Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Jubilált a zákányszéki Nefeljecs Citerazenekar

Zákányszék - 1996-ban alakult a Nefelejcs Citerazenekar. A 15 év alatt arany minősítést és Arany Páva díjat is kapott az együttes. A jubileumot népzenei esttel ünnepelték.
A Nefelejcs Citerazenekar 1996-ban szerveződött a nyári népzenei és néptánctáborban Tiszakécskén. A citerázás alapjait korábban Januj Jánosnétől tanulták az első tagok.

– Néhány évvel később a zenekar irányítását Monoki Lajos tanár úr vette át, ami szakmai szempontból fontos előrelépést jelentett az együttes életében. 2006-ban én következtem – meséli Kispéter Éva, aki a kezdetek óta az együttes tagja.

Korábban rendszeres résztvevői voltak népzenei táboroknak, ma már erre nem mindig van lehetőségük. Baráti kapcsolatokat alakítottak ki az országban működő csoportokkal.

15 éves fennállását ünnepelte a zenekar. Fotó: DM/DV
15 éves fennállását ünnepelte a zenekar.
Fotó: DM/DV

Az országos népzenei minősítő versenyeken való részvétel a szakmai fejlődés szempontjából nagyon fontos volt a vezető szerint. Az első ilyen megmérettetésük 1997-ben volt, ahol ezüst fokozatot kaptak, majd ezt követően arany minősítést ért el az együttes, ami kiemelkedő szakmai elismerés. Ám mégsem ez volt a legnagyobb siker.

– Ha visszatekintünk az elmúlt 15 évre, a 2001-es esztendő hozta a legtöbb sikert és eredményt. Ekkor Arany Páva díjjal tértünk haza Tiszakécskéről, és megyei első helyezettként vettek részt a Kultúrával a Nyugat Kapujában Nemzeti Fesztivál országos szakági bemutatóján Budapesten. Ennél nagyobb elismerés csak az Arany Páva nagydíj.

15 éves a Nefelejcs Citerazenekar


A Nefelejcs jelenleg 8 fővel működik, 16-tól 30 éves zenészekkel. Van közöttük gimnazista, főiskolás, adminisztrátor is. Kispéter Éva néptáncot tanít.

– Népzenét játszunk, de Monoki tanár úrtól tanultunk többek között Bartókot, Brahmsot, Lisztet is.


Ünnepeltek

A Nefelejcs Citerazenekar október 29-én ünnepelte megalakulásának 15 éves jubileumát egy népzenei esten. A polgármester, Matuszka Antal ünnepi beszéde után közösen zenéltek régi citerás társaikkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikapcsolási moratórium az áramszolgáltatónál

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. a nehéz anyagi körülmények között élő családok védelmében az ünnepi időszakban kikapcsolási moratóriumot hirdet. Tovább olvasom