Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Jövő szeptembertől indulnak az újfajta szakok

Bár országosan továbbra is csökken az érdeklődés a természettudományok iránt, a szegedi TTK-n ennek ellenére a tavalyinál mintegy ötvennel több elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait szeptemberben – nyugtázta elégedetten Csirik János, aki júliustól irányítja a kart. Az intézményben jelenleg készülnek a bolognai folyamatnak megfelelő többlépcsős képzések bevezetésére. A másik jelentős változást jövőre az újszegedi biológiai épület átadása jelenti a kar életében.
Csirik János: Egyértelmű célunk, hogy a diploma értéke megmaradjon. Fotó: Karnok Csaba
Júliustól Csirik János irányítja a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karát. Az 59 éves professzornak az 1990-es évek eleje óta előbb rektorhelyettesként, a JATE rektoraként, majd felsőoktatási helyettes államtitkárként alkalma volt vezetői tapasztalatokra szert tenni. Tanszéket is irányít, ő áll a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék élén.

Három évre szóló dékáni megbízatása elején az oktatás későbbi rendszerét alapvetően meghatározó átalakítást kell irányítania: a karnak is csatlakoznia kell a bolognai folyamathoz. Vagyis a szakok tantervét úgy kell újonnan kialakítani, hogy a hallgatók három és öt év után is diplomát szerezhessenek, amelyek egyúttal összevethetők más európai egyetemeken kiadott oklevelekkel.

– Minden hagyományos szakon – ez nyolc-tízféle képzést jelent – megkaptuk a szakindítási engedélyt – mondta Csirik János. Az újfajta képzések elindítása mellett a dékán szerint legalább olyan fontos az is, hogy a középiskolások megfelelő tájékoztatást kapjanak ezekről.

A diákok érdeklődése az utóbbi években egyre inkább csökken a természettudományok iránt. Ennek ellenére a szegedi TTK-n szeptemberben mintegy ötvennel több hallgató kezdte meg tanulmányait, mint tavaly. Számottevő túljelentkezés azonban csupán négy területen, biológiából, földrajzból, környezetvédelemből és informatikából volt.

– A most és a jövőben az egyetemre belépő diákoknak a gyakorlatban jobban felhasználható ismeretekkel kell rendelkezniük – véli a dékán. A bolognai folyamatra épülő képzési terv a gyakorlati oktatás súlyának növekedését vetíti előre. Ezenkívül a hallgatók idegen nyelvi ismereteit is erősíteni kell a professzor szerint. A hallgatói létszámot tekintve egyébként a TTK a szegedi egyetem karai közül az egyik legnagyobb, közel annyi diák tanul itt, mint a bölcsészkaron. Az elmúlt három évben az elsőévesek létszáma folyamatosan nőtt, az oktatóké viszont csökkent. Éppen ezért a fiatalok arra kényszerülnek, hogy mind több feladatot saját maguk végezzenek el, ami a dékán szerint önmagában nem probléma – hiszen növeli az önállóságukat –, arra azonban vigyázni kell, hogy a diákok tudásszintje emiatt ne csökkenjen.

– Egyértelmű célunk, hogy a diploma értéke megmaradjon – hangsúlyozta Csirik János, aki felidézte saját egyetemi diákéveit, amikor kilencen jártak egy évfolyamra, szemben a mai négyszáz fős létszámmal. A diákok önálló munkáját segíti a tanulmányi és információs központ is, amelyet a dékán szerint megfelelően ki kell használni, hiszen az intézmény nemcsak az országban, de Európában is az egyik legmodernebb könyvtárnak számít. A növekvő hallgatói létszám pedig még egy fontos problémát vet fel: az egyetem vonzerejének megtartásához javítani kell a kollégiumi ellátottságon, hogy az ide jelentkezők közül minél többen költözhessenek olcsó, de jó minőségű szálláshelyre.

A TTK infrastruktúrája nem bővült az elmúlt időszakban, a dékán szerint ma is helyhiánnyal küzdenek. Ezen a helyzeten javít majd a biológiai épület jövő szeptemberig tervezett átadása Újszegeden. Az építővel napokon belül aláírják a szerződést az 1,3 milliárd forintos beruházásról. Ide költöznek majd a biológus tanszékek, amivel lényegesen javulnak az oktatás feltételei.

Az oktatáson túl a karon folyó kutatásról is rövid áttekintést adott Csirik János, kiemelve a TTK-s oktatók aktív részvételét a különböző – 1-2 milliárd, illetve több száz millió forintos bevételt eredményező – pályázatokon.
– A kar elégedett lehet ezzel a teljesítménnyel. Mivel az állami költségvetésből nem fog sokkal több pénz jutni a felsőoktatásra, ezért tovább kell növelni a kutatásokból származó bevételeink arányát – mondta a TTK dékánja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom