Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Jószomszédi (v)iszony – mit tegyünk, amikor már a kutyánkra is rálőnek?

Zsombó – Rossz szomszédság török átok. Egy zsombói családnak a szomszédja közel 15 éve hadat üzent, most már odáig jutottak, hogy a kutyájukra is rálőtt. Szerencsére „csak" légpuskával – a család pedig mindezt videóra vette.
– Betegen dolgoztam a héten, pénteken kivételesen itthon maradtam – mesélte a zsombói asszony, akinek a kutyájára rálőtt a szomszédja. – Délelőtt fél 10 körül kinéztem az ablakon, amikor láttam, a szomszéd légpuskával a kezében hívogatja a kutyánkat. Furcsállottam, hogy a kutyát keresi, ugyanis nem vagyunk beszélő viszonyban. A szomszéd nem tudhatta, hogy itthon vagyok – elevenítette a fel a pénteki nap eseményeit az asszony. Elmesélte, korábban is előfordult, hogy az idős szomszéd a kerítésük tövébe telepített tűztövisben megbúvó verebeket lövöldözte, de ezt semmivel sem tudták bizonyítani, nem tudtak kihez segítségért fordulni. – A korábbiakból tanulva és a nem túl barátságos viszonyunk miatt az emeletre siettem, és elkezdtem filmezni a férfit. Elindítottam a felvételt és felvettem, ahogy a ház mögé bújva szólítgatta a kutyát, majd amikor meglátta, célzott a légpuskájával és lőtt. A golyó a kennel falán csapódott, ezt a felvételen is lehetett hallani – tudtuk meg. A zsombói asszony hozzátette, amikor felfedte magát, a férfi éktelen ordítozásba kezdett, halálosan megfenyegette a nőt. – Kiabált, hogy elvágja a torkomat, meggyilkolja a hülye gyerekemet is. Itt betelt a pohár, kihívtam a rendőröket, akik 10 óra 10-re ki is érkeztek.Megtudtuk, mindkettőjüket a sándorfalvi kapitányságon hallgatták ki, majd a légpuskát lefoglalták.

Előfordul, hogy megromlik a viszony két szomszéd között. Valakik csak nem szólnak egymáshoz, mások a lassú, alapos terrort választják a másik „kiidegelésre", és olyan is előfordul, amikor tettlegességig fajul a nézeteltérés. Kíváncsiak voltunk, mitől romlott meg Zsombón a szomszédok között a viszony.

– Házunk építése óta tart a „háború". 70 négyzetméteres pincét terveztettünk a ház alá, az onnan kitermelt földet a telken tároltunk, majd eladtuk. Az utcai szintjéig termőfölddel töltettük fel a portát. Évekkel később a szomszéd azt állította: elloptuk az ő földjét, kimarkoltuk az udvaráról – emlékeztek vissza. Beismerték egyik kutya, a másik eb, de a lövöldözés már tényleg túlzás. Megtudtuk, a környéken divat a feljelentés: kint hagyott kombájnért, bejáróban álló traktorért írják a feljelentéseket. . A család elmondta, lányuk hobbi kutyatenyésztő - évente maximum egy afgán agár vagy fekete-cser mosómedvekopó alom születik. Feljelentették őket a kutyákért is, amiket 3 hónapos korukig nevelnek.

Amikor ellátogattunk a zsombói családhoz kutyaugatás fogadott. Egészen addig, amíg az asszony meg nem jelent, a két állat elhallgatott. Persze, mondhatnánk a kutyák hangosak, ugatnak – megugatják a postást, az idegeneket. De mi másra lenne a kutya, ha nem jelzésre? Ugyanakkor a szomszédnak is van kutyája.

A jegyzőkönyv szerint, a videofelvételt a rendőrség lefoglalta, zaklatás és állatkínzás miatt indítottak nyomozást. A család távoltartást is kért a szomszédtól, aki eddig nem jelezte, hogy megbánta volna tettét. – Van egy mondás: élni, és élni hagyni. Nem értjük mi a szomszéd gondja, de az alapvető együttélés szabályait sem ismeri. Rosszabb, mint a török átok – tették hozzá.

És, hogy a címben is feltett kérdésre is válaszoljunk: sajnos nincs más megoldás, mint a kétséget kizáró bizonyíték beszerzése. Jelen esetben a videófelvétel.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. zizikk 2011. február 11. 15:26
  „Török átok a rossz szomszédság? Szerintem ez visszafelé is igaz, hisz nem indok nélkül lövöldöz már át a szomszéd a kutyára 15 év után.... Nem gondolja a HOBBITENYÉSZTŐ kisasszony??????????????????
  Ilyenre csak ennyit tudok mondani: nagy az Isten állatkertje, csak alacsony a kerítés.....
  Összegezve egy korábbi hozzászólással az előző sort: "nem kellene a földön járni, már elrepült volna!"=Alacsony a kerítés!!!!!!
  A kutyáról meg annyit, ha ugat, nem érzi jól magát a jószág! Foglalkozni kellene vele, akkor a szomszéd sem lövöldözne át!!!!
  NEMDE?”
 • 60. ablakok 2011. február 09. 19:44
  „Kezdődött ott az egész dolog, hogy kb. 8éve kezdhették el tartani a kutyákat. Először volt 1-2, aztán jöttek az almok. Ezt szinte mindenki tudja, hogy nem 2 kutya van most sem. Van vagy 5...de hogy csak 2 fogadta az újságosokat és a rendőröket?! Mily meglepő dolog és véletlen egybeesés lehet...és nem ez volt az első ilyen eset, ahogy a faluban lehet hallani erről. Állítólag előfordult olyan eset is, hogy amikor hirtelen kiállított a jegyző, nem engedte be a gazdasszony a jegyzőt, mert most nem aktuális (mert valószínűleg a megengedett kutyaszámnál jóval több, ami 2 volt). Előfordult, hogy volt 10-12 kutya is, pár nm-es kenelekben.
  Szerintem elég sok feljelentés érkezett már a lánykára, a kutyái miatt, de eddig semmi nem történt. Ezeknek utána lehetne járni, hogy mennyien panaszkodnak a kutyákra, mert hangosak...és sajnos nem csak nappal lehet őket hallani, hanem éjszaka is. több utcával arrébb is, sőt...szinte falu másik végében hallható, amikor minimum 5 kutya nekikezd az állítólagos ugatásnak. A szomszédokat lehet sajnálni, és nem a szomszédoknak kellene tanyára költözni, hanem annak, aki kutyát szeretne tenyészteni. Mert szerintem ha valaki úgy dönt, hogy ebből szeretne megélni, hát egészségére...de ne a faluban. Ezért is vannak a tanyák, ott "nem kell hallgatni a hülye szomszédokat", a legközelebbi úgyis messze, és nem magyaráz.
  Próbáltam azt kifejteni, hogy nem ok nélkül történt ez meg. Senki nem tett/tesz ennek érdekében semmit. Nem tudható, mi miatt is romlott meg igazából a 2 szomszéd viszonya. Ez az ő dolguk, senki másé.
  Ez a videó nem látható sehol? Kíváncsi lennék... jogi úton is (ideértve a személyiségi jogokat). Gondolom a gazdasszony nem szólt vissza semmit, nehogy az ő véleménye is felkerüljön a videóra. kíváncsi leszek, ki milyen érveket hoz majd fel, ha olyan ügy lesz a dologból.
  Minden elismerésem a türelmes szomszédoké :)) Túlzás volt, de meg tudom érteni a szomszédot...”
 • 59. jozko 2011. február 08. 19:27
  „Lefűrészelt csövű vadászpuskák bőséges választékból...
  Szomszédok, szomszéd kutyák ellen nélkülözhetetlennek...

  Oszt megy a bót?
  Mit lehet kapni egy ilyen pusáért?
  Attól függ..
  úgy 6-8 évet!”
 • 58. CID 2011. február 07. 20:34
  „Ezek a kopók tényleg sokat ugatnak, ráadásul inkább vonyítanak. Szomszédnak inkább be kellett volna jelentenie, mintsem a blökire lövöldözni, persze, ha tényleg ez a gondja.”
 • 57. saturnus 2011. február 07. 11:02
  „53./3évesférfi Mert szerinted ez az öntörvényű válalkozó és elkényeztetetett lánya azt csinálhat amit akar és mindenkim le van sza..r..va? Nem kispajtás ha ők ilyen bunkók akkor őket is le kell bunkózni. Ha betartják a társadalmi együtt élés normáit akkor nincs baj de ha nem akkor jön a jogos önvédelem és lehet,hogy százszorossan hullik vissza rá-juk. Enyire nem lehetsz ......?!”
 • 56. szilléri 2011. február 07. 10:53
  „Összefoglalva ! Az öregasszony portáján tenyészti a lánya a kutyákat! Nyilván ,,swarcban" adja tovább, míg a szomszédok meg tolerálják az ,,állatokat".”
 • 55. radic 2011. február 07. 10:21
  „deszkás

  "Nagyon NEM osztom a véleményed a kutyaugatásról "

  Nem is kell, nem akarom ráerőltetni senkire sem.

  "Mint kiderült itt falkában tartják a kutyákat és a FALKAVEZÉRt a kutyák NEM tekintik semmibe"

  Én a hozzászólásomban nem erről a konkrét esetről beszéltem, hanem a birtokháborítás eme formájáról úgy általában. Mindössze a végén jegyeztem meg, hogy semmi sem utal a cikkben arra, hogy a kutyaugatás miatt lenne a konfliktus.”
 • 54. Herli 2011. február 07. 08:43
  „http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9030109&la=107199724
  Zavaró szomszédok, --itt olvasgathatsz sztorikat és konfliktusos problémákat.”
 • 53. 3évesférfi 2011. február 07. 08:23
  „Mindenki fogadjon ügyvédet és jelentsen fel mindenkit! Ha nem megy, akkor lője le a kutyáját, a feleségét, a szomszédját, a jegyzőt, vagy akit akar. Csak nyírjuk ki egymást!!!”
 • 52. saturnus 2011. február 07. 08:12
  „Igen az éremnek van egy másik oldala,azt is meg kell vizsgálni valóban egy oldalú a cikk.
  Mi válthatta ki ,hogy idáig jutott a lövés légpuskából. De a szomszéd is nagy szar ,mert már ráhegyezte magát a videóra,meg egyébkén összeférhetettlenek nincsenek tekintettel a SZomszédaira. Minden bizonnyal nagyon hangosak azok a kutyák,főleg ha kettőnél több van.Az a kis nő már nem a földön járna ha az élet nem földhözragadtnak teremtette volna.Igen a szomszédnak hangfelvételeket kellett volna készíteni ez másnak is ajánlom,mert a Ptk-ban benne van ,hogy lakóterületen ha meghaladja azt a bizonyos decibelt a kutyák zavaró ugatása azon felűl folyamatossága is akkor az ebeket el kell távolítani a csend és nyugalom biztosítása végett. De hol a jegyző akinek a dolgok tudatában rég intézkedni kellett volna vagy a polgármesternek Gy Zs-nek. Akkor lehet,hogy nem fajult volna ezidáig. De itt a korrupció nagyon látható és milyen jogon videózza a szomszéd telket az ablakból ez tőrvénytelen ezt is vizsgálja meg a hatóság. Javaslom forduljon ügyvédhez és majd bíróság hoz a lövöldöző és meghátrálásra fogja kényszeríteni azokat mert az férfi illető is rendszeressen ittasan vezet.”
 • 51. deszkás 2011. február 07. 08:01
  „RADIC! (33hsz) Nagyon NEM osztom a véleményed a kutyaugatásról (füldugó és egyéb ......) Mint kiderült itt falkában tartják a kutyákat és a FALKAVEZÉRt a kutyák NEM tekintik semmibe. Ez viszont emberi és tartási hiba a javából. Egy IGAZI tenyésztőt kérdezz meg erről.”
 • 50. Herli 2011. február 07. 07:06
  „Jó lenne, ha valaki a Ptk. Ill. Btk. idevonatkozó törvényeit is felhozná rajtam kívül, ugyanis az egymás mellett élésnek vannak törvényi előírásai, amit be kellene tartani. Nem az önbíráskodás és a magam portája, azt csinálok amit akarok működik kérem.
  Igenis szigorú felelősségre vonás lehetséges ide és oda is.
  Mindegy hol és milyen építményben lakik.”
 • 49. Yetilovag 2011. február 07. 06:48
  „Ezek a kutyák nem ugatnak, hanem üvöltenek.”
 • 48. frsbegbie 2011. február 07. 06:07
  „Jószomszédi (v)iszony - mit tegyünk, amikor már a kutyánkra is rálőnek?

  rendőrségi feljelentést.
  CIKKET NEM OLVASTAM EL, mert legalább annyira NEM érdekel, mint a többi hottászólás...”
 • 47. Wacky 2011. február 07. 04:15
  „"45. emigrans 2011.02.07. 00:05

  Milyen kedves szeretetteli hely ez a Magyarország.Öröm volt ide születnem."

  Ezt érzi sztem egyre több ember sajnos... :((”
 • 46. Hannibal-ante-portas 2011. február 07. 00:12
  „Na akkor azért leírok valamit. Én teljesen ismerem a két családot és a többi szomszédot is.
  Először is elítélem a lövöldözést. Nem ez lett volna a mód.
  Azonban az érmének van egy másik oldala is...
  A cikk teljesen egyoldalú. Nem számol be arról, hogy a sértett lánya tenyészti a kutyákat, amiből néha 20!!! is van. Különleges kutyák (kanadai mosómedveölő kopók és afgán agarak). A kutyákból ennyit nem lehetne tartani...
  A sértett az összes szomszéddal már összeveszett és majdnem mindenki feljelentette már a másikat...
  A kedves sértett például a belvíz idején a pincéjükből kiszivattyúzott vizet ráengedte a gyanusított házára stb...
  A cikk teljesen egyoldalú, amelett a lövölözést elítélem...”
 • 45. emigrans 2011. február 07. 00:05
  „Milyen kedves szeretetteli hely ez a Magyarország.Öröm volt ide születnem.”
 • 44. QM 2011. február 06. 22:32
  „Aztán majd jön a többi feljelentés... a medencét fúrott kútból töltik? A fúrott kút be van jelentve? Kutyának oltási könyve van? Egyébként a cikk egyoldalú, nem derül ki miért alakult ki a rossz viszony. Lehet, hogy más van itt megbújva. De az is lehet, hogy nem beszámítható valaki. Mindenesetre a szomszédságba nem költöznék, még a végén előkerül egy-két kézigránát is... Csapdle csacsi!”
 • 43. jozko 2011. február 06. 21:43
  „Vagy a szomszédasszony...
  A szomszéd meg a kutyára fogta a fegyverét...”
 • 42. 3évesférfi 2011. február 06. 21:38
  „Nem, a szomszéd tüzelt.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagtűzés, keringő és kán-kán, Kőrösy-módra

Saját szalagavatónk emlékei jutottak eszünkbe, miközben végignéztük, hogyan tűzik fel a Kőrösy végzőseinek szíve fölé a kék szalagot. Tovább olvasom