Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Juhász Gyula: Ha Botka válságmenedzsel, Szeged is válságba kerülhet

Szeged - Bírálta a Farkas László (Fidesz–KDNP) vezette pénzügyi bizottság működését hétfői sajtótájékoztatóján Juhász Gyula (Fidesz–KDNP).

Juhász Gyula elmondta: a testület képtelen jóváhagyni a tápai részönkormányzat döntéseit a városrészi pénzkeretről, ennek hiányában programok kerülnek veszélybe.

A bizottság nyolc tagja közül a garázdaság miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) kiesett, Málovics György LMP-s delegált 16-ból 10 ülésről hiányzott, a két szocialista tag – Ménesi Imre és Révész Mihály – pedig bojkottálja a neki nem szimpatikus döntéseket. Így akadályozzák egy tápai játszótér fejlesztését, járdák javítását.

Juhász Gyula úgy látja, a munkát az is nehezíti, hogy Botka László polgármester zárolta 21 pénzkeretből 8-nak a teljes vagy részleges felhasználását. A képviselő attól tart: a szocialista városvezető az MSZP válságmenedzserévé lépett elő, de a személyén keresztül a pártja válsága Szeged válságához vezethet. Hiszen a kispárttá apadt MSZP 2 milliárdos adósságot halmozott fel.

Úgy látja, a polgármester minden eszközt bevet, hogy gátolja a szegedi pénzforrások felhasználását, de ezzel nem a Fidesz–KDNP-nek árt, hanem Szegednek. A polgármester sokat emlegetett „kinyújtott kéz" politikájának főbb elemei: a átveri a tárgyaló felét, például a költségvetési tárgyalásnál, a felrúgja a megállapodást, az apparátust politikai eszközként a riválisai ellen fordítja és ellehetetleníti a bizottságokat.

- A Fidesz még a nem létező pénzt is elköltené - írja közleményében az MSZP frakcióvezetője. "A választási ciklus vége felé a Fidesz lankadatlanul osztogatja a maga kedvezményezettjeinek a közpénzeket, ugyanakkor szeretné elhárítani magától döntéseinek minden felelősséget.

A 2014-es költségvetés elfogadásakor a Fidesz a javasolt extra kiadások fedezetéül 211 millió forint értékben az ingatlanértékesítést jelölte meg. Botka László polgármester azonnal bejelentette, hogy az ingatlanértékesítés bevételi sorának alaptalan megemelése miatt ezek a kiadások csak akkor teljesülhetnek – összhangban az államháztartási törvénnyel –, ha az ingatlanértékesítés is megtörtént. A mai napig 0 forint az ingatlanértékesítési többletbevétel.

2010 őszén a Fidesz a Jobbikkal összefogva minden bizottságban a 8-ból legalább 5 helyet magának osztott ki, hogy szándékainak érvényesítéséhez biztosítsa a többséget. Akkor azt mondták, hogy általuk irányított „bizottsági kormányzás" lesz, ezért elvárható, hogy a Fidesz és a Jobbik a csak nekik tetsző döntések meghozatalakor legyen jelen határozatképes létszámban.

Az elmúlt időszakban a településrészi keretek, valamint egyéb, bizottsági hatáskörbe utalt keretek felhasználásakor hatalmas aránytalanságot létrehozva, lényegében kizárólag a Fidesz érdekeit szem előtt tartva döntöttek. Az MSZP képviselői 3 éve következetesen nem vesznek részt a településrészi keretek felosztásáról tartott szavazásokon, így tiltakozva a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció döntései ellen, mely különbséget tesz a szegediek között."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatatlan küzdelem a szúnyoginvázióval

A Lapos mögötti tó és a hattyasi Holt-Tisza a termálvíz miatt hetente millió szúnyogot nevel. Tovább olvasom