Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Julius Caesar – világsztárokkal

New York, Szeged - A Metropolitan HD-live közvetítéssorozatának szezonzáró előadásaként Händel Giulio Cesare in Egitto (Julius Caesar Egyiptomban) című háromfelvonásos operáját adják világsztárok főszereplésével ma 18 órától a szegedi Belvárosi moziban. A közvetítés 4 és fél órás.
A Julius Caesar Egyiptomban David McVicar második produkciója már ebben az évadban a Metben. Ugyanez a rendezése 2005-ben a Glyndebourne-i Operafesztiválon óriási sikert aratott. George Frideric Händel 1724-ben bemutatott háromfelvonásos operáját a barokk színház és a 19. századi brit birodalmi élet elemeit társítva állította színpadra, hogy jobban megvilágítsa a darab fő témáit: a szerelmet, a háborút és a hataloméhséget.

– A Julius Caesar kaleidoszkópszerű opera: félig komikus, félig tragikus, kalandos történet. Látunk benne romantikát, drámát, korrupt haszonlesést, szövevényes családi kapcsolatokat, valódi érzelmeket és tragédiát – nyilatkozta a rendező, aki New Yorkban is világsztárokkal állította színpadra Händel egyik legjelentősebb operáját.

Natalie Dessay Cleopatra szerepében a Met színpadán.
Natalie Dessay Cleopatra szerepében a Met színpadán.

Cleopatrát a francia koloratúrszoprán Natalie Dessay énekli, aki sokaknak csalódást okozva legutóbb betegen énekelte Violettát a Met Traviata-produkciójának közvetítésén – most alkalma adódik szépíteni. A címszerepet David Daniels alakítja, aki napjaink talán legnépszerűbb kontratenorja Amerikában. A további szerepekben Patricia Bardont (Cornelia), Christophe Dumaux-t (Tolomeo), Rachid Ben Abdeslamot (Nireno), Alice Coote-ot (Sesto) és Guido Loconsolt (Achilla) láthatja, hallhatja a közönség.

Az opera cselekménye valós történelmi tényekből indul ki: Krisztus előtt 48-ban Egyiptom üdvözli a Pompeius ellen vonuló Caesart. Ptolemaios hadvezére, Achillas Pompeius levágott fejét is ajándékba viszi Caesarnak, akit ez felháborít. Pompeius felesége, Cornelia Caesart okolja férje haláláért, fia, Sextus pedig bosszút esküszik ellene. Cleopatra Caesarral akar szövetkezni bátyja, Egyiptom uralkodója ellen...

Egyre népszerűbb
Bár a komponista halála után az 1760-as évektől mintegy kétszáz évre szinte eltűntek operái a dalszínházak repertoárjáról, az utóbbi 60 évben valóságos Händel-reneszánsz bontakozott ki világszerte. Rengeteg lemez készült a Julius Caesarból is. 1965-ben Walter Barry (Cesare), Lucia Popp (Cleopatra) és Christa Ludwig (Cornelia) főszereplésével, Ferdinand Leitner vezényletével jelent meg egy nevezetes élő felvétel. 1969-ben Dietrich Fischer-Dieskau (Cesare), Tatiana Troyanos (Cleopatra) és Hamari Júlia (Cornelia) készített stúdiófelvételt Karl Richter dirigálásával. 1990-ben az amerikai Peter Sellars rendezésében film is készült az operából Craig Smith vezényletével, a kontratenor Jeffrey Gall (Cesare) és Susan Larson (Cleopatra) főszereplésével. 1991-ben René Jacobs dirigálásával Jennifer Larmore (Cesare) és Bernarda Fink (Cleopatra) énekelte a főszerepeket. Az opera ezeknek a felvételeknek is köszönhetően roppant népszerűvé vált, az utóbbi években sorra tűzik műsorra a nagy operaházak és fesztiválok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohannak életet menteni

Van, hogy ebédelni sincs idejük, máskor órákig nem szólal meg a kocsijukat riasztó csengő. Hétfőn és pénteken ültünk fel a roham- és esetkocsikra. Tovább olvasom