Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Junior Prima Díjat kapott Szomora Zsolt

Szeged - Junior Prima Díjat vehetett át a Magyar Tudományos Akadémián Szomora Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (SZTE ÁJTK) docense. Az idei tíz ünnepelt közül ő az egyetlen, aki nem budapesti intézményt képviselt.
Ötödször osztotta ki november 22-én a Magyar Fejlesztési Bank a Junior Prima Díjakat a Magyar Tudományos Akadémián. A díjra professzorok és intézményvezetők jelölhetik a fiatal kutatókat – minden évben tíz embert jutalmaznak. Idén Szomora Zsolt, az SZTE ÁJTK Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszékének docense az egyetlen olyan ünnepelt, aki nem budapesti intézményt képviselt a díjátadón.

– Az összes tudományterület fiatal kutatóját díjazták az algebrától a zoológiáig. Alapítása óta eddig egyszer kapta meg jogász a díjat: Sulyok Gáborkollégám volt az első 2009-ben. Az MTA Jogtudományi Intézetében és a győri jogi karon dolgozik – mondja a 31 éves oktató, aki 2003-ban végzett a szegedi jogi karon. Ebben az évben kezdett tanítani.

A 31 éves szegedi docens angolra fordította a magyar büntetőjogot. Fotó: Karnok Csaba
A 31 éves szegedi docens angolra fordította a magyar büntetőjogot.
Fotó: Karnok Csaba

Szomora Zsoltot az ÁJTK dékánja, Szabó Imre terjesztette fel a díjra. „Tudományos érdeklődése az egyetem diákköri tevékenységéből nőtt ki, dolgozatával első helyezést ért el a 2003-ban megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Kutatásai elsősorban a büntetőjogi dogmatika különböző kérdéseire terjednek ki, s a büntetőjog e fontos alapterületét egyre kevesebb fiatal kutató műveli" – írja a díjazottakat bemutató kiadványban a dékán.

Angolra fordították a magyar büntetőjogot

Criminal Law in Hungary címmel 2010 nyarán jelent meg a Kluwer International Kiadónál Szomora Zsolt és Karsai Krisztina közös munkája. Szabó Imre szerint a mű úttörő jellegű, hiszen elsőként mutatja be a magyar büntetőjog, büntetőeljárási és büntetés-végrehajtási jog teljes rendszerét angol nyelven, így külföldi szakemberek is tanulmányozhatják.

– Harmadévesen már egyértelmű volt a büntetőjog iránti érdeklődésem. Nagy Ferenc professzor előadásait hallgattam másodéves koromtól, nagy hatással voltak rám. PhD értekezésem a nemi bűncselekmények alapkérdéseiről szól, 2009-ben könyv formájában is megjelent. Utoljára 1966-ban publikáltak e témában átfogó tanulmányt. Azóta sokat változott a vizsgált terület szakmai és társadalmi megítélése – fogalmaz Szomora Zsolt.

A Prima díjas oktató az Alexander von Humboldt Alapítvány ösztöndíjával 2010-ben egy évet az osnabrücki egyetemen töltött, Németországban.

Arndt Sinn professzor vendégeként voltam kint, és a véleményszabadság büntetőjogi korlátaival foglalkoztam. E téma kutatása mellett párhuzamosan – szegedi tanszéki kollégáimmal együtt – egy másik projektben is részt vettem, amelyben azt vizsgáltuk német–magyar összehasonlításban, milyen korlátai lehetnek a büntetőjogi felelősség kiterjesztésének. A hallgatóktól a professzorokig számos kutató dolgozott együtt három egyetemről. Egy közel 700 oldalas, Németországban megjelent kötet lett a projekt eredménye.

Olvasóink írták

  • 1. Szurkoló 2011. november 26. 13:27
    „Egykori kedves Tanáromnak szívből gratulálok!
    Tanár, nagy T-vel: emberséges oktató, aki színes, változatos órákat tart és egyéniségével lelkesíti, motiválja az embert. Nagyon szerettem és vártam az óráit, és ezzel nem voltam egyedül.
    Kedves Zsolt! Kívánok még sok szép elismerést és gyönyörű feleleteket!
    :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harapófogó és orosz rulett: mit hoz a választójogi törvény módosítása?

A stabil, egypárti kormánytöbbség kialakításának elősegítése, a rendszer egyszerűsítése az új választási rendszer lényege, vagy az erődemonstráció, az önkorlátozás hiánya? Tovább olvasom