Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Jövőre már otthon is jöhet a baba

Szeged - Jövőre már a szakkollégium által mostanra kidolgozott szabályok szerint kellene lefolytatni az otthoni szüléseket. Ez a bábák szerint túl szigorú, az orvosok szerint még így sem teljesen biztonságos. Jó, ha van orvos, de az otthonos környezet fontosabb – mondja az otthon szülő nő.
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium az eddig féllegálisan végzett otthonszülések szabályozására szakmai feltételrendszert dolgozott ki, amit a szaktárca is támogat. Januártól már ennek megfelelően kellene lebonyolítani a Kórházon kívüli szüléseket, amelyekből itthon évente 5-600 történik – harmaduk tervezetten. Kórházban itthon évente 97 ezer gyerek születik.

Az algyői Gál családban mindkét fiú otthon született. Fotó: Miskolczi Róbert

A törvénytervezet szerint az otthoni szülésnél egy legalább tíz éve praktizáló szülész-nőgyógyásznak és egy újszülött szakorvosnak is jelen kell lennie, akiknél van CTG és újraélesztő berendezés, ha a baba veszélybe kerülne. Ha 4,2 kilónál nagyobb súlyú vagy farfekvéses a kicsi, esetleg iker-, többes terhességről van szó, vagy a mama 35 évesnél idősebb, nem engedélyezik az otthonszülést. A helyszín sterilitása érdekében az ÁNTSZ ellenőrizné a körülményeket, és a mentőket is értesíteni kellene. A szakkollégium szerint ezek az alapfeltételei a minimális biztonságnak. A bábák szerint viszont – akik a nemzetközi gyakorlatra hivatkoznak – mindez csak az otthonszülés ellehetetlenítését szolgálja: túl szigorú, sok szempontból korszerűtlen és szakszerűtlen.

Árak és díjak

A tervezet szerint az egészségbiztosító finanszírozná az otthoni szülések költségeinek egy részét. Schleining Ibolya, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója elmondta: jelenleg tízféle szülési típust számolhatnak el az egészségügyi intézmények az OEP-pel. A tervezet szerint csak a várhatóan komplikációmentes szülések történhetnek otthon – erre most 91 ezer forintot fizet a biztosító. Egy császármetszéses szülésre 189 ezret adnak. Információink szerint a szülész szakorvosok munkadíja a közalkalmazottként dolgozó orvosok esetében nagyjából egy-kétezer forint egy ötórás szülésnél.

Pál Attila, a szegedi női klinika vezetője, a Magyar Nőorvos Társaság elnöke viszont azt mondja, még ezzel a feltételrendszerrel sem biztonságos a tervezett otthonszülés. Ezért szerinte a szakorvosok töredéke vállalja majd a segédkezést. Mint mondta, a magyar infrastruktúra – főként az úthálózat – nem hasonlítható például a hollandhoz. A mentő kiérni sem tud időben a komplikált szülésekhez – például az alföldi tanyavilágba –, nemhogy Kórházba szállítani a szülő kismamát és gyermekét. A lakásokban nincs műtő, bár lehet, hogy azonnal szükség lenne rá. Visszásnak tartja azt a tervet is, hogy miközben az otthoni rákszűrést például nem finanszírozza az OEP, az otthoni szülést igen.

Az algyői Gál Tiborné viszont nagyon örül neki, hogy otthon szülhette mindkét egészséges fiát. Igaz, neki volt „saját" nőgyógyásza, a kicsik azonban váratlanul és a tervezettnél korábban jöttek – így a szülésnél nem volt szüksége orvosra. A mentők ugyan elindultak érte, de nagyobbik fia negyed-, kisebbik fél óra alatt kibújt, ezért még az éppen telefonáló apuka is lemaradt az elsőről. A gyerekek egyébként 2,5 kilónál nagyobbak voltak, de jól fejlettek, ezért csak a köldökzsinór elvágásához kellett szakember. Szerinte a terhességet természetes állapotként, nem betegségként kell kezelni, ezért hasznos lehet ugyan az orvosi felügyelet, de hosszabb vajúdásnál a megszokott környezetet semmi nem pótolhatja. Fiai is másképp kötődnek így otthonukhoz, születésük valódi helyéhez.

Változatos kép Európában

Az európai országok túlnyomó részében egy százalék alatt van a tervezett otthoni szülések száma, szabályozásuk azonban eltérő. Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Franciaországban nincs szabály az otthon szülésekre, de kockázatai miatt egyik helyen sem támogatják hivatalosan. Németországban engedélyezett az eljárás, az állam bábát rendel ki, az egészségbiztosító fedezi a költségeket, de a várandós nőnek a biztonság kedvéért be kell jelentkeznie a területileg illetékes Kórházba. Nagy-Britanniában a hagyományok és rossz állami egészségügy miatt folyamatosan nő az otthoni szülések száma, amit bábák vezetnek le. Hollandiában a szülések 30 százaléka otthon zajlik, a statisztikák szerint emiatt nincs pluszkockázat, a szülésznő mellett gondozónőt is fizet a társadalombiztosítás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbeket fogtak Ásotthalomnál

Ásotthalom - Lakossági bejelentés alapján tizenöt szerb határsértőt fogtak a Szeged Határrendészeti… Tovább olvasom