Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Julian, a házasságtól irtózó agglegény fogorvos

Három óra felhőtlen, gondtalan szórakozás, igazi kikapcsolódás – így ajánlja A kaktusz virága szegedi előadását a fogorvos szerepét játszó Kovács István. A népszerű színészre a legtöbben ma is az Egri csillagokból és a Kárpáthy Zoltánból emlékeznek.
Kovács István hölgykoszorúban – A kaktusz virága próbáján. Fotó: Segesvári Csaba
Bal József rendezésében pénteken este 7-kor a szegedi nagyszínházban bemutatják Pierre Barillet és Jean Pierre Grédy világsikerű zenés játékát, A kaktusz virágát, amit Gene Saks 1969-es filmje tett még népszerűbbé. Olyan sztárok játszották a főszerepeket, mint Walter Matthau, Ingrid Bergman és Goldie Hawn.

– Az egy más kor, más rendezés, és a film is egészen más, mint a színpad. Egyetlen hasonlóság van csak: azonos a történet. A színházon sohasem lehet számon kérni a filmet – mondja Kovács István, aki Juliant, a házasságtól irtózó, megrögzött agglegény fogorvost játssza a szegedi előadásban. – Roppant hálás szerep, mert jól megírt a darab, remek a történet és érdekes a figura. Ez egy örökzöld bulvárvígjáték, amit időről időre elő lehet venni, csak kicsit le kell porolni, kicsit változtatni kell az aktuális környezeten, a kornak megfelelő közegbe kell tenni, és máris friss, mai, örökké érvényes. Kissé cselédnóta ízű, fülbemászó a zenéje. Amikor 1966-ban Voith Ági és Bodrogi Gyula főszereplésével először bemutatták nálunk a József Attila Színházban, hatalmas siker volt. Én is megnéztem, már csak Ági miatt is, aki osztálytársam volt a főiskolán. Meggyőződésem, ezt a kitűnő darabot nem is lehet olyan rosszul játszani, hogy ne legyen biztos siker.

Guinness-rekorder lehetne

Nemcsak a filmek, hanem a zenés darabok is közel állnak Kovács István szívéhez. Az egyik legjobb musicallel, a My Fair Ladyvel talán Guinness-rekorder is lehetne, hiszen három különböző rendezésében rengetegszer játszotta Higgins professzort. Szívesen énekel, sok zenés darabban fellépett, többek között a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról legendás vígszínházi előadásának is közreműködője volt.

Kovács István sohasem volt vidéken színész, már főiskolásként a Vígszínházban játszott, ahol tizenhét évadot töltött. – Olyan színészóriások mellett játszhattam, mint például Sulyok Mária, Bulla Elma, Ruttkai Éva, Páger Antal, Latinovits Zoltán és Darvas Iván. Mindannyian partnerüknek tekintették a fiatalokat, és hihetetlenül sokat tanulhattunk tőlük. Később átszerződtem a Tháliába, majd annak megszűnése után az elsők között lettem szabadúszó. Nekem bejött, sok emlékezetes szerepet kaptam. Vendégszerepeltem néhányszor vidéki színházakban is, de Szegeden eddig csak a fürdőudvari estéken léptem fel. Amikor Székhelyi Józsi barátom felkért a Játék a kastélyban és A kaktusz virága főszerepére, boldogan igent mondtam. Minden várakozásomat felülmúlta a szegedi társulat, a kitűnő hangulat, a nagyszerű kollégák, a jó próbák.

Szegedi kapcsolatok

Kovács István nem először jár a városban, sőt akár tősgyökeres szegedinek is nevezhetné magát: – Édesapámnak a háború után a Kölcsey utcában volt filmkölcsönzője, és néhány évig itt éltünk Szegeden. Én akkor még csecsemő voltam, így nincsenek emlékeim, de azt tudom, hogy ma is megvan az a ház, mert édesanyám egyszer megmutatta.

Kovács Istvánt sokan ma is a népszerű Várkonyi Zoltán-filmek, az Egri csillagok és a Kárpáthy Zoltán fiatal hősszerelmesével azonosítják. – Meghatározták a pályámat, az életemet ezek a filmek, és máig nagyon büszke vagyok rájuk. A Kárpáthy Zoltán 1966-ban készült, de még mindig sokan erre emlékeznek. A sors ajándékának tartom, hogy így kezdhettem a pályám. Várkonyi egy zseni volt, a korszak pedig kedvezett az ilyen nagyszabású filmek megszületésének. Ezek egyszerre elégítették ki a közönség nosztalgikus vágyát a régi irodalmi alkotások iránt és egészséges nemzeti érzését, ami akkoriban egészen mást jelentett, mint manapság. Ma már nem lenne ilyen monumentális filmekre elegendő pénz és akarat, a fogadtatásuk is egészen más lenne, mert a világ rengeteget változott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a bál az emlékpark új igazgatója körül

A megyei közgyűlés kulturális ügyekért felelős alelnöke szerint tovább ronthatja az ópusztaszeri… Tovább olvasom