Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Jövőre már épül az Árkád

Szeged - Eredményt hirdetett a zsűri, a szegedi Árkádra kiírt építészeti tervpályázaton a dobogó első fokára az a budapesti Szántó és Mikó Építészek Kft. állhatott, amely a TIK-et is tervezte. A bevásárlóközpont külsejével igazodik majd a hely szelleméhez, s őrzi a kendergyári múlt néhány homlokzati elemét is. Az Árkádot jövőre kezdik el építeni és 2010-re készül el.
A TIK téglaarchitektúrája köszön vissza a kenderfonó telkén 2010-ben megnyíló Árkád épületének homlokzatáról is: ez egyrészt az új létesítmények közötti rokon vonásokra hívja fel a figyelmet, másrészt arra emlékezteti a szegedieket, hogy ott több mint egy évszázadon át Bakay Nándor kötélgyára állt.

Tegnap a városházán sajtótájékoztatón mutatták be a tervezett Árkád építészeti tervpályázatára beérkezett munkák nyertes alkotásait, egyben kihirdették a végeredményt is. Az első helyezett a TIK-et is tervező budapesti Szántó és Mikó Építészek Kft. – ezt Kiss Lajos volt területi főépítész, a bíráló bizottság elnöke jelentette be. A pályázatra öt tervezőiroda adott be pályaművet, ezeket építészekből és a városvezetés képviselőiből álló bíráló bizottság – melynek Nagy Sándor alpolgármester is a tagja volt – értékelte. A fő szempont az volt, mennyire illeszkedik a bevásárlóközpont a városi környezetbe és milyen igényes építészeti megoldásokat alkalmaznak. A nyertes pályamunkát az elkövetkezőkben még tovább finomítják, hogy „szegedivé" váljon és utaljon a terület ipari múltjára. (A második helyezett a 3H Építésziroda Kft., a harmadik helyen a 4D Építészstúdió Kft. végzett.)

Az eredményhirdetésen részt vett Christoph Augustin, a hamburgi székhelyű, szerte Európában Árkádokat építő ECE cégcsoport budapesti ügyvezető igazgatója is. Elmondta, az ötödik magyarországi Árkádot a kenderfonó kiköltözése és az elavult épületek lebontása után a jövő nyáron kezdik el építeni és 2010-ben adják át, a beruházás 25 milliárd forintba kerül. Ezer új munkahelyet teremtenek Szegeden. A mintegy 30 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 130-150 üzlet lesz. Az ECE egy ideje szerepet vállal Szeged kulturális és sportéletében: nemrégiben a Schleswig Holstein zenei fesztivál keretében szervezett egy koncertet, valamint egymillió forintot adományozott a Király-König Péter Zeneiskola javára. Szponzorálja a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatot is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom