Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Juhász utolsó kísérlete a Bartók megmentésére

Szeged - Vonja vissza a Bartók Művelődési Központ megszüntetésére tett javaslatát a polgármester! – javasolta Juhász Gyula képviselő a szegedi közgyűlés kulturális bizottsági ülésén.
Vonja vissza a Bartók Művelődési Központ megszüntetésére tett javaslatát a polgármester! – javasolta Juhász Gyula képviselő a szegedi közgyűlés kulturális bizottsági ülésén. A testület tagjainak többsége támogatta az ötletet. A háttérről a közgyűlés mai döntése előtt kérdeztük az érintetteket.

Négy igennel és három tartózkodással, e testületi döntéssel módosító indítvánnyá lett Juhász Gyula városatyának (KDNP) a szegedi közgyűlés kulturális bizottsága szerdai ülésén tett azon javaslata, hogy az önkormányzat ne szüntesse meg a Bartók Béla Művelődési Központot. Lapunk tegnapi számában megírtuk: a tápaiak képviselője – a KDNP-frakció nevében – felszólította Botka László polgármestert, hogy vonja vissza a Bartók halálát hozó javaslatát.

– Gazdasági oka nincs a Bartók „művház" megszüntetésének. Szakértők bevonásával tekintettük át a költségvetési rendelettervezetet, amihez hozzáragasztották a Bartók ügyét. Ám a város gazdálkodásában nem hozna olyan jelentős megtakarítást e nagy múltú, közösségi térként működő, a kultúra különböző területeit összefogó intézmény bezárása, ami miatt kényszerű vagy logikus lépésnek nevezhetnénk – magyarázta indítványa hátterét Juhász képviselő.

Tartózkodott, udvariasan utasította el a javaslatot Kormos Tibor.
Fotó: DM/DV

Támogatta a kezdeményezést Haág Zalán (KDNP), a közgyűlés kulturális, közművelődési és idegenforgalmi bizottságának tagja, valamint két külső szakértő, Vajda Júlia operaénekes és Dobák Lászlóné.

– Méltatlan már az is, hogy nem önálló előterjesztésben, hanem a költségvetés részeként tálalja a város vezetése a Bartók ügyét. Ugyanakkor az előzőleg az intézménynek adott 88 millió forint támogatásból – többek között – 32 Bartók-beli civil szervezet működött. Ez az összeg nem sok egy 60 milliárdos költségvetéséhez képest, illetve ahhoz viszonyítva, hogy mit adtak e „művház" közösségei a városnak – fejtette ki álláspontját a bizottság tagja, Beck Zoltán (MSZDP), aki mindig is fontosnak tartotta, hogy az igények és a lehetőségek ismeretében, alternatívák közül válasszon, ne pedig parancsszóra döntsön.

Mit jelent a tartózkodás?

Tartózkodott, vagyis „udvariasan ugyan, de elutasította" Juhász-képviselő kezdeményezését a kulturális bizottság elnöke, Kormos Tibor (SZDSZ) és egyik tagja, Tóth Károly (MSZP), illetve a külső tagként jelen lévő Nacsa József. Nem túl sarkos, mert se igent, se nemet nem mondó voksukat mindketten azzal magyarázták, hogy a várost irányító koalíció közös frakcióülésén meghozott döntéshez tartották magukat. Megjegyezték: Szeged sokat költ kultúrára és művelődésre, gondoskodik az eddig a Bartókban otthonra lelt civilek elhelyezéséről, ugyanakkor az intézmény által rendezett néptánc fesztiválokat is támogatja évi tízmillió forinttal a következő négy esztendőben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárdos hitelről döntenek pénteken a városházán

Szeged - Szeged jelenlegi, tizennégymilliárdos hitelállománya további tízmilliárd forinttal nőhet,… Tovább olvasom