Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Juhász Gyula: még ne adják oda az egyháznak a tápai létesítményt

Szeged - Június 15-én megállapodást írt alá Botka László polgármester és Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök arról, hogy egyházi fenntartásba kerül szeptembertől a Szőregi úti Árpád Speciális Fiú Nevelőotthon.
A megállapodás szerint a fiúk gondozását az egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézménye végzi. Az ellátási szerződésben az is szerepel, hogy az egyház július 1-jével ingyenes használatba kapja a várostól azt a tápéi, Budai Nagy Antal utcai épületet, ahová az Árpád nevelőotthon költözött volna, ha a Fidesz–KDNP-frakció és az LMP-s képviselő ezt – a környékbeliek tiltakozására hivatkozva – decemberben le nem szavazza. Az uniós támogatással, mintegy 170 millió forintból kialakított épület azóta is üresen áll. A megállapodás szerint az egyházmegye jövő év szeptemberéig kiüríti és átadja a városnak a Szőregi úti épületet, ahol a nevelőotthonos fiúk jelenleg laknak. A megállapodást a június 30-i, csütörtöki közgyűlés elé terjesztette jóváhagyásra Botka László polgármester.

Juhász Gyula: még ne adják oda az egyháznak a tápai létesítményt. Fotó: Karnok Csaba
Juhász Gyula: még ne adják oda az egyháznak a tápai létesítményt.
Fotó: Karnok Csaba

Tápé KDNP-s önkormányzati képviselője, Juhász Gyula hétfőn módosító indítványt nyújtott be az ügyben. A kereszténydemokrata politikus azt javasolja: a város addig ne adja használatba a Szeged–Csanádi Egyházmegyének a Budai Nagy Antal utcai épületet, amíg a hasznosítási koncepciót nem hagyja jóvá a szociális bizottság és a tápéi városrészi önkormányzat. Juhász szerint ugyanis a városrészi önkormányzat – amelynek ő a vezetője – „az ingyenes használatba adás feltételeit nem látja teljes körűen biztosítottnak."

Kiss-Rigó László: „Számoljon el a saját lelkiismeretével"

Kiss-Rigó László megyés püspök nagyon reméli, a szegedi közgyűlés megszavazza csütörtökön a város és a Szeged–Csanádi Egyházmegye között június 15-én létrejött megállapodást. Hangsúlyozta: ha a testület elfogadja Juhász Gyula KDNP-s képviselő módosító javaslatát, lehetetlenné válik annak a feladatnak az elvégzése, amit örömmel vállalt az egyházmegye.

– Csütörtökön hagyhatja jóvá a közgyűlés a város és a Szeged–Csanádi Egyházmegye között június 15-én létrejött megállapodást. Ehhez nyújtott be módosító indítványt Juhász Gyula tápai képviselő. Ismeri a javaslatot?
– Igen, ismerem a módosító indítványt.

– Mi a véleménye róla?
– Nagyon remélem, hogy a közgyűlés nem szavazza meg Juhász Gyula módosító javaslatát, mert azt jelentené, hogy lehetetlenné válik annak a feladatnak az elvégzése, amit örömmel vállaltunk. Nem tudom elképzelni, hogy ezt jó szándékkal meg tudja akadályozni a többség. Valószínűleg nem. Vagyis nagyon remélem, hogy nem.

Kiss-Rigó Lászlónak semmilyen perről nincs tudomása. Fotó: Karnok Csaba
Kiss-Rigó Lászlónak semmilyen perről nincs tudomása.
Fotó: Karnok Csaba

– Mi történik, ha megszavazza a többség a KDNP-s képviselő módosító indítványát?
– Akadályoznák az egyházmegyét abban, hogy közszolgálatot végezzen egy nagyon fontos ügyben, mégpedig igen jó feltételek mellett. Bennünket nem érdekelnek a pártpolitikai szempontok, ezekkel nem tudunk foglalkozni. Adott a lehetőség, hogy közszolgálatot végezzünk egy nagyon fontos kérdésben. Ezt legjobb szándékunk szerint szeretnénk végezni, a lehető legideálisabb lehetőségek, körülmények között. A várossal kötött megállapodás ilyeneket biztosít. Remélem, ebben nem akadályoznak meg bennünket, inkább mindenki támogat – párthovatartozástól függetlenül.

– Korábban Juhász Gyula kilátásba helyezte: 200 millió forintos pert akasztanak a Budai Nagy Antal utcai épület közelében lakók az önkormányzat nyakába, ha a speciális fiúnevelőotthon elkezdi működését az ingatlanban. Ha megszavazza az együttműködési megállapodást a közgyűlés, és állami gondoskodásban élő gyermekeket költöztet Tápéra az egyházmegye, akkor felvállalják, hogy esetleg 200 millióra perlik az egyházat a tápaiak?
– Semmilyen perről nincs tudomásom. Azt tudom, elég sok tápai szólt, hogy nagyon örül annak, ha odamegy az egyház, s ott gyermekek szolgálatát végzi. Biztosan vannak pártpolitikai vagy egyéb szempontok, de ezeket nem kívánjuk figyelembe venni. Ami lehetőséget kapunk, azzal élünk. Ha pedig ezt valaki megakadályozza, az a saját lelkiismeretével számoljon el.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. mazsom 2011. június 29. 23:19
  „Lehet, hogy Tápén még középkor van kedves kvikszkot, de kívánom, hogy te a szomszédodban vagy 15 állami gondozott gyerek....

  Tök mindegy, hogy hogyan minősítitek a dolgot, Tápén szavaztak: NEM akarják az intézményt. Számít valamit a szavuk vagy ilyenkor nem működik a demokrácia?

  Bevásárló központ vs. gyermekotthon? Gratulálok minden érintettnek.”
 • 63. Rozsdás 2011. június 29. 21:48
  „A közgyűlésbe választott fideszesek képviselők sőt az általuk kinevezett űgyvezetők is "Polgármester"-nek képzelik magukat,mindegyik a saját pecsenyéjét szeretné sütögetni amit a közösből nyúlhat le "mozi"
  nem tudom elképzelni miért mennek szembe a fejlődéssel.A mars tér volt az első emibe ugye bele is buktak most Tápén szintén a bukás szélén állnak szembe menve az egyházzal és az újszegediek érdekével,egy normális bevásárló központ a tét, a moziról hazudtak egy jó nagyot,nem képessek a szabadstrandot megnyitni, pályázat nélkül sűrgössen kell egy szoborpark a nem legalizált "magyar" Nobel -dijjasoknak 13 vagy 16 fő!
  Semmi más koncepcíót nem látok ebben, csak annyit minél többet nyúljunk le amíg lehet,és a többieknek minnél rosszabb nekünk annál jobb!!”
 • 62. klj_54 2011. június 29. 20:38
  „61. GondaIstván 2011.06.29. 20:12
  Ma voltam Tápén és a tápaiak Juhász Gyauláról olyanokat mondtak, melyet még körülírva sem merek közreadni!
  Amúgy én csak a képviselőre (J.Gy), a tápaiak meg az egész fidesz frakcióra érik az én jelzőmet.”
 • 61. GondaIstván 2011. június 29. 20:12
  „60. klj_54: "Ez a pasas az emberi fajta szégyene!"
  Melyik, mert ez egy sok szereplős történet?
  Egyrészt van egy tiszteletre méltó Kothencz János, aki mindent magáról nevez el, akinek kell a tápéí ingatlan, ahová közel sem biztos, hogy a gyerekeket akarja költöztetni. Az is lehet, hogy a két megyényi új gyermekszolgálati Ágotás birodalmának a székháza lesz ott. A gyerekeket meg mondjuk elteszi Komárom-Esztergom megyéjébe.
  Azután van egy tengely: püspök- teológiai rektor (Kozma)- MSZP-s képviselő (Kozma testvére Kozma)- Botka. Ők szépen kötöttek egy megállapodást egymással.
  Van a Fidesz frakció, akivel nem egyeztetett a püspök, ezért nem is szavazzák meg holnap. Vagy mégis, de akkor megkérik az árát, pl. a jegyző menesztését.
  Vannak bizniszmenek, akik bevásárlóközpontot akarnak építen Újszegeden, és politikusok, akik meg részesedést akarnak mindebből.
  És végül vannak naív emberek, akiket érdekel a gyerekek sorsa .
  Szóval melyikük (nem) az emberi faj szégyene?”
 • 60. klj_54 2011. június 29. 17:44
  „3. klj_54 2011.06.28. 19:11

  Ez a pasas az emberi fajta szégyene!
  Embernek hitvány, fideszes képviselőnek jó?
  Kettő napig kint virított, lehet moderálni, de attól ez a patkány patkány marad, igaz fideszes!”
 • 59. GondaIstván 2011. június 29. 14:50
  „58. Ebgondolat-hoz: Nem arról volt szó, hogy a Kendergyár helyén fog épülni egy giga-mega bevásárlóközpont az újszegedieknek, szőregieknek, románoknak? A gyönyörű fás-parkos, Holt-Maros közeli gyermekotthont nem inkább szabadidőközpontkőnt kellene hasznosítani (pl. összenyitva a szomszédos Gellértel)?”
 • 58. Ebgondolat 2011. június 29. 14:24
  „Nos, először is itt van a pápéiak egy része, akik súlyos előítélettel rendelkeznek, amit egy álkeresztény politikus meg is lovagol! Másrészről ott vannak az újszegediek és szőregiek a maguk valós problémájával, mely szerint egészen Szegedre kell bejönniük nagybevásárlásra! Namármost, ha az álkeresztény politikai okokból meghiúsítja az átköltözést, ezzel életteret adva az előítéleteknek (keresztény? létére!), akkor kiszúr az újszegediekkel és szőregiekkel, akik továbbra is átbumlizva Szegeden végezhetik nagybevásárlásukat! Szóval, mely cél támogatható?”
 • 57. macs 2011. június 29. 13:03
  „56. GondaIstván,
  kár gúnyolódnak, a probléma attól még probléma marad, ha szőnyeg alá söpörjük is. :-)
  Ja, egy időben hozzánk is kijárt néha a rendőrség, igaz nem volt állami gondozott fiúk miatt. :-)”
 • 56. GondaIstván 2011. június 29. 12:26
  „51. macs: "Vagy szerinted az otthonból a egyenesen a börtönbe kerüljenek?"
  Miért kerülnének a börtönbe, ha olyan jóravaló, a Kothencz János által alkalmazott "Kothencz-féle ÁGOTA(R) Szenzitív Pedagogikoterápiás Módszer"-rel jól (meg)nevelt harmónikus fiatalok lesznek?
  Az otthon után egyébként vesznek nekik lakást, ahol 4-5 fiú él együtt. Édesanyám egy olyan tarjáni panelban él, ahol van ilyen lakás. Vegyesek a tapasztalatai a fiúkkal. Néha kijön a rendőrség, azután egy darabig nem.”
 • 55. teknőcernő 2011. június 29. 12:13
  „ÉrdekesTápén már évek óta működik hasonló intézmény, vajon a tápéiak hányan tudnak róla?”
 • 54. kvikszot 2011. június 29. 12:13
  „Ha a közgyűlés nem szavazza meg a módosítót, még van egy esélye Juhász Gyulának. Kezdeményezze, hogy Tápé kerüljön vissza a váci püspökség fennhatósága alá. Akkor a szeged-csanádi püspök nem tehet semmit.
  Hajrá JuGyu! Szavaztasd meg a tápaiakat. Beszélj nekik a sátánról, aki gyermekek és rigó képében jár köztük. Tápén ugyanis még középkor van.”
 • 53. macs 2011. június 29. 12:08
  „52. deathlord20,
  OK! de mondjátok meg mi legyen akkor velük, hová dugjuk el őket?”
 • 52. deathlord20 2011. június 29. 11:49
  „Mert ti befogadnátok őket?”
 • 51. macs 2011. június 29. 11:44
  „mazsom,
  gondoljuk tovább, kérlek. Ezek a gyerekek előbb-utóbb felnőnek, kikerülnek az otthonból, ki az életbe. Ha arra sem adunk nekik esélyt, hogy a társadalomban éljenek, szocializálódjanak, szerinted mi fognak csinálni? Vagy szerinted az otthonból a egyenesen a börtönbe kerüljenek ?”
 • 50. cselac 2011. június 29. 11:33
  „mazsom: ezzel kb. ugye azt mondod, hogy rekesszük ki őket a társadalomból? Voltál már velük? Dolgoztál köztük? A jelenlegi helyük abszolút nem rossz, való igaz, sőt...tényleg gyönyörű a park, jó körülmények közt élnek, igazából persze semmi értelme nincs elköltöztetni (persze az üzleti érdek az más), de azt gondolom, rosszabb nekik sem lesz. Szóval ez egy értelmetlen vihar a biliben. Már megint.”
 • 49. macs 2011. június 29. 11:21
  „47. GondaIstván,
  igen ott, és maradjanak is ott! Lehetőleg minnél messzebb az emberektől!!! És nagyon vigyázzunk, hogy ne is legyen alkalmuk egy nagy közösségben élni, emberi kapcsolatokat kiépíteni! :-(”
 • 48. mazsom 2011. június 29. 11:21
  „Azt javaslom, hogy fogadjanak örökbe néhányat közülük azok, akik itt annyira elítélik a tápaiak viselkedését.
  Jelenleg a Szőregi úton levő otthonban vannak, egy parkkal körülvett épületben, távol a szomszédoktól, gyakorlatilag senkit nem zavarva.
  Tápén egy sokkal kisebb helyet kapnának a falu sűrűn lakott részén, ráadásul a helyiek már jelezték, hogy NEM szeretnék ezt az intézményt.”
 • 47. GondaIstván 2011. június 29. 11:13
  „46. macs: "Most még rúgnak rajtuk egyet-kettőt"
  Biztosan tájékozatlan vagyok, de hol itt a rúgás? Egy óriási, gyönyörű parkkal övezet hatalmas épületben élnek jelenleg páran.”
 • 46. macs 2011. június 29. 11:01
  „43. cselac,
  kösz, hogy megerősítettél. Ezeknek a gyerekeknek egyetlen egy bűnük van, olyan családba születtek, ahol nem törödtek velük, bántalmazták őket, magyarul a felnőttek áldozatai. Most még rúgnak rajtuk egyet-kettőt, és ha cinikus akarok lenni a keresztény szeretet jegyében.”
 • 45. GAgyi 2011. június 29. 11:00
  „"A Budai Nagy Antal utca a Maroslelén át Makóra vezető országos főközlekedési útvonal, jelentős átmenő
  forgalommal, továbbá az 5600 lelkes Tápé fő közlekedési útvonala."

  Ezt is JGY írta... :) Ez akkora hazugság már, hogy még a nap is leesik tőle a zenitről...”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye a magyarok világtalálkozóján

Szeged - Négy napon át, nyolc helyszínen több mint száz program várja az érdeklődőket csütörtöktől… Tovább olvasom