Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Jubilál a szegedi színház hajszobrásza

Szeged - Sztárportrék borítják a Szegedi Nemzeti Színház fodrászatának falait és tükreit – a legtöbb színésznek, énekesnek nemcsak frizurát készített, hanem jó barátja is lett Bodnár György, aki épp 40 éve a teátrum elhivatott háttérmunkása. Azt mondja: színházat csak megszállottsággal, alázattal érdemes csinálni.
– Kollégámmal most izgalmas feladatot kaptunk: A makrancos hölgy előadásai előtt két órán át maszkírozzuk a fellépő művészeket. Nagy kihívás, igazán szép munka – meséli Bodnár György, aki 1971. március 1-jén, 17 éves ifjoncként lett a Szegedi Nemzeti Színház fodrásza. Az elmúlt négy évtizedben temérdek produkcióban, legendás művészegyéniségekkel dolgozott együtt. Rokokó, romantikus vagy modern hajkölteményeit sokszor megcsodálhatta a közönség.

– Vasárnap Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban Ördög Nóráék amatőr társulata a Liliomfit játszotta, és ottani segítségemmel közösen készítettük el a fellépők frizuráját. Már készülök az Álarcosbál felújítására is: sok a munka vele, ezért nagyon szeretem. A 40 éves jubileumot többször is megünneplem: a Szegedi Tavaszi Fesztivál részeként Elekes Zoltánék rendeznek beszélgetős zenés estet a Novotel Hotelben, ahola Budapesti Operettszínház négy kedves művésze lesz a vendégem: Erdős Borcsa, Teremi Trixi, Bozsó József és Jankovics József – sorolja a hajszobrász, akit májusban a Szegedi Közéleti Kávéház estjére is várnak.

Bodnár György Erdélyi Tímea frizuráját készíti A makrancos hölgy előadásához. Fotó: Karnok Csaba
Bodnár György Erdélyi Tímea frizuráját készíti A makrancos hölgy előadásához.
Fotó: Karnok Csaba

– Vannak tehetséges fiatal kollégáim, akiknek igyekszem átadni a szakmai fortélyokat; annak idején én is sok mindent az idősebb kollégáktól lestem el. A színházi munkát csak rajongással, teljes odaadással lehet csinálni. Már én sem vagyok olyan megszállott, mint az elődeim voltak, a fiatalok pedig eleve nem így kezdik, inkább az évek során alakul ki bennük az elhivatottság – mondja Bodnár György, aki nemcsak nélkülözhetetlen színházi háttérember, hanem időnként színpadra is lép. A szegedi Tosca-produkció Te Deum-jelenete már évtizedek óta elképzelhetetlen nélküle.

– 14 éves koromtól felléptem statisztaként a szabadtérin is, majd a színházi kórussal. Az évek során megszeretett a társulat, Berdál Valikától Karikó Terézen át a mai sztárjainkig, Szonda Éváig, Vajda Júliáig sokakkal jó barátságba is kerültem. Világhírű énekesekkel, Komlósi Ildikóval, Marton Évával, Tokody Ilonával is dolgozhattam. A fodrász szempontjából az az ideális művész, aki elfogadja, engedi, hogy azt tegyük vele, amit a jelmeztervező és a rendező kér. Akkor végzem jól a munkám, ha az ő kívánságukat minél pontosabban teljesítem, és a művész is jól érzi magát a színpadon. A makrancos hölgyben Biancát alakító Erdélyi Tímeának például megcsináltuk azt a maszkot, amit kértek, de a haját már én komponálhattam meg. Amikor a művésznő és a tervező is elégedett volt, és megdicsérte, nagyon boldog voltam.

Egy húron pendülnek. – Gyurika számomra több mint egykori iskolatárs és jelenlegi munkatárs – régi barátság köt össze bennünket. Hosszú évek óta együtt dolgozunk, emlékszem, milyen nagyszerű frizurát csinált például, amikor a Pillangókisasszony vagy Nedda szerepét énekeltem. A jó színházi fodrász kincset ér, mert a hajnak éppúgy stílusosnak kell lennie, tökéletesen stimmelnie kell, mint a jelmeznek – mondja Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes. – Mivel jóban-rosszban együtt vagyunk a színházban, mindent meg tudunk beszélni: nemcsak a szakmai kérdéseket, hanem az élet dolgait is. Úgy is fogalmazhatnék: egy húron pendülünk.

Olvasóink írták

 • 5. Tonypilot 2011. március 01. 23:44
  „Negyvenkét éve együtt statisztáltam vele a Szegedi Szabadtéri Játékokon .
  A próbák szünetében állandóan a fodrászok mellett,sertepertélt.
  Már akkor a lelkébe volt tetoválva, hogy a Szinháznak szenteli életét ,munkásságát.
  Hűségéhez ezúton gratulálok neki.”
 • 4. tol 2011. március 01. 22:21
  „Jó erőt, egészséget, további ihletett munkát kívánok!”
 • 3. barkzso 2011. március 01. 19:55
  „Minden jót kívánok a mesternek!”
 • 2. mazsolaszolo 2011. március 01. 19:04
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz: csak a legjobbakat kívánom a Mesternek!”
 • 1. Szögedi 2011. március 01. 14:33
  „Isten éltesse György! Évtizedek óta csodáljuk a műveit a színpadon.
  Egy előadás sikeréhez bizony ez is hozzájárul, és a háttérben dolgozókról ritkán esik szó, pedig oly fontos a munkájuk.
  40 év nagyon hosszú idő, talán egyszer még az örökös tagok között köszönthetjük önt. Megérdemelné.
  Nagyon sok jó munkát kívánunk önnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyalszárnyak a bőrön

Szeged - Látványos tetoválásokat készít a szegedi Horváth József, akinek saját szalonja van a… Tovább olvasom