Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Jövőre nőhet a tandíj a zeneiskolákban

Szeged - Egy–két milliárd forinttal kevesebb jut a zeneiskolákra és az alapfokú művészetoktatási intézményekre a 2010-es költségvetés tervezete szerint. Ez a tandíjak növekedéséhez, tanárok elbocsátásához vezethet – a minisztérium még egyeztet.
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége szerint a költségvetés 2010. évi tervezete a magyar művészetoktatástól kívánja a legnagyobb arányban elvonni az állami támogatást, s ezzel a szülőkre, önkormányzatokra egy, már megkezdett tanév során újabb anyagi terheket róna. 1–2 milliárd forintos csökkentésről beszélnek, de az önkormányzatokat sújtó elvonások is érinthetik majd az általuk fenntartott zeneiskolákat. Tanévenként 240 ezer forint egy zeneiskolai tanuló oktatásának költsége, ennek legfeljebb 5–10 százalékát fizették eddig térítési díjként a szülők.

– Ha 30 százalékkal csökkentenék a normatívát, hiába növelnék háromszorosára a beszedhető tandíjat, ez nem oldaná meg a problémát, hiszen egészen biztosan sokan lemorzsolódnának, jelentősen csökkenne a növendékek száma. A fenntartó önkormányzatoknak így további összegekkel kellene kiegészíteni a zeneiskoláknak járó normatívát ahhoz, hogy a jelenlegi tanárlétszámmal működhessenek. Nekünk már most is van olyan többgyermekes családunk, amelynek gondot jelent a félévenként 9 ezer forintos tandíj egy összegben való befizetése, ezért számukra részletfizetési kedvezményt kell adnunk – mondja Szélpál Szilveszter. A szegedi Király-König Péter Zeneiskola igazgatója úgy véli, 940 növendékük legalább 10 százaléka nem tudná vállalni a térítési díjat, ha az tanévenként 18 ezerről 50–60 ezer forintra emelkedne. Az igazgató azt is hangsúlyozza: tanév közben törvénytelen lenne módosítani a tandíjat, erre szabályosan legkorábban 2010 szeptemberében kerülhetne sor.

Féltik a magasabb tandíj miatt tanulóikat a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményben is. Fotó: Tésik Attila
Féltik a magasabb tandíj miatt tanulóikat a vásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézményben is. Fotó: Tésik Attila

– Az elmúlt években nem emelkedett jelentősen a térítési díj, ami ebben a tanévben a zeneművészeti ágon nálunk 10 ezer 600 forint. Ez eddig nem riasztott el senkit a zenetanulástól, viszont ha háromszorosára nőne, az sok családnak komoly problémát jelenthetne – véli a 960 növendéket oktató hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. Vágó János szerint a drága hangszerek és kották beszerzése már eddig is nagy terhet rótt a szülőkre. Nem lenne szerencsés, ha a tandíj is visszatartaná őket attól, hogy zenére taníttassák a gyermekeiket.

A kilátásba helyezett változások miatt több kisvárosi zeneiskola a következő tanévtől finanszírozhatatlanná válhat.

Nem reális veszély

– A költségvetés egészére, az oktatás minden ágazatára jellemző: elsősorban arra törekedtünk, hogy az intézmények működőképességét és a pedagógus álláshelyeket megőrizzük. Ezért az arról szóló híreket, hogy zeneiskolák bezárásával, zenetanárok elbocsátásával kell számolni, nem tartom reális veszélynek – nyilatkozta lapunknak Arató Gergely, a Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, aki szerint jövőre a csökkenő járulékok miatt csökkennek az intézményfenntartók kiadásai is, ez ellensúlyozza a kevesebb bevételt. – A térítési díj összege jelentős mértékben függ az adott intézmény működésétől, tevékenységének jó vagy rossz megszervezésétől. A költségtérítést ugyanis mindig az adott tanítási évben a felkészítésre fordított kiadásoknak egy tanulóra jutó összege alapján kell meghatároznia. A benyújtott javaslat egyébként sem teszi kötelezővé a térítési díj összegének megemelését, ahhoz nyújt lehetőséget, hogy az önkormányzatok saját mérlegelésük alapján változtassanak a térítési díjon. Becséléseink szerint mintegy 10–15 százalékos emelkedés képzelhető el, amely alapján országosan heti hat tanítási óra ellenértékeként, havi két–háromezer forint térítésidíj-fizetés hárulna a szülőkre. A hátrányos helyzetű tanulóktól térítési díj nem kérhető.

Olvasóink írták

 • 5. Dina20 2009. október 25. 17:36
  „Nem tandíjat kell bevezetni, hanem elkell venni a parlamentiektől az 1-1,5 millió forintos fizetést meg nem audival és mercivel kell járniuk, hanem gyalogoljanak vagy tömegközlekedés..
  Na persze... Ők belehalnának. Kurva anyjukat.”
 • 4. valakiiii 2009. október 24. 08:53
  „NA ILYEN AZ MSZP MINISZTERELNÖKE!!!! hülye ez?

  Fantomberuházás élére nevezett ki megbízottat Bajnai

  Fantomberuházás élére nevezett ki miniszterelnöki megbízottat Bajnai Gordon. A Kormányszóvivői Iroda október 5-i közleményében az áll, a miniszterelnök az MSZP-s Alföldi Albertet bízta meg az indiai TATA Consultancy Services cég kalocsai beruházásának koordinálásával.

  Két héttel később kiderült, az informatikai fejlesztésekben érdekelt társaság számára Kalocsa nem célterület, az igazi beruházó a TATA Motors autógyár. A közel 40 cégből álló konglomerátum két tagját összekeverték a Kormányszóvivői Irodán.

  A Célpont birtokába jutott dokumentumok szerint azonban a TATA Motors sem tervez 3-5 éven belül újabb beruházást Kelet-Európában. A ma esti adásban megszólalnak az ügy szereplői, többek között az az indiai férfi, akivel a magyar miniszterelnök megbízottja úgy tárgyalt mint a TATA Motors képviselőjével, pedig nem is volt hivatalos megbízólevele.”
 • 3. KolompárRómeó 2009. október 23. 11:20
  „"Egy-két milliárd forinttal kevesebb jut a zeneiskolákra és az alapfokú művészetoktatási intézményekre a 2010-es költségvetés tervezete szerint."

  Milliárdokat költenek arra, hogy az integrálódni vágyó álompolgároknak új lakásokat építsenek, amiket majd szét lehet hordani, a sarokba lehet sz@rni és lehet az asztalt verni, hogy milyen sanyarú körülmények között kénytelenek élni.”
 • 2. ERDÉLY 2009. október 22. 11:47
  „MAGYAR zene MAGYAR tánc -BARTÓK-KODÁLY MAGYAR népdal MAGYAR néptánc
  ez nem kell???!!! Hol van KODÁLY módszer--hát JAPÁNBAN !!!!
  EZEK mindent elnyomnak ami MAGYAR !
  Középiskolában nem csak zenében volt jobb,aki a rókusi zenei ált.isk.-ból jött SŐT!!!
  Nem kell osztályozni,nem kell buktatni CSAK MÓNIKA SÓ legyen!
  Még majd megtudná a gyerek hogy erdélyben magyarul énekelnek,tánconak.
  Este a székelyeknél-BARTÓK ?KODÁLY?-ne tudjanak semmit-buta szavazó legyen!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. október 22. 11:16
  „Az mindegy! Nem baj! Csak a segíly ne csökkenjen! Mindenki vegye ki a részit a válságbú, de a segíly inkább csak növekedjen! Fizessenek több ádót á dógozók!

  Ennyit az országról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halloween napok Szegeden

Tökfaragással egybekötött tökvásárral várják a vásárlókat október 24-én, szombaton a Dorozsmai út 56. szám alatti Virágpaletta Áruházban. Tovább olvasom