Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Julien király is Szegedre költözik

A nőnapra érkezett két lánymedvét március 22-én mutatják be a nagyközönségnek a Szegedi Vadasparkban, amely Magyarország legfiatalabb és legnagyobb állatkertjeként tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A medvék mellett egy igazi világsztár, a Madagaszkár című rajzfilmből megismert, rendkívül népszerű gyűrűsfarkú maki, Julien király is Szegedre költözik.
Tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját Magyarország legfiatalabb és legnagyobb állatkertje, a Szegedi Vadaspark, amely hivatalosan 1989. május 28-án nyitotta meg kapuit.

A 450 ezer négyzetméter területű állatkert alapítója Egyházi István biológia szakos tanár volt, őt Gősi Gábor állatorvos, zoológus váltotta. 2011-ben adták át a park történetének addigi legnagyobb léptékű fejlesztését. A 125 millió forintos zsiráfkifutó költségének felét uniós pályázati támogatás, a másik felét a szegedi önkormányzat biztosította.

Nézze meg a Szegedi Vadaspark kedvenceit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Emlékezetes átadással szeretnénk feledhetetlenné tenni az idei tavaszt – ezt már a jelenlegi igazgató, Veprik Róbert mondta, amikor a tavaszi készülődésről, a tervekről kérdeztük. A munkálatokat már februárban elkezdték: lombtalanítottak.

– Az idei év slágere a barnamedve-kifutó lesz, amit március 22-én, vasárnap Botka László, Szeged polgármestere nyit meg. A medvék nemrég ébredtek téli álmukból. A Spanyolországban illegálisan tartott állatokat először a veresegyházi medveparkba, majd március 8-án, vasárnap Szegedre szállították. Két középkorú medvelányról van szó, amelyek nőnapkor érkeztek a vadasparkba – mondta az igazgató.

A medvéket folyamatosan szoktatják új helyükhöz és lakótársaikhoz, a két kárpáti farkashoz, Árnyékhoz és Lénához. – Örömmel láttuk, hogy sikeresen összeszoktak. A rácson keresztül acsarkodtak a farkasok a medvékre. Az első találkozás meghatározza az erőviszonyokat. Szerencsére nem volt semmi gond, fizikai kontaktusra nem került sor. Először útjukat állta a medvéknek a két farkas, aztán kitértek előlük. Veprik Róbert azt mondta, bár a farkas gyorsabb, a medve pedig erősebb, de mondhatjuk, hogy két hasonló erejű állatról van szó, ezért tisztelik egymást.

Az új látnivaló mellett a belső helyiségekben telelő állatok kiköltözhetnek a kifutóba. – Várjuk a kicsinyek érkezését. A tavasz a párválasztás időszaka. A tevéknél biztos lesz szaporulat, de más állatoknál is reménykedünk utódokban. A park mentőközpontja készül az elárvult, fészekből kiesett, talált állatok befogadására. – A legnagyobb öröm, amikor vissza tudjuk őket engedni a természetbe. Előbb a baglyok, feketerigók, ragadozó madarak ékeznek, ezeket követik a fecskék és a gólyafiókák – magyarázta az igazgató.

Nézze meg a Szegedi Vadaspark kedvenceit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A barnamedvék mellett tovább bővítjük a gyűjteményt. Szeretnénk újat mutatni: egy Magyarországon ritka madarat, a fakó keselyűt, amelyek egy szerb keselyűvédelmi program részeként érkeznek az Uvac folyó melletti nemzeti parkból. A két madár kiesett a fészkéből, ezeket kaptuk meg – tudtuk meg Veprik Róberttől.

A jövőben állatsimogatót szeretnének építeni hazai patás állatoknak: őzeknek, muflonoknak és dámszarvasoknak.

Az igazgató hozzátette, a szegedi közönség régi álma a Madagaszkár című rajzfilmből megismert Julien király, a rendkívül népszerű gyűrűsfarkú maki – tavasszal őt is szeretnék bemutatni a nagyközönségnek.

Sok kisgyerek fogadott örökbe állatot

Sok kisgyerek szülei vagy rokonai fogadnak örökbe állatokat a Szegedi Vadasparkban. A 8 és fél éves Medovárszky Adrienn egy fehér Bennett-kenguru, az 5 éves Medovárszky Anna egy zsiráf „anyukája".

– Őzike, kutya, kenguru, zsiráf, zebra. Nekünk is van egy labradorunk – sorolta a 8 és fél éves Medovárszky Adrienn kedvenc állatait a Szegedi Vadasparkban. A kislány és 5 éves Anna nevű húga örökbefogadói az állatkert két állatának: egy albínó kengurunak és egy zsiráfnak. Nagybátyjuk fogadta a nevükben örökbe a két állatot két éve, hogy örömet szerezzen unokahúgainak és támogassa a vadasparkot.

A nyolcéves Medovárszky Adrienn mögött a nagybátyja által örökbe fogadott albínó kenguru látható. Fotók: Schmidt Andrea
A nyolcéves Medovárszky Adrienn mögött a nagybátyja által örökbe fogadott albínó kenguru látható.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az elmúlt évben 153 örökbefogadásunk volt, ami 52 fajt érintett. A legnépszerűbb a pápaszemes pingvin, a borjúfóka, a vörös panda és a zsiráf. A legkedveltebb Puszedli, a pingvin, valamint a két vörös panda, Jing és Baltazár, amelyeknek hat örökbefogadójuk is van. Ebből is látszik, hogy sok állatunknak még nincs gazdája, a legnépszerűbbeknek viszont egyszerre több is lehet – mondta Endrédi Lajos gyűjteményirészleg-vezető. Adrienn és Anna szüleikkel és kistestvérükkel havonta kijárnak a vadasparkba, és mindig meglátogatják örökbe fogadott állataikat. A két kislánynak a hétvégén lehetővé tették, hogy minden eddiginél közelebb mehessenek kedvenceikhez. Anna sárgarépával etethette a zsiráfokat, Adri pedig bemehetett a kenguruk közé. A Bennett-kenguruk félős kis állatok, az éppen kölykét nevelő albínó kenguru mégis megengedte, hogy Adri néhány méterre megközelítse.

Az ötéves Medovárszky Anna  sárgarépával eteti a zsiráfokat. Fotó: Schmidt Andrea
Az ötéves Medovárszky Anna sárgarépával eteti a zsiráfokat.
Fotó: Schmidt Andrea

– Sokszor előfordul, hogy ajándéknak fogadnak örökbe állatot kisgyerekeknek és felnőtteknek is. Az örökbefogadás egy évre szól, a minimális összeg magánszemélyeknek, iskolai és óvodai csoportoknak 5000, cégeknek, intézményeknek 50 ezer forint. Magánszemélyek minimum 25 ezer forint esetében egész évben bármikor meglátogathatják a kedvencüket. Az örökbefogadók falán kiemelt módon jelenítjük meg a támogatását. Lehetőség van az állatok bemutatójánál is örökbefogadási tábla elhelyezésére, itt azonban csak a kiemelt örökbefogadóinkat tudjuk megjeleníteni. Az állatok világnapján, október elején meghívjuk az örökbefogadóinkat egy „vadasparki szülői értekezletre" is. Ez minden évben népszerű program, amit a résztvevők számából és a visszajelzésekből látunk – mondta Endrédi Lajos.

Patkányokat tart a borjúfókák trénere

Kutya helyett patkányokat és egy disznóorrú siklót tart otthon György Eszter állatgondozó. A 26 éves nő a borjúfókákkal egy időben érkezett a Szegedi Vadasparkba.

Két patkányt és egy disznóorrú siklót tart otthon kutya helyett a szegedi György Eszter. A 26 éves nő 2013 óta dolgozik a Szegedi Vadasparkban. Amikor megkérdeztem tőle, miért választotta ezt a szakmát, azt mondta, csak sablonos válasszal tud szolgálni: mert szereti az állatokat.

– Jó időben jött egy jó lehetőség. Találtam egy állatkerti állatgondozó képzést. Felcsillant a szemem, és a szüleim is azt mondták, ez nekem való. Munkám még nem volt, de már nem tanultam, így volt időm a képzésre és a 600 órás gyakorlatra – mesélt a kezdetekről.

Nézze meg a Szegedi Vadaspark kedvenceit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az animátor állatgondozó Eszter a hüllősoron dolgozik, és kollégájával, Kocsis Edittel együtt ő foglalkozik a park legnépszerűbb állataival, a borjúfókákkal. Naponta hatszor tréningezik a fókákat, amiből két alkalom etetés.

A két állatgondozó övének mindkét oldalára egy-egy hallal teli tartót akaszt. Ha a fókák sikeresen végrehajtják a feladatot, halat kapnak.
– Olyan okosak, mint a kutyák. Ha nem éhesek, akkor is idejönnek a játékért. A borjúfókák hangulatállatok, ha nincs kedvük, nem dolgoznak – mondta a tréning közben.

A borjúfókák makrélát és heringet kapnak, ez utóbbiba vitaminokat, só- és vastablettát tesznek. A fókák hallgatnak a nevükre, visszahozzák a labdát, a fejüket bedugják a műanyag gyűrűkbe, így gyűjtik össze azokat. Még vissza is integetnek gondozóiknak. – Korábban még nem láttam fókát közelről. Egy időben érkeztem a vadasparkba velük.

A fókatréning mellett hüllőkért és néhány kisállatért felelős Eszter, de a kedvünkért a hiénáknak is behajított néhány csirkecafatot. Jelenleg 6 leopárdteknőst és a kis krokodilokat nevelik. – A legelejétől fogva mindent mi csinálunk. Miután letojja a tojást, áttesszük a keltetőbe, ahol állandó páratartalmat és hőmérsékletet biztosítunk. Fajtól függően körülbelül száz nap elteltével kelnek ki. A krokodilok nem feltétlenül tudják feltörni a tojást, nekik segíteni kell. Egy-két hét múlva elkezdenek szöcskét és sáskát enni.

Nézze meg a Szegedi Vadaspark kedvenceit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A bájos fókák után ijesztő a még alig egyméteres, de tűhegyes fogakkal teli kis krokodil szélesre tátott pofája. Náluk is félelmetesebbek a hiénák. A National Geographicon, vagy a Discovery Channelen nem tűnnek ilyen nagynak ezek a dögevők. A falkavezér hátsó lábaira állva jóval magasabb, mint egy ember. A fentről behajított csirkehúson összekaptak, de a nőstény egy pillanat alatt eltüntette a húst.

A teve is izgatott: párzási láz kerítette hatalmába. Ilyenkor kiszámíthatatlanná válik, nem tanácsos a kisgyerekeket felemelve közelebb tartani hozzá.

Nyomdába került lapunk matricás albuma

Gőzerővel nyomják lapunk hamarosan megjelenő Vadaskaland elnevezésű matricás albumát a nyomdában. A kiadvány bemutatása március 22-én a Szegedi Vadasparkban lesz, ahol már ezen a vasárnapon megvásárolható az album, később 399 forintért vehető meg ügyfélszolgálati irodáinkban, a Lapker üzleteiben, kisboltokban, a vadasparkban, a Szent-Györgyi Albert Agórában és a játszóházakban.

Készül lapunk matricás albuma, a Vadaskaland. Fotó: Kuklis István
Készül lapunk matricás albuma, a Vadaskaland.
Fotó: Kuklis István

A Délmagyarország 36 oldalas új gyűjtőfüzetébe az állatkert 80 lakójáról készült matricákat lehet majd beragasztani. A matricás csomagok már elkészültek, az első 10 darabos matricás csomag március 23-án kerül az üzletekbe a Délmagyarország példányaiba beragasztva. Innentől kezdve négy héten át minden hétfőn és csütörtökön kereshetik az új csomagokat lapunkban. A matricák nem véletlenszerűen kerülnek majd bele a tasakokba: aki a nyolc csomagot sorrendben megvásárolja, az a 80 állat fotóját garantáltan magáénak tudhatja.


A kiadványt minden állatszeretőnek, de elsősorban 5–10 éves gyerekeknek szánjuk, akik az albumban az aranyos képek beragasztása után hasznos információkat és sztorikat is megtudhatnak a rajta szereplő állatokról. Megtudhatják többek között azt, hogy mivel szeretnek játszani a Szegeden élő fehér oroszlánok, miért okozott nagy ijedséget az állatkert gondozói körében a mélyen alvó Dube nevű törpe víziló, és mi a kedvenc étele Ursulának, a sörényes hangyásznak.

A matricás lapszámok a megjelenést követő egy héten keresztül bármikor megvásárolhatók. A Délmagyarország matricás példányaiért 200 forintot kell fizetni. A gyűjtőalbum a matricás csomagok megjelenése alatt bármikor megvásárolható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gálát tartottak a Wesley-ben

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium szombaton rendezte hagyományos tehetséggondozó, iskolabemutatkozó kulturális gáláját. Tovább olvasom