azt látja, hogy a szomszédasszony, aki egész nyáron "szart lapátolt" (pl. http://www.tolnamegyei-hirhatar.hu/hir/sikeres-az-elelmiszerlavina-program), úgy keres egész jó pénzt, hogy közben nem cibálta ki rendőr az ágy alól, akkor némelyik majd meggondolja. Ehhez kellenek az értelmes programok.
  És ha nem lenne világos: persze, hogy bántó, hogy mások ingyen kapnak sok olyan dolgot, amiért én fizetek. De belátom, hogy ezzel én is jól járok: mert ha jól csináljuk a támogatást, akkor mi is nyerünk a dolgon (kevesebb lopás, élhetőbb környezet, kevesebb munkanélküli, több adófizető...)”
 • 19. Fatboy35 2013. január 23. 13:57
  „Nehéz a cigányokkal együtt élni, akinek szomszédja vagy közelében lakik ilyen népség tudja miről beszélek.De ismerek néhány nagyon rendes cigányt,ezek kevesen vannak a többségük sajna nem ilyen.”
 • 18. queenmargareth1 2013. január 23. 13:44
  „a cigányok elmennek jó pénzért "szart" lapátolni!!!, főleg, ha van vajdájuk és vele egyeztetsz!”
 • 17. sigsig 2013. január 23. 13:38
  „skyzo50: Vannak természetesen kivételek is, te a szerencsésebb vagy.
  A munkahelyteremtéssel meg csak az a gond hogy mindenki ÚRI munkahelyet szeretne, és a cigány nem fog elmenni szart lapátolni (ott nem lehet mit ellopni ugye), habár a (többség!) hozzáértése csak addig terjed.

  Felzárkóztatás? Na ne röhögtess... amelyik cigány ki akar lépni a ( hangsúlyozom: ÁLTALUK! ) manapság megítélt helyzetükből annak azért vannak esélyei, csak a létra alján kell kezdeni.”
 • 16. rózsakert 2013. január 23. 13:20
  „15.skyzo50 2013.01.23. 13:09

  van egy jó közmondás a kutya és a szalonna kapcsolatáról....minden hitem és türelmem mellett...és persze jó kívánságaim hozzá----EZT HÍVJÁK NAÍVSÁGNAK !---amiben Ön reménykedik...persze szerencsére vannak jó példák...1%-ban talán meg is áll az arányuk !”
 • 15. skyzo50 2013. január 23. 13:09
  „Rózsakert, az elmúlt 400 év többségében nem voltak felzárkóztató programok. Sőt, sok olyan időszak volt, amikor "állandó felügyelet és számonkérés" volt a módszer. Mondják, hogy a Kádár rendszerben kevesebb volt a probléma - na ez pont akkor volt, amikor a szigorúbb rendőri fellépés mellett munkahelye is volt mindenkinek, és az iskolába is jobban sikerült beterelni mindenkit. Akit csak erővel akarnak nevelni, az oda jut, mint a mai másik cikkben bemutatott 14 éves lány. A szigor mellett kell a jó példa, útmutatás is.
  13. sigsig: telitalálat, egy Baksról Szegedre települt cigány a szomszédom :). Kifejezetten jó a viszony, gyakran segítenek nekünk. (Persze sejtem, hogy nem mindegyikük ilyen.)”
 • 14. rózsakert 2013. január 23. 13:02
  „13.sigsig 2013.01.23. 12:53

  Ne haza......inkább csak egy útra valahová dél-afrikába....ott emberükre találnának...ja és OTT nincs szoc segély ha lopsz meglincselnek----egy próbát megérne!!!”
 • 13. sigsig 2013. január 23. 12:53
  „Vigyen mindenki haza egyet aki azt mondja hogy mellettük lehet élni...”
 • 12. Birodalmi 2013. január 23. 12:42
  „Hozzátartozik a történethez, hogy Bakson már lassan csak cigány él. Igy egymás szomszédai...”
 • 11. rózsakert 2013. január 23. 12:29
  „8.info 2013.01.23. 12:17

  naponta láttam szép házakat(amit ők ugyi ingyért kaptak...ön kapott a rassza miatt ingyért házat????, szétverve-felégetve-ablaktok kiszedve...stb....nooooooo....kezeljük már helyén a dolgot!!!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldogtalan hold a Pinceszínházban

Kancsár Orsolya rendezésében O’Neill önéletrajzi ihletésű drámáját, a Boldogtalan holdat pénteken 19.30-kor mutatja be a Szegedi Pinceszínház társulata. Tovább olvasom