Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Júliustól több rendőr dolgozik Csongrád megyében

Szeged - Nyáron – várhatóan júliustól – jelentősen nő a Csongrád megyei településeken, határokon dolgozó rendőrök száma. Több az egyenruhás az utcákon: 200 rendőrhallgató is megkezdte egy hónapos nyári gyakorlatát Szegeden.
– Minden reggel úgy kelek fel: milyen izgalmas lesz a napom! Részt vettem már traffipax-szolgálatban, ellenőriztünk autósokat és gyalogosokat is – mesélte Kulcsár Renátó.

A 20 éves fiatalember a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola diákjaként egy hónapos nyári gyakorlatát tölti a városban. 

Kedden Molnár Tamás főtörzsőrmesterrel a Széchenyi téren teljesített 12 órás gyalogos szolgálatot. Többek között a Tourinform kihelyezett pavilonjának őrzése volt a feladatuk.

– Egy hete kezdtem, eddig minden percét élvezem. Az emberek különféleképpen viselkednek a rendőrökkel: van, aki segítőkész, mások előítéletesek velünk szemben. De ez nem vette el a kedvemet – mondta Renátó.

Nyáron jelentősen nő a Csongrád megyei településeken, határokon dolgozó rendőrök száma. Fotó: Schmidt Andrea
Nyáron jelentősen nő a Csongrád megyei településeken, határokon dolgozó rendőrök száma.
Fotó: Schmidt Andrea

Próbaidős őrmesterek

Kozma András, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola szóvivője lapunknak elmondta: több mint 200 hallgatójuk teljesít gyakorlatot a városban. Augusztusban már próbaidős őrmesterként kezdik meg második, szintén gyakorlati évüket.

A diák „mentora", Molnár Tamás 13 évet húzott le fegyveres szervezet tagjaként, de csak tavaly december óta dolgozik rendőrként. – Ennyi idő alatt is annyi dolog történt velem, hogy bőven van mit megosztanom a diákokkal. Az a legfontosabb, hogy elhivatottságot érezzenek a szakma iránt – magyarázta a főtörzsőrmester. Korábban megírtuk: a megye kapitányságain 33 év az átlagéletkor. A rendészetis diákokat ezért több rendőr mellé osztják be gyakorlatuk során – a különböző fortélyokat az idősebb egyenruhásoktól is elleshetik. – Szeretnék a lehető legtöbb dolgot kipróbálni. Most vált világossá, amit az iskolában korábban elmondtak nekünk – mondta Renátó. A rendőrtanoncok gyakorlatuk alatt fokozott büntetőjogi védelem alatt állnak. Hivatalos személy segítőjeként ugyanazokat a teendőket látják el, mint a hivatásosok, de nem tevékenykedhetnek egyedül, és fegyvert sem viselhetnek.

A kormány programjában kiemelt feladatként határozta meg a közrend, a közbiztonság helyreállítását: idén márciusban 1800 próbaidős rendőr tette le esküjét a Hősök terén. A próbaidő e hó végén jár le. – A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra júliusban és augusztusban jelentős számú új rendőr érkezik. Mindnyájan közrendvédelmi feladatot fognak ellátni a településeken és a határokon. Pontos számot csak érkezésükkor tudunk mondani – közölte Szenti Szabolcs százados, a rendőrség szóvivője.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. purgator 2011. június 11. 01:59
  „32. szeti 2011.06.08. 17:53
  "ovi azt ígérte, KÉT hét alatt rendbe teszi a közbiztonságot."
  Hogy neked az oviban mit ígértek, az nem befolyásolja a tényt, a jó Pintér Sanyi bácsi ígérte, rajta kérd számon az egy év után még mindig siralmas közbiztonságot.”
 • 39. saturnus 2011. június 09. 11:59
  „Sandman,ne légy felszínes.Nagyonis megtévesztő lehet az autók elhelyezkedése azok a sokak számára akik hirtelen nem tudják felfogni a szitut,ami ugye balasetveszélyes reakciót válthat ki. Másrészt az egyenesen haladókat megállásra kényszerítik mert a Zrinyi utca felől az Oskola utca felé haladókban az a látszat keletkezik,hogy ők egyirányú utcában haladnak az egy irányba álló autók miatt és balra átmennek a szemközti sávba ezzel el állva és zárva a szembejövő szabályosan közlekedőket megállásra kényszerítik. Na ez a lényege a dolognak nem a az autók "keskenysége"mint ahogy írod.Vágod a dolgot? Demagógia nem az én műfajom,de ha egy megtévedt figyelmetlen autós aki még telefonál is és neked megy akkor nem tudom mivel hozakodsz elő mondjuk a demagógiával? Sajnálom Sadman38.”
 • 38. Sandman 2011. június 09. 09:59
  „Kedves saturnus! Ha megfordulnának és szabályosan parkolnának le azon az oldalon, akkor kevesebb helyet foglalnának le? A szabályosan parkoló autó keskenyebb?? Ne légy demagóg! Persze a szabálytalanul várakozókat ettől még meg lehet büntetni.”
 • 37. saturnus 2011. június 09. 05:57
  „Szeretném felhívni az "illetékes urakat/hölgyeket tanácsnokokat,hogy tegyék már rendbe a Somogyi Béla{ még eddig az lehet hogy holnap már Szél Kálmán utca lesz?} tehát Somogyi Béla utca azon szakaszát Mely a Zrínyi utca és az Oskola utca fog közre. Ugyanis az nem egyirányú utca hanem két irányú! már több mint egy éve nem vették észre? Hát hogy lehet ez? Rendszeresen a menet irányal szembe parkolnak szabálytalanul. Mert hogy szól a fáma ,meg állni és várakozni,csak a menetirány szerinti "Jobb"oldalon a "HALADÁSI"iránynak megfelelően szabad.A túl oldalra átállni tilos!! Ha még a rend őrei még nem vették észre akkor itt az alkalom és csapjanak le a szabálytalankodókra mert rendszeresen forgalmi akadályt képeznek az ezen a szakaszon az áthaladókkal szemben,akik a Kelemen utca felé haladnának,de beszűkűl az út mert szembe velük parkolnak a szabálytalanul othagyott autók .Lehet ,hogy jönnek az idegen rendőrök és valamelyik egyből észre veszi és bírságolni kezd .”
 • 36. ValakiaSOKKözül 2011. június 09. 00:19
  „moderálva> rendőrök. Most büntettek meg... azaz csak fényképeztek és elhúztak, mert a kérdéseimre már nem mertek válaszolni..... (zebra előtt szerintük 5m -en belül parkoltam..... nem várták meg, míg hozok egy mérőeszközt.....”
 • 35. benq 2011. június 08. 23:42
  „az is gyanús aki túlságosan szabályos... :-)”
 • 34. kalkutta 2011. június 08. 20:19
  „Én örülnék ha a rendőrök (meg az újságírók) felnőnének a feladatukhoz. De ezt úgysem fogom megérni.”
 • 33. Herli 2011. június 08. 17:56
  „netán kirabolnának téged ....

  Ez lehetséges, de a felderítés egy teljesen egyedi szakma. Nem az útszéli rendőr legfőbb feladata, főleg nem a cél nélküli megállítás. A riherongy bűnöző van olyan rutinos, hogy a képzetlen megállítókat úgy átverje, ahogy akarja.
  Szóval az indokolatlan megállítással nem értek egyet.
  Szakma szépsége az, hogy a gyanúsakat ki kell tudni szúrni az abszolút szabályosnak tűnök közül, és lebuktatni.”
 • 32. szeti 2011. június 08. 17:53
  „ovi azt ígérte, KÉT hét alatt rendbe teszi a közbiztonságot. eltelt egy év, és még nem érezzük. reméljük, ez most változást hoz, bár nehezen tudom elhinni.”
 • 31. Vega 2011. június 08. 17:39
  „nekem ezek jutottak eszembe:
  http://fishki.net/comment.php?id=88207
  http://fishki.net/comment.php?id=89166
  aki érti az érti, aki nem hát nem.”
 • 30. unknown 2011. június 08. 17:21
  „29. Tata80 2011.06.08. 16:32

  Nem gondoltad át mit is írsz le. Akik nem csinálunk semmi rosszat, úgy mi is lehetünk rabló? Ezért kell igazoltatni mindenkit, aki csak elmegy a rendőr mellett?”
 • 29. Tata80 2011. június 08. 16:32
  „26. Herli
  Az a gond, hogy ha mondjuk netán kirabolnának téged ,és a tettes minden közlekedési szabályt betart, akkor sose fogják igazoltatni és így nyugodtan mehet bármikor bárhova...
  Szerinted az jó lenne, ha a bűnözők szabadon kóricálhatnak, amerre csak kedvük tartja. Aki pedig nem tett rossz fát a tűzre, azt a pár percet kibírja nem igaz?”
 • 28. unknown 2011. június 08. 16:23
  „27. Zuperman

  Erről szóltunk itt néhányan (idézem a 6. sorszám alatti korábbi hozzászólásomat):

  A fentiek és a lenti hozzászólásokat olvasva csak egyet ajánlanék a rend őreit tanítóknak és a tanítványoknak. Valahogy sajátítsák el azt a gyakorlatot, váljék rutinná, hogy ne igazoltassák, ne tartsák fel azon mellettük elhaladó, vagy tartózkodó állampolgárokat, akik éppen semmiféle törvénybe ütközőt nem cselekszenek. Rengeteg időt, pénzt, energiát spórolnának meg önmaguk egészsége hosszútávú megörzése és társadalmi elfogadottságuk előnyére, hasznára.”
 • 27. Zuperman 2011. június 08. 15:16
  „Gratula a sok értékes hozzászólónak!
  Kevés a rendőr;
  Ha van rendőr akkor nem jó, hogy éppen ott ahol van;
  Ne büntessenek;
  Büntessenek;
  Nem tudja az állatpolgár, hogy mit akar.”
 • 26. Herli 2011. június 08. 14:48
  „............... ellenőriztünk autósokat és gyalogosokat is - mesélte Kulcsár Renátó.

  Ja, itt a GOND. Vekzálták talán őket.
  Megállítani akkor kell, ha arra okot adtak. Legalábbis a kulturált államokban így van.
  Itt meg belekötnek, ha kell, ha nem.
  Ezért nem szeretik őket.”
 • 25. unknown 2011. június 08. 14:15
  „24, 25.

  Az írott Délmagyarországban közzétett az itt látható jelenetet megelőző képen Molnár Tamás még három lépésre a kerékpárjukat toló lányoktól kezét sapkájához emelve tiszteleg. Fiatal kísérő társa kezei éppúgy lógnak, mint itt. Lehet, hogy csak annyit mondott: "Jónapot, jó tologatást!" Három dolog miatt állíthatták meg a lányokat: 1./ Kerékpárok ellenőrzése. 2./ Messzebbről látták, hogy a kerékpáron tekerve jöttek a Kárászon, ahol csak tólni lehetne azokat. 3./ Csinosaknak tűntek már messziről :-))”
 • 24. macs 2011. június 08. 12:46
  „23. deszkás,
  harmadik verzió: a fotós kérte meg őket, álljanak meg egy kép erejéig. :-)”
 • 23. deszkás 2011. június 08. 12:29
  „Géppisztolyos rendőrt a Kárász utcán? LUKRÉCIA! A képen látható rendőr és lány testvérek! Vagy ha rendőr akkor csináljon úgy mintha nem is lenne testvére? Más verzió:ha a lány szólitotta meg a rendőrt?”
 • 22. lukrecia 2011. június 08. 12:20
  „ja, 62 vel vegzodo Skype-d nem jo ?”
 • 21. hahaha62 2011. június 08. 11:36
  „mERRE VAGY?In Deutschland?”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a Belvárosi mozival?

Szakértők vizsgálják a szegedi Belvárosi mozit, amely aggasztó műszaki állapotban van Sódar István ügyvezető igazgató szerint. Tovább olvasom