Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Jövőre már lányokat is várnak a szegedi piaristák

Szeged - Koedukált lesz jövő évtől a szegedi piarista gimnázium. Az immár lányokkal kibővült iskolában kettő helyett három osztály indul: egy hatosztályos és két négyosztályos. A váltás csak kívülről tűnik nagynak, az igazgató szerint az értékek ugyanazok maradnak.
Régi hagyománnyal szakít a Dugonics Andás Piarista Gimnázium: a következő tanévet már koedukáltként kezdi a fiúiskola. Az összes vidéki piarista intézmény meglépte már ezt korábban: 2013-ban egyedül a fővárosi gimnáziumban lesz már csak szegregált oktatás. Rajtuk kívül pedig az egész országban mindössze két másik fiúintézmény marad: a pannonhalmi bencéseké és az esztergomi ferenceseké.

– Egy jó iskolának figyelnie kell a környezete jelzéseire, és követnie kell a változásokat – fogalmazott Papp Attila igazgató. – Ma már nagyobb az igény koedukált rendszerre, a fiúiskola pedig már nem hordozza azokat az értékeket a társadalom számára, amelyekben hiszünk. A változtatás azonban nem jelent gondolkodásmód-váltást. A keresztény értékrenden nyugvó nevelés, valamint a színvonalas tanítás ezután is központi értékünk marad.

Jövőre már lányokat is várnak a szegedi piaristák. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A piarista gimnáziumban eddig két hatosztályos osztály indult minden évben: egyik általános, másik sport tagozatos volt. Az általánosat ezután is megtartják, emellett pedig két négyosztályos évfolyamot indítanak jövő tanévtől – egy sport tagozatot, valamint egy olyan osztályt, ahol a természettudományos tárgyak és a történelem lesz hangsúlyos.

– Az új köznevelési törvény szerint a jövőben szigorúbb előírások vonatkoznak a 6 és 8 osztályos gimnáziumokra: a beiskolázás és a képzés terén is kiemelkedő eredményeket kell elérni – világított rá a hatosztályos képzés háttérbe szorításának okára az igazgató. – A tehetséget elsősorban tanulmányi eredményekben mérik majd, miközben nálunk sportban és művészetekben is kiemelkedő diákok vannak. Ezért született olyan döntés, hogy a sporttagozatot négyosztályos képzésben visszük tovább, hiszen ez esetben nincsenek olyan kritériumok, amelyek miatt azokat a diákokat is terhelnünk kellene magas tanulmányi elvárásokkal, akik idejének nagy részét a sport köti le.

Az új rendszernek köszönhetően 2013-tól több diák járhat az intézménybe, ahol van is erre elegendő hely. Amiatt azonban, hogy már lányokat is felvesznek, szükség lesz az infrastruktúra átalakítására – főleg a vizesblokkot és az öltözőket kell bővíteni. Az igazgató szerint a mindennapos testnevelés bevezetése miatt is szükségessé váltak bizonyos átalakítások.

– Tanáraink 80 százaléka több évet tanított már koedukált iskolában, van rálátásuk arra, hogy másfajta pedagógiára lesz szükség, ez sem jelent tehát problémát. Ugyanakkor a diákok egy része úgy érzi, a változtatással valami elvész – mondta Papp Attila. – Ez talán igaz, de a koedukáltság előnyei reményeink szerint pótolni tudják ezeket. Az pedig, amit sokan az intézményünktől elvárnak, vagyis hogy másfajta nevelési környezetet biztosítsunk a gyerekeknek, védve őket a mai világ káros hatásaitól, továbbra is adott lesz – ráadásul immár nem csak a fiúk számára.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. D95 2012. szeptember 12. 16:46
  „lehet hogy 2047 tol at is elismerik hogy Maria Magdolna is Jezus tanitvanya volt? Mar hallom az osztast: Keves vagy mint keresztenysegben az egyenjogusag”
 • 22. virág25 2012. szeptember 12. 15:37
  „"Könnyen megeshet, hogy egy jó eredményeket elérő iskolában nem fejlődnek olyan mértékben a diákok, mint egy, amúgy összességében rosszabb teljesítményű intézményben - mondja Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal közoktatás-szakmai elnökhelyettese, aki szerint a tíz éve működő kompetenciamérés adatiból hihetetlenül sok mindent ki lehet olvasni."
  A lényeg az emberhez való hozzáállás. Mindegy az, hol történik! Vagyunk néhányan akik az országban valamiben szeretnénk az első 100-ban benne lenni!”
 • 21. sling 2012. szeptember 12. 12:30
  „13. Hortiimre 2012.09.11. 18:56

  Egy jó tanács fiatalkorod miatt:
  ne szívd mellre az itteni ostobák okoskodását. Szeged mindig egy polpot város volt, és lesz. Az egy főre jutó komcsik és dilettánsok száma ebben a porfészekben a legnagyobb. Ezek az emberek szeretnek a botkafertőben röfögni, és mindent teleböfögni.
  Van közöttük elmebeteg, kamionos, meg nagyokos városházi alkalmazott.
  Ne törődj velük!
  Csak kitartást a hited, és értékrended mellet!”
 • 20. macs 2012. szeptember 12. 11:10
  „13. Hortiimre,
  honnan veszed, hogy a Deák drogosokat képez?
  Azért érdekes, hogy Te egy egyházi iskolában végeztél, ahol a vallás tanításait plántálták belétek, mégis dühösen támadsz.
  És egyetértek NP1-gyel, szeresd az iskoládat, de ez a szeretet nem jogosít fel arra, hogy a többit szidalmazd!”
 • 19. NP1 2012. szeptember 12. 09:34
  „Hortiimre

  Amit írtál és ahogyan írtál az nem vet jó fényt arra az iskolára ahol érettségiztél.
  1, Az általad említett párttagkönyvről és környékéről: én (sajnos) emlékszem azokra a Békepapokra és arra az Egyházra is amelyik apróbb-nagyobb kedvezményekért vidáman együttműködött Kádárral és pártjával. Az ügynöklisták közzététele igen kínos lenne, szabotálja is a KDNP.
  2, Igen a szegedi oktatás elindításában komoly szerepe van a papoknak, mint ahogy a boszorkányperekben is...
  3, A 250 éves múlt nem jelent egyben minőséget is...

  Jogod van szeretni a volt iskoládat. Szeresd is.
  Viszont nincs jogod minősíteni "egyes iskolákat" ráadásul ez kiterjeszteni a többi iskolára is.”
 • 18. amina 2012. szeptember 12. 08:42
  „A Karolina gimi is koedukált lesz! (aki nem ismeri, eddig csak lányok tanulhattak ott)”
 • 17. kilo 2012. szeptember 12. 07:53
  „"drogosokat képző egoista tanárokkal megtűzdelt"

  Innye - kevesebbert is jelentettek mar fel embert.”
 • 16. azmegszeged 2012. szeptember 11. 22:52
  „13. Hortiimre 2012.09.11. 18:56

  "És ide ne vegyük se a Radnótit se a Ságvárit mert az más rendszer."

  Ja, azokat ne vegyük ide, meg izé, a Deákot se mer´ az meg drogos. Még melyiket szeretnéd ilyen-olyan indokkal kizárni a rangsorból?”
 • 15. A.R. 2012. szeptember 11. 20:32
  „Csak a (fej)pénzről szól ez is!”
 • 14. Egyolvasó 2012. szeptember 11. 19:45
  „Rájöttek, hogy a zsebzsötemnél van jobb is??”
 • 13. Hortiimre 2012. szeptember 11. 18:56
  „12. Beroesz 2012.09.11. 18:14
  Ja 99. hely.
  És hány szegedi iskola van a rangsorban?
  Ja a drogosokat képző egoista tanárokkal megtűzdelt Deák bekerült elénk ha jól emlékszem a 95. helyre.
  Csak azt felejtitek el megnézni, hogy melyik iskolából nagyobb a diákok továbbtanulási arány számarányosan.
  És ide ne vegyük se a Radnótit se a Ságvárit mert az más rendszer.
  A lányokról meg annyit, hogy amikor megismerik a piáros srácok összetartó akár egymásért is ökölre menő csapatát és nem egy csapat homárt akkor mindig jó vélemény van rólunk.
  És persze a rengeteg remek piarista szervezésű programot se feledjük, mert láttuk, hogy milyen az általad dicsőített állami iskolákban pl. a szalagavató.
  Ha jól emlékszem februárban erről írt a DM, hogy egyes iskolában lázadnak a diákok mert rossz a szervezés.
  NA én egyetlen piárostól se hallottam ilyet sőt a városi iskolák diákjai irigykedtek, hogy milyen jó volt a milyenek.
  De ez csak egy kis mellékes.”
 • 12. Beroesz 2012. szeptember 11. 18:14
  „11. Hortiimre 2012.09.11. 17:56
  Szegeden esetleg lehetett a top 10-ben, de az nem nagy dicsőség.

  Szeretném figyelmedbe ajánlani az alábbi 2012-es cikket, ha a mondatra rákeresel, akkor biztosan megtalálod.
  "A rangsor utolsó előtti középiskolájával szintén Szeged büszkélkedhet: a 99. helyet a Dugonics András Piarista Gimnázium "szerezte meg"."

  A szexuális szokásaitok nem nagyon érdekelnek, én azt kívántam érzékeltetni, hogy a kevésbé kifinomult érzésvilágú polgár mit gondol erről az idejétmúlt oktatási formáról.”
 • 11. Hortiimre 2012. szeptember 11. 17:56
  „10. Beroesz 2012.09.11. 17:31
  Azon a bizonyos listán amit emlegetsz ha jól emlékszem a pesti piár a top 10-ben volt és ott fel sem merült a koedukáció legalábbis jelen pillanatig.
  A szexuális kisebbségre meg annyit, hogy amikor én idén végeztem 30-an voltunk 1 osztályban és én egy olyat se ismerek abból a csapatból aki ezen általad emlegetett "emberek" csoportját gyarapítaná.
  És igen Papp tanár úrnak igaza van de nem azért mert sok homárt termelne az iskola és ezért kellenének lányok hanem azért mert nincs annyi utánpótlás a térségben amennyi kellene.
  4. stewenson 2012.09.11. 16:38
  Kedves értelmes kis pajtás látom neked is megvan még a pártkönyved.
  Látom neked se tanítottak semmi jót az iskolában de azért elmesélem, hogy ezek az általad vaskalaposnak illetett papok alapozták meg a mai szegedi oktatást.
  Ha nem rémlene akkor egy kis segítség.
  Miért oskola utca az oskola utca?
  Mert ott állt a régi piár.
  Aztán hol van ma a nagy piarista palota amelyet pártod atyai oly nagy örömmel vettek el és deportálták innen azokat a paptanárokat akik az egyetemen is tanítottak(mert igen ilyenek is voltak pl.:Sík Sándor) ?
  Aradi vértanúk tere TTIK épület.
  És az utolsó hány éves a szegedi piár vagy helyesebben hányadik tanéve van az iskolának az idén?
  250. jubileumi tanévet kezdték az idén.
  Melyik iskola tud ennyit felmutatni?”
 • 10. Beroesz 2012. szeptember 11. 17:31
  „6. Hortiimre 2012.09.11. 16:50
  Láttuk az iskolát a középiskolák rangsorában...

  Amúgy Papp Attilának teljesen igaza van. Egy éve történt, hogy a szomszéd azon hőzöngött, hogy nem íratja a fiát olyan iskolába, ahol még egy leányzót - finomított kifejezésekkel - sem mérhet végig, majd ecsetelte, hogy mely szexuális kisebbség utánpótlását ontják a nem koedukált iskolák.

  A helyzet és a társadalmi elvárások megértek egy ilyen lépésre. A lányok beemelésével talán az iskola egy kicsit feljebb is léphet a ranglétrán.”
 • 9. kalkutta 2012. szeptember 11. 17:24
  „6. Hortiimre 2012.09.11. 16:50

  Kac-kac.”
 • 8. RádyJóska 2012. szeptember 11. 17:16
  „akkor azok pi.aristák lesznek?”
 • 7. cselac 2012. szeptember 11. 16:59
  „Na, most képzeld el :D”
 • 6. Hortiimre 2012. szeptember 11. 16:50
  „Látom barátom te se jártál oda.
  Én ott érettségiztem és elmondhatom a nagyra becsült szegedi iskolákat jóval meghaladja az a nevelés és oktatás amit ott kap a fiatalság.
  Azzal, hogy most lányokat is felvesznek igen sok új lehetőség nyílik meg előttük.
  És végre megszűnik az a gondolat itt Szegeden, hogy a piarista iskola az papnevelde, mert nem az ugyanolyan normális embereket nevel hanem normálisabbakat mint a többi szegedi iskola.”
 • 5. andoras 2012. szeptember 11. 16:46
  „Hát mi eddig is vártuk a lányokat :D
  Tényleg, az öltözőknél érdekesen torlódhatunk majd :D
  Na, hogy ne csak a számat jártassam, az Új Európa Alapítvány pályázatát ismeritek? Művészeti és tudományos tehetséggondozó támogatás diákoknak: http://minu.me/-palyazat”
 • 4. stewenson 2012. szeptember 11. 16:38
  „a vaskalapos katolikusoktól óvjon az ég”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyészség Keresztúri Farkas Csabára

Garázdaság bűntette miatt vádat emelt az ügyészég Keresztúri Farkas Csaba, a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke ellen. Tovább olvasom