Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Jövőre a középiskolák nem tarthatnak külön felvételit

Szeged - Jövőre már csak központi írásbeli vizsgát kérhetnek a középiskolák, megszűnik a hat és nyolc évfolyamosok külön vizsgáztatása – az oktatási tárca tervei szerint. Az idei eljárás még nem zárult le, a középiskolába felvettek végleges névsorára várnak az intézmények és a nyolcadikosok.
Az egyes középiskolák nem tarthatnak külön felvételi vizsgákat, a nyolcadikos diákok kompetenciáját mérik majd 2009-től – az oktatási tárca tervei szerint. Az esélyegyenlőséget az szolgálja, ha nem a diákok tudását mérik, hanem a meglévő készségeket, képességeket – nyilatkozta márciusban Szüdi János. A közoktatási államtitkár elismerte: az egyes iskolákban eltérő szinten készítik fel a tanulókat. A tárca a változásokkal szeretné megelőzni, hogy a középiskolák a diákoknak pszichés megterhelést okozzanak azzal, hogy túl korai életkorban szelektálnak.

– Egyetértek a felvételi egyszerűsítésével. Idén nem szerveztünk központi írásbeli vizsgát, csak szóbeli elbeszélgetést tartottunk – mondta Lakatos Ferenc. A szegedi Déri Miksa Ipari Szakközépiskola igazgatója elárulta: idén a gépészet 32, az informatika 60, az elektrotechnika-elektronika 31 jelentkezővel többet vonzott, mint tavaly. Okként a műszaki képzés iránti érdeklődés növekedését és a központi írásbeli vizsga eltörlését jelölte meg. A szegedi és vidéki jelentkezők aránya majdnem fele-fele, ugyanakkor drasztikusan csökkent a kollégiumi férőhelyet igénylők száma.

Az általános iskola nyolcadik osztályából idén ballagók jó része még nem tudhatja, mely középiskolába nyert fölvételt. A felvételi eljárás ugyanis két hét múlva zárul. Ezért pillanatnyilag a diákok azt tudják, hány intézménynek jutatták el felvételi adatlapjukat, az iskolák pedig saját statisztikájukból csupán azt látják, hozzájuk hányan jelentkeztek. Szeged középfokú intézményeibe a múlt évhez képest idén százzal kevesebb a jelentkezések száma.

– A múlt évhez képest csak annyi változott, hogy a matematika–fizika tagozatunk iránt tovább nőtt az érdeklődés – jelentette ki Szöllősy László. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta: a felvételin elért eredményükről az iskola honlapján tájékozódhatnak az érintettek. A minisztériumi tervek nem változtatnak az iskola eddigi felvételiztetési szokásain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábbeli póniszőrből

Szeged – Egyszer Jugoszláviában vásároltam egy vászonpacsnit, hamar tönkrement. Úgy döntöttem,… Tovább olvasom