Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Jövőre olcsóbb lesz a távfűtés

Nem várhatók hajmeresztő áremelések 2006-ban a szegedi városi közüzemi és közszolgáltatási díjakban. Sőt az előttünk álló esztendőben még az is megesik, hogy egyes tarifák csökkennek: a távhőszolgáltatásban a lakossági hődíj és a használati meleg víz díja egyaránt mérséklődik.
Vasárnaptól többet fizetünk a jegyért Fotó: Gyenes Kálmán
Noha a becsült 3,6 százalékos idei éves infláció feletti mértékben emelkednek átlagban a szegedi közüzemi és közszolgáltató díjak jövőre, a beavatkozások kevésbé drasztikusak, mint a korábbi években. Egyes területeken mozdulatlanok maradnak az árak, másutt több esztendeje halogatott díjemelésre kerül sor, és idén először tarifacsökkenést is megélhetnek a távfűtött otthonokban élők.

A szegedi közgyűlés döntése alapján a tömegközlekedési tarifák átlagban hajszálra az infláció mértékével emelkednek. A busz- és villamosjegy ára elővételben egyformán tíz forinttal lesz több, mint eddig – ez 7,7 százalékos növekedés –, a korábbi 130 forint helyett majd 140-et kell fizetnünk. Ugyanakkor a városi havibérletnél és a tanuló-, nyugdíjasbérletnél az emelkedés mindössze 100 forint, ami az egyik esetben 2,5, a másikban 9,2 százalékos a drágulást jelent. (A tanuló-, nyugdíjasbérlet különben a vidéki városok közül eddig Szegeden került a legkevesebbe.)

A tízdarabos gyűjtőjegy ára viszont csak 20 forinttal, 1,6 százalékkal emelkedik. Az idén megvett jegyek ráadásul korlátlan ideig felhasználhatók a fémszalagos védelemnek köszönhetően.

A parkolási tarifák jövőre nem változnak, ugyanannyiért vehetünk parkolószelvényeket, bérleteket, mint eddig, és a parkolóházba is a 2005-ös árakon állhatunk be. Forrai Gábor, a Szepark Kft. üzletág-igazgatója arra azonban felhívta a figyelmet: ha mobiltelefonon fizetünk a parkolásért, átlagosan 40 forinttal többet fizetünk, mint a szelvényért. De árat a virtuális parkolásban sem emeltek.

Távfűtésben Győr után Szegeden vezetik be a legolcsóbb tarifákat január 1-jétől. A szegedi távhőszolgáltatás alapdíjait 2006. december 31-éig a 2004 januárjában megállapított értéken rögzítették, ami idén már önmagában is 4,5 százalékkal csökkentette a fogyasztók összes távfűtési terheit. Január 1-jétől pedig a lakossági célú távhőszolgáltatás fűtési hődíja 5,5, a használati meleg víz hődíja 3,2 százalékkal lesz kevesebb – tájékoztatott Molnár László városüzemeltetési irodavezető. A tarifacsökkenés oka a műszaki fejlesztés, a már üzembe helyezett gázmotorok alacsonyabb üzemeltetési költsége.

A hulladékszállítási, valamint a víz- és csatornadíj emelkedése viszont jócskán infláció feletti mértékű. A szemétszállítás tarifája 14 százalékkal lesz több januártól, míg a víz- és csatornadíj együttesen 11,4 százalékkal emelkedik, amiben még nincs benne a vízterhelési díj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilónként ezer alatt nem az igazi

Év végén megnő a virslifogyasztási kedvünk. Az áruházak már 130 forint körüli áron is kínálják a… Tovább olvasom