Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

József Attila a járdán

József Attila Nézem a lámpát című versének sorait rakatta ki a díszburkolatba az EDF DÉMÁSZ Zrt.
Szegeden, a Klauzál téri székház elé. „Nézem a lámpám. Villamos lámpa. / Fűti egy titkos, rejtett erő. / Tompa árnyékból csillogó élet lesz,/ Ahogy belőle fény tör elő." Hiezl József, a társaság vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta: amikor Oslóban járt, látta, hogy a tereket, járdákat idézetek díszítik, innen az alapötlet. Hangulatos élményt akart szerezni a sétálóknak egy olyan humán jellegű városban, mint Szeged. Stílszerűen a városhoz kapcsolódó költő egyik, a cégük profiljához illeszkedő versét választották. Az áramszolgáltató megterveztette a dekorációt, a kivitelezést pedig összehangolta az 1-es villamosvonal felújításával, így a burkolat bontása nem okozott komolyabb fennakadást.

A sajátos köztéri díszítés másoknak is ihletet adhat. Fotó: Schmidt Andrea
A sajátos köztéri díszítés másoknak is ihletet adhat.
Fotó: Schmidt Andrea

A verssorokat alkotó klinkertéglakockákat és a belesüllyesztett sárgaréz betűket Inotán, a P. Max Technológiai Kft. üzemében gyártották. A kőkockákba 4000 bar nyomású vízsugárral vágták bele a betűk helyét. A burkolóanyag nagy szilárdságát mutatja, hogy ilyen erejű víznyomással akár egy 10 centi vastagságú acéllemezt is el lehet vágni. Az egyenként kiöntött sárgaréz betűket a kivágott kockákba ragasztották, így a felületük egy síkba került. A téli síkosságmentesítés környezetbarát technológiával történik, amely kíméli az egyedi díszítést is. Az EDF DÉMÁSZ Zrt. Szegednek készített ajándéka azzal a nem titkolt szándékkal készült, hogy másoknak is kedvet csináljanak hasonló köztéri díszítéshez.

Olvasóink írták

  • 1. K.T. 2011. november 19. 14:47
    „Köszönjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Kovács László, a Deák gimnázium alapító igazgatója

A városszerte ismert és elismert biológia-kémia szakos tanár számtalan orvos, biológus és kémikus oktatásában, egyetemi felvételi képzésében, vizsgáztatásában vett részt. Tovább olvasom