Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Jövő héten indulnak a kombájnok

Csongrád megye - Tíz nappal korábban, már Péter-Pál előtt indulhat az aratás idén. A homoki területeken a jövő héten az őszi árpának futnak neki.
– Nagy lesz a szórás a megyében, az egyes területek között hatalmas különbségeket várunk: akik komolyan vették a növényvédelmet, szép termésre számíthatnak, akik viszont nem védekeztek a kártevők ellen, ocsút aratnak – mondta Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója a terméskilátásokról.

Kevésért veszik a gabonát

– A tavalyinál mindenképpen jobb évre számítunk, mégis csak 4-5 millió tonna termés várható a májusi viharok és az alföldi megyékben dúló pocokinvázió miatt – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A pockok által okozott károkkal kapcsolatban kifejtette: a hatóságok ugyan kiadták végül az engedélyt a vegyszeres irtásra, de ez a búzán és az árpán már nem segített, csak a tavaszi vetésű növényeket védhetik meg a rágcsálóktól. Az árak az utóbbi hetekben rosszul alakultak, tonnánként 40-45 ezer forint között mozog a takarmány- és az étkezési búza ára is. Egyelőre kevés esély van a tonnánként 50 ezres árra: ennyi kellene ahhoz, hogy rentábilis legyen a termelés.
– Az enyhe tél, a meleg és a csapadékos időjárás miatt először egy gombafertőzés, a sárgarozsda támadta meg a búzát, majd a vetésfehérítő bogár, utána a gabonaszipoly. Szentes és Makó környékén a pockok ritkították a termést. Az is növelheti a különbségeket, hogy noha májusban a megyében átlagosan 107 milliméter csapadék hullott, volt, ahol 130, míg másutt mindössze 80 milliméter eső esett.

Az aratás az őszi árpa betakarításával kezdődik el a jövő héten, legelőször a homoki területeken. A megyében azokon a vidékeken lesz jó közepes, 4 tonna feletti a termés mennyisége hektáronként, ahol bőven jutott az égi áldásból, míg másutt csak 3 tonnát várnak. Búzából is jó közepes, 5 tonna lehet a megyei átlagtermés hektáronként.

Őszi árpából 2012-ben 3,5 tonna, 2013-ban 4,2 tonna volt az átlagtermés a megyében. Búzából tavaly átlagosan 4,7 tonnát takarítottak be egy hektárról, 2 éve 3,7 tonnát. Látszik, hogy 2013-ban 20-30 százalékkal nőtt a termés mennyisége: ezt idén is tartani fogják a gazdák.

Az árpa aratása elkezdődött a szentesi Terra-Coop Kft.-nél. Szarvas Pál ügyvezető igazgató szerint egyes táblarészeket teljesen elpusztított a mezei egér, átlagosan pedig 15-40 százalékra becsülhető a kár mértéke. – Ezeken a területeken a megkésett időpont miatt a védekezéssel már nem éltünk. A búzatáblákon végeztünk az igényelt és megkapott engedélyek birtokában Redentines védekezést, amely valószínűleg mérsékelte a további károk keletkezését – közölte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rájártak a 98 éves szegedi nő nyugdíjára

Újabb bűncselekmény elkövetése közben érték tetten a rendőrök az álellenőröket. Tovább olvasom