Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Julianna, az algyői szakácskönyvkirálynő

Algyő - Különböző nagyságú és korú szakácskönyvektől roskadozik az algyői Kövér Imréné szekrénye. Julianna receptjei közül néhány már szintén szakácskönyvben olvasható.
Negyven éve gyűjti a különböző szakácskönyveket az algyői Kövér Imréné. Julianna szobájának polcai roskadoznak a különböző korú és nagyságú szakácskönyvek alatt.

– A 70-es években kezdődött az egész Horváth Ilona szakácskönyvével. Onnantól kezdve bármilyen szakácskönyvet is láttam a szegedi boltokban, megvásároltam. Könyvkötőként dolgoztam, néhány példányt magam kötöttem be – mesélte Julianna, aki szeret főzni, de sokszor odaengedi férjét is a tűzhely, jobban mondva a bogrács és a tárcsa mellé. – A bográcsos ételek a fő specialitásai, én pedig minden ételt meg tudok főzni. Nem rágtam még át magam a több száz kötetes gyűjteményem minden receptjén, a legrégebbieknek a nyelvezete is nagyon régies – mondta. Bizonyítékképpen az 1890-ben íródott Legújabb magyar szakácskönyvet adta kezünkbe. Az író a téjfeles tészta elkészítésének első lépéseként az alábbi útmutatást adja: „Tégy öt fertály font szép monk lisztet a gyúródeszkára".

Julianna ma már nem sűrűn vásárol szakácskönyvet. Azt mondja, szinte már alig létezik olyan étel, amelyre ne találna rá korábbi kiadásokban. Igazán büszke Rézi néni 1901-es Szegedi szakácskönyvére, valamint Sárosi Bella Legjobb szegedi szakácskönyvére. Mindkét könyv eredetiben van meg neki: a korábbi szegedi könyvaukciókon ezek a kötetek súlyos ezrekért cseréltek gazdát. – Ha valami különlegeset szeretnék főzni, Rézi néni vagy Sárosi Bella könyvét forgatom – magyarázta.

Sárosi Bella bizonyosan egész életében főzött: szakácskönyvében külön találni tavaszi, nyári, őszi és téli menüt is a hét minden napjára. Egy szimpla nyári keddi ebédre zöldborsólevest ajánl áttörve csipettel, párolt marhahúst rizzsel és meggyes pitét, vacsorára ugyanarra a napra kirántott csirkét uborkasalátával. Kövér Imréné receptjei közül néhány szintén szakácskönyvben olvasható. Az algyői nőegylet Mit főztek ki az algyői asszonyok? című gyűjteménye két receptjét is őrzi. Vízi ciberéje kifejezetten nyári étek, és valószínűleg a világon a legolcsóbb: cukros-ecetes vízzel kell nyakon önteni a kenyérdarabkákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek a postarabló ellen

Fegyveresen, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség a hódmezővásárhelyi N. Sándor ellen. Tovább olvasom