Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Jövő májusra kész a szegedi belvárosi partfal

Szeged - Félidejéhez érkezett a szegedi partfal-rekonstrukció, amely az Európai Unió támogatásával 2,2 milliárd forintból valósul meg 2 kilométer hosszan, a város belvárosi szakaszán – mondta Botka László polgármester, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján, miután ma délelőtt megnézte, hogy halad a kivitelező Szeged S–H–K 2013 konzorcium a munkálatokkal.
A kivitelővel tavaly novemberben írták alá a szerződést, a munkák az év végén kezdődtek el, a befejezés határideje 2015 májusa. Mostanra megépült a résfal, amely a föld alatt 4 méter mélyen védi a város árvíz esetén, jelenleg a köpenyfalat építik. Az árvízvédelmi beruházásnak városképi jelentősége is lesz, mivel az új védmű graffitiellenes védőréteget kap.

Botka utalt a most zajló önkormányzati kampányra, amelyben "egyre fenyegetőbb hangnemben jelennek meg olyan kampányüzenetek, hogy Szegeden csak akkor lesz fejlesztés, beruházás, ha kormánypárti polgármestert választanak". Majd így folytatta: az elmúlt 10 évben Szegeden is, és az ország valamennyi településén a fejlesztések az Unió támogatásával valósultak meg. Az elmúlt 7 esztendőben Szeged város volt ebben a legsikeresebb, több mint 300 milliárdos fejlesztéssel, úgy, hogy jelentős részében fideszes kormány volt hatalmon.

A szegedi partfalberuházáson járt Botka László és Solymos László. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az elmúlt 4 évben Szeged több tucat uniós pályázatot nyújtott be, amelyeknek a 75 százaléka nyert – mondta a polgármester. – Ez kimagaslóan jó arány, és egyáltalán nem rosszabb, mint az időszakot megelőző 8 évben.

A partfalberuházásnak lesz folytatása: a szegedi közgyűlés már elfogadta azt a 16 európai uniós nagyprojektet, amelyekkel pályázni fognak a következő években az uniós forrásokra. Ezek között van a Tisza-part és a Stefánia teljes rekonstrukciója: a cél az, hogy valóban Szeged főutcája legyen a Tisza.

Az elkövetkező időszak munkálataival kapcsolatban megtudtuk: a kivitelezők még egyszer teljes szélességében lezárják majd a rakpartot, előreláthatóan 2 hétig. Hogy minél kevésbé zavarják a szegedieket, ez valószínűleg az iskolai őszi szünettel esik majd egybe.

A szegedi partfalberuházáson járt Botka László és Solymos László. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Mi történik még jövő májusig? A Stefánián megemelik a jelenlegi járdaszintet és korlátot építenek, hogy jobban rá lehessen látni a Tiszára. A Felső-Tisza parti szakaszon is elkészül majd a mellvéd magasítása. Az árvízi időszakban szükséges mobil partfal elemei már meg is érkeztek Szegedre.

Megírtuk: a régi partfalat 1880-ban húzták fel, majd az 1970-es árvizet követően 1974-ben átépítették. A 2006-os árvíznél mérték az eddigi legmagasabb vízszintet Szeged belvárosi szakaszán, ez 1009 milliméter volt.


A Fidesz-KDNP frakció közleménye

Ha Botka marad, Szeged lemarad

Botka László mai nyilatkozata súlyos valótlanságokat tartalmaz. Ezzel a megszólalással a várost az elmúlt 12 évben vezető MSZP-s választmányi elnök elismerte, amit amúgy is tudtunk: számára a pártérdek fontosabb, mint Szeged jövője.

Botka László ahelyett, hogy köszönetet mondott volna a kormánynak és a Fidesz–KDNP-s közgyűlési többségnek is, amiért – a szegediek érdekében – támogatták a partfalberuházást, ezt a pártokon felül álló, konszenzus övezte projektet is felhasználta arra, hogy a kormánypártokat bírálja.

Ő a kormányra nem partnerként tekint, hanem ellenfélként. Számára fontosabb, hogy a kormányt bírálja, mint hogy megállapodjon vele újabb és újabb fejlesztésekről, munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő beruházásokról.

Pedig Szeged mindenkori polgármestere az aktuális kormányzattal együttműködve lehet képes a lehető legtöbbet elérni városunk és az itt élők számára. Az uniós támogatások ideérkezésének is feltétele az együttműködés a magyar kormánnyal, hiszen a fejlesztési célok, illetve az európai uniós támogatások felhasználási módjának meghatározása a kormányzat kompetenciája.

Botka László mai nyilatkozata alátámasztotta mindazt, amit a szegediek is megtapasztalhattak az elmúlt tizenkét évben. Ha Botka László marad, Szeged lemarad.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanok lettek az LMP-sek

Néhány óra alatt közel húsz kilométert gyalogoltak a Bajai úti hajléktalanszállótól az Acél utcai nappali melegedőig, hogy megmutassák, mennyire szétszórt a szegedi hajléktalanellátó rendszer. Tovább olvasom