Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Jövőre az APEH már az interneten is árverezhet

Szeged - Január 1-jét követően az APEH az ingóságokat, köztük az értékes autókat már elektronikus úton is elárverezheti. Az nyer, aki a legmagasabb árajánlatot teszi. Az ingatlanok internetes árverése azonban még várat magára.
Az APEH január elsejétől bevezeti az elektronikus, „arctalan" árverés lehetőségét az ingóságokra, de egy ilyen aukción csak az adóhatóság hivatalos honlapjához kapcsolódó felületen lehet licitálni. Az internetes árverésen bárki ingyenesen részt vehet, aki rendelkezik az okmányirodában beszerezhető egyedi azonosítóval és titkos jelszóval. Az adós és meghatalmazottja vevőként nem vehet részt a liciten.

Egyelőre csak ingóságokat árvereznek az interneten, köztük azokat a nagy értékű autókat is, amelyekre eddig az árverési cápák utaztak. Módszerük az volt, hogy a liciten megjelenteket jutalék fejében „lebeszélték" az alkuról, és az árat levitték a becsérték egynegyedére. Csak ők gyarapodtak, mivel az állam nem jutott a kívánt bevételhez, az adósnak pedig megmaradt a tartozása.

Az APEH honlapját már felkészítették az árverésre.
Fotó: Karnok Csaba

Az érvényes licit legkisebb összege egymillió forint alatti kikiáltási árnál ezer, egymillió forint feletti, de ötmillió alatti kikiáltási árnál tízezer, ötmillió forint feletti kikiáltási árnál húszezer forint. Érvényes ajánlatnak számít az árverés záró időpontjáig beérkező ajánlatok közül az öt legmagasabb, feltéve, hogy az ajánlati árak elérik a becsérték felét (mint ismeretes, eddig a negyedéért el lehetett vinni).

A nyertes az, aki a legmagasabb vételárra tett ajánlatot: őt erről a zárást követően elektronikusan és postai úton is értesíti az adóhivatal. Ha az árverés nyertese a vételárat határidőre nem fizeti meg, akkor az árverésen az győz, aki a következő legmagasabb ajánlatot tette. Ha a ki nem fizetett ingóság alacsonyabb áron kel el, mint amennyit a fizetést elmulasztó ajánlott, az adóhatóság kötelezi a mulasztót a különbözet megfizetésére: ebből is látszik, hogy nem lehet „szórakozásból" licitálni. Ugyanazon vagyontárgy csak egy alkalommal bocsátható elektronikus árverésre. Az ingatlanok internetes árverését csak azt követően vezetik be, ha kedvezőek a tapasztalatok az új rendszerrel kapcsolatban.

Több feladat az APEH-nél

Januártól az újonnan alakult vállalkozások preventív ellenőrzése, az elektronikus adóigazolás kiadása, a bankkártyás fizetés bevezetése is az adóhatóság feladata lesz. Vizsgálják azt is, hogy ki vesz igénybe jogosulatlanul egészségügyi szolgáltatást. Az adóhivatalnál mintegy 1700 fős létszámbővítésbe kezdtek, információink szerint az új dolgozók egy részét már fel is vették. Tegnap szerettük volna megkérdezni Tamásné Czinege Csilla regionális igazgatót arról, helyben hány új embert vesznek fel, de a vezető szombatig szabadságát tölti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre szigorítják a nyugdíjrendszert

Szeged - Januártól újdonság a nyugdíjrendszerben a rehabilitációs járadék. Nem csökken a férfiak előrehozott nyugdíjának korhatára, és szigorúbb feltételekkel lehet mellette munkát vállalni. Tovább olvasom