Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Jövőre jön az e-recept

Szeged - Eltűnik a hagyományos, papíralapú vény: 2012-től bevezetik az e-receptet. Részleteket még nem hozott nyilvánosságra a szaktárca, sok a kérdés a megvalósításról.
Jövőre bevezetik az e-receptet – döntött szerdán a kormány. Részleteket egyelőre nem tudni az elektronikus vény kapcsán, pedig Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már májusban beszélt a 2012-es bevezetésről. Immár törvénytervezet is van róla, ám hogy a gyakorlatban mindez hogyan működik majd, mindenki csak találgatja.

Svédországban, Dániában, Észtországban az orvos számítógépén felírt vény egy központi szerverre kerül, amit bármelyik patikában le lehet olvasni. A beteg a taj számával igényelheti a gyógyszert – nagy kérdés például, mi lesz azokkal, akiknek állapotuk miatt családtagjaik váltják ki a gyógyszert.

– A közforgalmú gyógyszertárak legalább hat különböző programot használnak, a háziorvosok szintén többfélén dolgoznak. Éppen ezért az ötlet hiába jó, szerintem az összehangolás nehézségei miatt nem valósítható meg – fogalmazta meg aggályát Tóth Lénárd, a Mars Gyógyszertár gyógyszerésze. Adódik az a megoldás is, hogy egy orvos egy patikával legyen összeköttetésben, a beteg ott válthassa ki gyógyszereit. Ez azonban visszaélésekre is adhatna okot, másrészt sértené a szabad patikaválasztás jogát, és vélhetően perek sokaságát vonná maga után.

Havonta több ezer receptet nyomtatnak a háziorvosok – jövőre erre már nem lesz szükség. Illusztráció: Frank Yvette
Havonta több ezer receptet nyomtatnak a háziorvosok – jövőre erre már nem lesz szükség.
Illusztráció: Frank Yvette

A patikáknak egyébként nagy könnyebbség lesz az e-recept bevezetése, hiszen rengeteg papírmunkától kíméli meg őket. Egy jó forgalmú gyógyszertár évente több százezer vényt kezel, amelyeket 5 évig köteles megőrizni, majd szakszerűen megsemmisíteni. Ez anyagilag és logisztikailag is nagy teher.

A háziorvosok szintén üdvözölhetik a digitális vényt. – Havonta akár 4–5 ezer receptet is nyomtatunk, saját lézernyomtatóval, amelybe csak a festékkazetta több mint tízezer forintba kerül havonta – mondta el Szilárd András, a Csongrád Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke. Hozzátette, ez a rendszer lehetőséget adna arra, hogy visszajelzést kapjon az orvos: valóban kiváltotta-e a beteg a felírt gyógyszereket. Viszont elidegenítő. – Van egyfajta pszichés jelentősége, hogy a vizsgálat után a beteg kap a kezébe valamit, miközben megmutatjuk neki, hogy ez a recept erre a bajára való, a másik meg másra. Biztos vagyok benne, hogy az elején nagyon furcsa lesz mindenkinek, hogy „üres kézzel" távozik az orvostól – mondta.

Több száz milliós spórolás

Hazánkban évente körülbelül 150 millió receptet írnak fel a 120 millió orvos–beteg találkozón. Január óta a budapesti Szenzor Számítóközpont Kft. nyomtatja az orvosi vényeket az OEP megrendelése alapján. A cég 14 hónap alatt 249 millió általános és egymillió szemészeti vény nyomdai gyártását vállalta – a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt – 278,1 millió forintért. Ennyit lehet tehát megspórolni az e-recept bevezetésével. Kérdés persze, mekkora beruházást igényel az ehhez szükséges számítástechnikai háttér kiépítése.

Olvasóink írták

 • 6. fili-busz 2011. november 06. 17:08
  „5. 9349779 2011.11.06. 09:36

  Nyugodj meg kérlek!
  Ne idegesítsd fel magad!
  Inkább olvasd el még egyszer lassan és próbáld értelmezni.
  Ha mégsem menne, segítek:
  "az orvos számítógépén felírt vény egy központi szerverre kerül, amit bármelyik patikában le lehet olvasni."

  Természetesen ellenzéki patikában is kiválthatod, csak tudnod kell melyik az.
  De az is lehet, hogy aki most ellenzéki, az már jövőre kormánypárti lesz.
  Akkor tényleg nagy gond lesz párt patikában kiváltani.
  Nagy gond ez tényleg. Főleg annak, aki így gondolkodik.”
 • 5. palika9 2011. november 06. 11:49
  „gyógyszer emailben megrendel
  orvos emailben felír
  patika emailben kiküldi

  pl. a nyugtató ez lesz: nyugi... nyugi... egyenletesen veszi a levegőt 10x belélegez, 10x ki...
  mellékhatások: szemromlás, szédülés, internetfüggőség, stb... súlyosabb esetben székkel hátraesés, hirtelen szívhalál előfordulhat.

  egyébként jó az ötlet, bármelyik patikában kiváltható a gyógyszer, hiszen a világháló éppen erre van, természetesen bárki gyógyszere kiváltható egy azonosító kód ismeretében,

  látom már előre: gyógyszerész: önnek 34 589 Ft értében írt fel gyógyszert az orvosa, mindet kéri?”
 • 4. qrumpli 2011. november 06. 03:32
  „Legközelebbi javaslat:Pl: a szívbeteg küldje be emailba a szívét.
  Mit kell annyit vacakolni a doki átbogarássza és ha kell kijavítja.
  Meg szünne a sorbaállás(az ember is)
  Nem jó ötlet?
  Talán ha a beteget megkérdenék melyik gyógyszertárba kéri a gyógyszerkiváltást és ott névre szólóan a rokona ismerőse is kiválthatná akkor működne ez a fajta megoldás.Vagy kapna egy kódszámot ami alapján azonosítani lehet”
 • 3. Arpi1979 2011. november 05. 21:09
  „Ezzel a módszerrel 278,1 millió forintot spórolunk meg. Ez 28 db 10 millió forint értékű autót jelent, amit állami vezetőknek ki lehet majd osztani (persze csak szolgálatra).”
 • 2. tonyk 2011. november 05. 11:18
  „Újabb FIDESZ-es cég kapott megbízást. Januártól a nyomda fut, jövőre pedig beindul az e-recept. Ide a rozsdás bökőt, hogy ez a cég fog nyerni a tenderen.

  Az elgondolás viszont jó! Bár innentől kezdve nem kell még orvoshoz sem járni, elég lesz telefonon odaszólni a patikából a jól megszokott gyógyszerért és már válthatom is ki.”
 • 1. deszkás 2011. november 05. 08:50
  „És a vendégekkel mi lessz? A friss TB kártyával rendelkezőknek is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madártetemeket foglaltak le Nagylaknál - galériával

Körülbelül 10 ezer védett madár tetemét találták meg a nagylaki határátkelőhelyen péntek este. Tovább olvasom