Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Jövő nyáron nyithat a Tiszavirág

Tíz évvel a bezárás után újjáéledhet Szegeden a Tiszavirág vendéglő közel százötven éves épülete. Négy szintjét a pincétől a padlásig felújítja a tulajdonos vásárhelyi dohány-nagykereskedelmi cég.
Most már stabilan áll az egykori szegedi Tiszavirág épülete, a renoválással megbízott szegedi cég új födémet épített a földszint és az emelet közé. Helyreállították a leszakadt falakat, tetőrészeket, feltárták a műemlékvédelmi hivatal előírása szerint a padlás faszerkezetét, a helyiségek falfestményeit, a rácsokat, oszlopokat és a pincét. Sánta János, a vásárhelyi Tabán Trafik Zrt. dohány-nagykereskedelmi társaság szegedi résztulajdonosa elárulta, nosztalgiából vette meg a cége a Tiszavirág zónázó helyét, ahová gyerekkorában gyakorta átjárt az Attila utcából. Ez az egyetlen ingatlan beruházása a vállalkozásának.

Árvíz előtti ház

Az épületet 1859-ben Politzer Samu aranyműves építtette, tehát a kevés árvíz előtti ház közé tartozik Szegeden. Többek között ügyvédi iroda működött benne, és itt bérelt lakást Löw Immánuel főrabbi, később Gerner Róza rendezte be kalapszalonját. Későbbi tulajdonosáról, aki miatt Balassa-ház a neve, nem tudni. A harmincas évektől az utcáról nyíló üzletben a Barczánfalvi-cipészet működött, a másik bejárat a Tiszavirág vendéglőbe vezetett. A most nyolcvanöt esztendős Barczánfalvi Lajossal a város három éve bontott bérleti szerződést, a lepusztuló zónázót az utolsó bérlő, Marosiné Mucsi Piroska vitte 1998-ig.

– Három éve vásároltuk meg a leromlott műemléket a várostól hetvenmillió forintért. Az akkori tervek szerint százmillióba került volna a felújítás, a jelenlegi árakon számítva nagyjából a duplájába kerül majd – jegyezte meg Sánta János. – Eddig sem ültünk tétlenül; egy évbe telt az átíratás, újabb egy évbe a terveztetés. Megbontva látszott meg igazán, mennyire elhanyagolt a ház. A romantikus stílusú épület eredeti beosztása szerint öt lakást alakítunk ki: az udvar felől két egyszobás garzont, az utcafronton egy-egy két-, három- és négyszobás lakást. Ezeket bérbe adjuk.

Az utcáról nyíló két üzlethelyiség szintén visszanyeri eredeti funkcióját: a főkapu bal oldalán valamilyen üzlet, esetleg élelmiszerbolt kaphat helyet, a másik oldalon, a Tiszavirág zónázó helyén vendéglőt rendeznek be. Üzemeltetni egyiket sem fogja a vásárhelyi cég, mind a kettőbe bérlőket várnak. Egytálételes, olcsó kisvendéglőt álmodik a tulajdonos? Jelenleg formálódik az elképzelése, mondta, annyi biztos, hogy a régi, szűkös vendéglátóhelyet kétszintesre bővítik a modern konyhatechnikai elvárások miatt. Ehhez a pincét is rendbe hozzák, ám sokkal nagyobbra nem növelik a vendégteret. Jövő nyárra készülnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásfelújítás: egy hónap és legalább egymillió forint

Aki azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapok alatt csinosíttatja ki lakását, nem árt, ha legalább… Tovább olvasom