Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Jövőre Szegeden már tilos lesz a lomizás

Szeged - Az új hulladékgazdálkodási törvény tervezete szerint tilos lesz hazavinni a kitett lomokat. Szegeden sokan élnek lomizásból.
– Találtam már több tízezer forint értékű bútort, százezres festményt is. Jövőre azonban Bécsbe fogok járni, ha itthon nem lehet lomizni – mondja József, a jövőre életbe lépő új hulladékgazdálkodási törvényről. Eszerint a házhoz menő lomtalanítást vezetnék be, ami azt jelenti, hogy a közterület-fenntartó telefonos megrendelés alapján menne ki a társasházakhoz. A teljes neve elhallgatását kérő férfi sok szegedi társához hasonlóan évek óta így tartja fenn magát. Géplakatos a szakmája, sok helyen dolgozott, Orosházán és Budapesten is. Volt időszak, amikor a Bajai úti hajléktalanszállón élt, onnan került albérletbe. Körülbelül 10 éve elvesztette az állását, azóta járja az utcákat, és mindent elszállít, amit pénzzé tud tenni. Hogy hol, azt nem mondja meg. Nem ad tippet a konkurenciának.


Jelenleg a lomok az ingatlan területén az adott lakos tulajdonát képezik. Ha az utcára kerülnek, mindenkié lesznek. Jövőre a kapun túl a kommunális cég válik tulajdonossá, így a kirakott lomok elvitele jogsértő lesz.

Ausztriában sem. Az elmúlt időszakban több osztrák önkormányzat tett bejelentést az ottani magyar nagykövetségen: arra hívták fel figyelmet, hogy magyar állampolgárok osztrák településeken használt háztartási cikkeket gyűjtenek. Ausztriában szövetségi törvény szabályozza a veszélyes és nem veszélyes hulladékok begyűjtésének rendjét. Ennek értelmében a gyűjtéshez az illetékes osztrák hivatal előzetes engedélye szükséges.
– A legnagyobb gondot az jelenti, hogy óriási szemét marad a lomizók után. Olyanok is kiteszik tárgyaikat, akik nem jogosultak erre, mert nem fizetnek szemétdíjat – mondja Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Magyarországon több ezer ember foglalkozik a kikészített lomok kereskedelmével: – Ha az időpontokat előre meghirdetjük, akkor akár Észak-Magyarországról is jönnek a lomizók. Mire cégünk autói megérkeznek, legtöbbször csak a széttúrt kupacokat találjuk. Az nem is zavarna minket, ha a használható tárgyakat elvinnék. De a közterületen bontják szét a hasznosítható anyagokat – hallottuk az ügyvezetőtől. Szerinte a szétvert elektronikai eszközök darabjai, az üvegcserepek tönkreteszik a közterületet, ráadásul arra a napra kriminalizálódik a helyszín. A konkurens lomizók között gyakran a tettlegességig fajuló konfliktusok alakulnak ki. – Előfordult, hogy a biztonsági szolgálat és a rendőrség segítségét kellett kérni saját kollegáink védelmében. Tavaly sikertelenül kértük az önkormányzattól a rendelet ezen elavult passzusának módosítását.

A környezetgazdák hulladékudvar-hálózata egész évben befogadja a lomokat és egyéb, nem kommunális hulladékot is.

Olvasóink írták

 • 3. t680822g 2012. április 04. 16:42
  „Az az igazság, hogy a legcsóróbb embereken ütnek egyet a Fideszesek megint... Volt a lomiból egy kis aprójuk... gyalázatos... 20 évig lehetett lomizni...”
 • 2. fakandrea 2012. április 04. 16:21
  „1. macs

  Én is figyeltem tavaly. Bár nem ördögtől való, de este 9kor, a hazaúton, nem örültem, hogy az utcában a kupac mellett már csoportosultak a rosszarcú bandák. Konkrétan féltem hazamenni. Mikor én vittem ki a lomot, szinte a kezemből kapkodták ki a lomot, nagyon rossz élmény volt.
  Ha nem lennének ezek a lomis bandák, akkor nem is kellene megoldani a kupacok védelmét. Nem hordanák szanaszét a szemetet, a kupac kupac maradna. A lomtalanító cégnek is egyszerűbb lenne. Szerintem ez jó ötlet.”
 • 1. macs 2012. április 04. 13:34
  „Tavaly direkt figyeltem, mert én is raktam ki holmit, hogy csinálják. Szinte konvojban jöttek a lomizók. Volt, aki a fémre, volt, aki a fára, volt, aki bármire vadászott. Ez szerintem nem ördögtől való.
  Kérdés: ha tilos lesz, hogy fogják megoldani a kupacok védelmét, vagy nem lesz lomtalanítás? A környezetgazda mit csinál, pl. a fémmel, háztartási gépekkel, elektronikai berendezésekkel? Mi lenne, ha már a kirakásnál elkülönítetten tennék le a holmit a lakók, és nem csak egymásra dobálva?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszmenetrend Szegeden - 19 szegedi busz vonalán változás

19 szegedi buszvonalon lép életbe jövő kedden új menetrend. 6 járat hétköznapi közlekedése változik. Tovább olvasom