Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Jövőre eltűnnek a játszóterek vasszörnyei

Szeged - Szeged köztereiről idén ötvenhét balesetveszélyes régi játszótér tűnik el, helyette – igény szerint – huszonhat új játszóhely épül vagy park létesül. Avítt játékszer csaknem hatvan helyen marad, azokat legkésőbb jövőre le kell bontani.
Egyre-másra avatják fel az uniós biztonsági szabványnak megfelelő játszótereket Szegeden. Többször megírtuk, hogy nemcsak az új játszóhelyek telepítése, hanem a régi vasszörnyek eltüntetése is temérdek pénzt emészt fel. De a szabályozás kimondja: jövőre az utolsó balesetveszélyes játékszereknek is el kell tűnni a közterekről.

Egy nagy falatban, a tarjáni lakótelep-felújítás kapcsán harminc játszóteret szereltek le a nyár folyamán. Mivel a lakosság korösszetétele és igénye megváltozott az elmúlt évtizedekben, nem kell ugyanolyan sok játszóteret létesíteni, elég tizennyolc. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk, három nagy és tizenöt kicsi játszóhely épül. A többinek a helyét parkosítják Tarjánban; padokkal, sétányokkal és sok-sok növénnyel.

A Zöldfa és a Sás utca között kicsiknek készül játszóhely. Marad az aszfaltos labdapálya is, de felújítják. A Zápor-tónál kisgyerekeknek és kamaszoknak is alkalmas tér nyílik, az újdonság azonban a két pálya: aszfaltos a focistáknak, gumiborítású a gördeszkásoknak. A Csörlő és a Csorba utca szögletében lesz a harmadik, ugyancsak bölcsődéseknek, óvodásoknak. A régi dühöngő rozsdás dróthálóját „kiszaladásgátló" kerítésre cserélte a kivitelező.

Hasonló elképzelések szerint alakítják ki a tizenöt kis játszóteret is. Öt a Budapesti körút mentén, kettő-kettő a Pentelei soron, a Lugas, az Olajos és a Csorba utcában, valamint egy a Csorba és a Sólyom utca sarkán és egy a Sólyom utcában épül.

Tizennégymillió forintot költ a város további bontásokra. Ebből a pénzből huszonhét veszélyes vasjátszóteret tüntet el az üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. még idén ősszel. Elviszik például a két éve tizennyolcmillió forintért létesített Pósz Jenő utcai új mellől a régi játszóteret – magyarázta Gila Csaba, a társaság közterület-fenntartási divízió vezetőhelyettese. Szétszedik a lógó vashintákat, szétfűrészelik a mászókákat, felbontják alóla a szebb napokat látott aszfaltszőnyeget, majd parkosítanak. Ugyanígy járnak el a Retek utcai és a Szilléri sugárúti tömbbelsőkben, ahová – tekintettel a közeli máltai játszótérre – játékokat nem építenek, helyette az idősebbeknek kedveznek parkosítással. Új játszótér városszerte csak nyolc létesül.

Teendő jövőre is marad, de a határidő szorít, a játékbontás nem várhat tovább. A Szeged-szerte fennmaradt ötvenhét régi játszóteret és annak másfél száz játékszerét fel kell számolni. Ez még további nagyjából huszonötmillió forintos ráfordítást igényel.

Olvasóink írták

  • 1. Nadika 2007. november 02. 18:23
    „Ez mind szép és jó, de sok óvodában meddig kell még a gyerekeknek ilyen vasszörnyeken játszaniuk? Hiszen az idejük nagy részét mégis csak ott töltik. Ezek megszüntetésére ki, és mikor fog pénzt áldozni??????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió a csomagtartóban

Szeged - Ebben az évben megközelítőleg 180 millió forint eszmei értékben foglaltak le élő védett… Tovább olvasom