Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Jubilál a Royal Balettiskola

Szeged - Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepli idén a szegedi Royal Művészeti Balettiskola, amely a Magyar Táncművészeti Főiskola gyakorlóhelye.
Minden, ami TÁNC! címmel jubileumi műsort szervez az idén 10 éves Royal Művészeti Balettiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény május 24-én a szegedi kisszínházban. A gálákon – 15 és 18 órai kezdettel – megmutatkoznak az iskola jelenlegi és egykori, ma már táncművészként dolgozó növendékei.

Próba az iskola új képzőhelyén az Alsóvárosi Kultúrházban. Fotó: Frank Yvette
Próba az iskola új képzőhelyén az Alsóvárosi Kultúrházban.
Fotó: Frank Yvette

Önálló műsorral lépnek színpadra a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett tagozatán idén végzett művészek. Előadják A Bajadér című balett több részletét, valamint Vivaldi–Bach–Andrea Merlo L’estro armonico új, öttételes táncműveit. A Budapest Kortárstánc Főiskola tanulója, Andrássy Attila, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola növendéke, Börcsök Zsófia és a BailArt Művészképző Intézmény jövőbeli táncművésze, Prókai Ágnes is bemutatkozik. Mindhárman a Royal Művészeti Balettiskola igazgatójánál, Nagyné Farkas Erika táncpedagógusnál kezdték a balett alapjainak elsajátítását. A szintén Budapestről érkező Dózsa György Táncművészeti Szakközépiskola növendékeinek versenydarabjai modern és kortárstánc műfajban láthatók. Profi táncosok előadásában színesíti a műsort a néptánc és versenytánc műfaja. A 4-5 éves kisgyerekektől a felnőtt táncosokig sokféle korosztály a színpadra lép, így láthatja a közönség, honnan hová fejlődnek a tanítványok.

Sosem késő elkezdeni

Nyáron sem állnak le, intenzív kurzusokat szerveznek vendégművészekkel, ezek mindenki számára nyitottak. Az elmúlt években tanítványaik több balettverseny különdíját nyerték el klasszikus szóló és modern kategóriában. Az igazgató szerint soha nem lehet túl korán vagy túl későn kezdeni, bár az utóbbi években igen fiatalon hozzák a szülők a gyerekeket, hogy mozogjanak, kialakuljon a ritmuskészségük, a szép tartásuk és a kultúra iránti igényük.

– Hosszú, kitartó munka, sok gyakorlás és színészi képesség is kell ahhoz, hogy a táncos hiteles legyen a színpadon. Nem működne az intézményünk, ha nem éreznénk magunkénak a célt, hogy lássuk a gyerekeket fejlődni – mondja Nagyné Farkas Erika, a kiváló minősítésű iskola vezetője.

– 12 évfolyamos az iskolarendszerünk, az első két év táncelőkészítő gimnasztika, utána hat-nyolc év alapfokú képzés jön, majd négy év a szakközépiskolai szint. Félévkor osztályozó vizsgán, a tanév végén záróelőadáson adnak számot a gyerekek a tudásukról, és bizonyítványt kapnak. Előkészítő gimnasztika évfolyamok óvodásoknak indulnak. Általános iskolásként először a klasszikus balett alapjait tanulják, később választható tárgyakkal bővül a képzés, például modern-, kortárs-, társas-, jazz-, illetve néptánccal. Továbbtanulási lehetőséget nyújtunk 10 éves korban a Magyar Táncművészeti Főiskolára, amelynek gyakorlóhelye vagyunk, 14 évesen pedig művészeti szakközépiskolákba. Diplomás szakemberek, táncművészek, koreográfusok tanítanak a Royalban egyebek mellett a Szegedi Nemzeti Színháztól és Budapestről. A Szegedi Kortárs Balettől megalakulásunk óta több táncművész oktatott – halljuk Nagyné Farkas Erikától.

Az iskola új képzőhelye az Alsóvárosi Kultúrház, hagyományosan a Rókusi I. számú Általános Iskolában, Szeged környéki településeken és kihelyezett, budapesti oktatóhelyeken folynak a képzések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentés mellett oktatnak is

Nemcsak mentenek, oktatnak is a mentők – szakdolgozókat, egyetemistákat és laikusokat egyaránt. Tovább olvasom