Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Jövő héttől már lesz oltóanyag

A veszélyeztetettek már jövő héttől, a többiek jövő hónaptól hozzájuthatnak majd az influenza elleni kombinált oltóanyaghoz. Szakemberek arra számítanak, hogy idén el is fogynak majd a készletek.
Fotó: Gyenes Kálmán
A tavalyi évvel szemben idén várhatóan minden influenza elleni oltóanyagot felhasználnak majd, hiszen a madárinfluenza kapcsán kialakult félelem azokat is háziorvosuk felkeresésére sarkallja majd, akik eddig soha nem kértek a minden szezon elején rendelkezésre álló készletekből. Az injekciót egyébként az orvosok is ajánlják most mindenkinek, hiszen a madárinfluenza emberről emberre terjedő, rettegett mutánsa, mely akár világjárványt is okozhat, legkönnyebben úgy jöhet létre, ha a H5N1 vírus egy szervezetben találkozik az emberi influenza vírusával.

Tombácz Zsuzsanna, a Csongrád Megyei ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elmondta: jövő hét szerdán érkezik meg az az 54 ezer adag, emberi influenza megelőzését szolgáló vakcina, melyhez ingyenesen juthatnak hozzá a rászorulók. Ők a hatvan év felettiek, a krónikus betegségekben szenvedők, az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonok lakói és munkatársai.

– Ez a készítmény a tavalyihoz hasonlóan egyaránt tartalmazza az
Az oltóanyag jó kísérletnek is

A madárinfluenza ellen védelmet adó, közforgalomban lévő oltóanyag jelenleg sehol a világon nem áll rendelkezésre. Kísérleti vakcinát azonban több országhoz hasonlóan Magyarországon is állítottak már elő. A betegség állatról emberre terjedésének megelőzését szolgáló készítmény hatékonysága néhány nap múlva kiderül. Az oltóanyag azért is jelentős, mert segítségével tesztelni tudják a jelenleg még nem létező, világjárványt okozó vírus elleni vakcina gyártási technológiáját, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon az új vakcina nagyüzemi gyártásának módszere. 
influenza A és B típusának antigénjeit, vagyis mindkét fajtával szemben védelmet biztosít – mondta a szakember. Hozzátette: hamarosan a gyógyszertárakban is kaphatók lesznek ezek az oltóanyagok, melyeket mindenki számára ajánlanak. Már csak azért is, mert aki védett a humáninfluenzával szemben, nagyobb az esélye, hogy egy esetleg kialakuló madárinfluenza-járványt is elkerül.

Horpácsi András megyei tiszti főgyógyszerész tájékoztatása szerint jelenleg nincs a patikákban oltóanyag, jövő hónaptól azonban lehet majd kapni. Decemberre pedig az egyik forgalmazó megígérte annak a készítménynek a behozatalát is, amely a jelenleg leghatékonyabbnak tartott vírusölő szer. Ez, bár több ezer forintba kerül, nagy hatékonysággal megelőzi az influenza kialakulását.

Ez utóbbi készítménnyel kapcsolatban az Országos Tisztiorvosi Szolgálat sajtószóvivője, Ritoók Emese úgy fogalmazott: semmiképpen nem ajánlják alkalmazását. Egyrészt csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett adható, másrészt pedig előfordulhat, hogy a kialakuló vírus ellenállóvá válik a szerrel szemben.

Sok egyebet is tehetünk egészségünk megőrzéséért. A legkézenfekvőbb betegségmegelőző módszer a C-vitamin szedése. Fontos a jó erőnlét, amely megfelelő életmóddal és táplálkozással biztosítható, az influenzaszezon kezdetével pedig érdemes elkerülni a tömeget.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejüzemet vettek az alföldi termelők

Bár a jövő évre jósolt 64 forintos tejfelvásárlási árral nincs kibékülve, előre menekül, és megvette… Tovább olvasom