Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Júniusi albérletvadászaton

Szeged - A közhiedelemmel ellentétben nem július végén vagy augusztusban, hanem már júniusban megkezdődik az albérletkeresés szezonja Szegeden. Az árak tavalyhoz képest nemigen változtak. A kínálat azonban bőven okozhat csalódást a lelkes lakáskeresőknek.
A megbeszélt időponthoz képest fél órát késett a tulajdonos, ez már önmagában nem volt valami bizalomgerjesztő. A lakás eléggé „lelakott". A falak maszatosak, a bútorok szakadtak és porosak, a linóleum kopott. Ezt az albérletet otthagytuk.

Albérletet kerestünk Szegeden. Azért most, mert hamarosan vége a vizsgaidőszaknak, és kiderül, ki marad, ki megy el a városból. A felvételik után érkeznek a gólyák, tumultus támad a keresleti oldalon, jobb ezt nem megvárni. A lakáskeresés ideje egyébként szinte évről évre hamarabb kezdődik – másokat is a föntebbi megfontolások irányíthatnak.

Fodor Ákos szerint eléggé otthonos a kiadó szoba. Fotó: Segesvári Csaba
Fodor Ákos szerint eléggé otthonos a kiadó szoba.
Fotó: Segesvári Csaba

Keresés közben a legfőbb vezérlő elv: minél olcsóbban, minél jobb lakást! A Déli Apró mostani felhozatala szerint az albérletek ára 40 és 70 ezer forint között mozog. Makkosházon és Petőfitelepen ennél alacsonyabb, egyetemistabarát árak várják a hallgatókat.

Megváltozott a támogatás

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói tavaly óta már nem kapnak lakhatási vagy szociális támogatást. Az intézmény ehelyett egy általános, szociális ösztöndíjat vezetett be, amely 6000-től 24 ezer forintig terjedhet. Ezt a pénzt körülbelül 4200 hallgató kapja meg – mondta Fekete Csaba, a Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetője.

– Ezt a kisebb szobát adom ki 25 ezer forintért rezsivel együtt – mondja Fodor Ákos, akit tanulás közben zavartunk meg a Hont Ferenc utcai panelben. – Négy éve vettük a lakást, azóta több albérlőm is volt. Biztos vagyok benne, hogy idén is találok egy rendes lakót – mosolyog a negyedéves orvostanhallgató.

Luxus is várhat azokra, akik a belvárost választják, de akár 120 ezer forintot is elkérhet havonta a főbérlő. – Újszegedre költözünk, azért adjuk ki ezt a lakást. A bőr ülőgarnitúra és az étkezőasztal a négy székkel marad. Az emeleten pedig mindkét franciaágyat itt hagyjuk – mondja Ibolya, miközben körbevezet a Széchenyi téri lakásban. – Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan diákok, akik kiveszik a lakást. Ez tényleg a városközpont, ide minden nagyon közel van.

Az albérletek általában fel vannak szerelve mindenféle háztartási eszközzel (tévé, mikró, mosógép), és majdnem mindegyik lakásban van már internet is. Ha valaki elég kitartó, biztosan rátalál az „álomalbira"– legfeljebb nem egy nap alatt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Gizus62 2008. június 20. 09:14
  „Albérlőnk rendes fiatal pár 30000 +rezsi (kb 35000). 1 hónapban fizet mindent majd a másodikban sírva jön, hogy kirúgták a munkahelyéről a csajszit és nem tudnak 1 fizuból csak rezsit fizetni, de ha gondolom elmennek. Dehogy mennek hiszen panelban a rezsi nagyjából ketyeg akkor is ha nincs lakó, legalább azt más fizesse, ne én. Majd lesz munka fizetnek. 3. hónap kezdek izgulni, hogy mi lesz, de megnyugtatnak van munka!!!! 2 hét múlva sírás, a főnök kikezdett a hölggyel és ő felmondott, mert első a becsület...a francba. Sajnos ebben a hónapban a rezsit sem tudják fizetni, de amint lesz munka fizetnek. Nem nyugszom meg. szemét vagyok, de a pénz nekem is kell, inkább a gyerekeimet támogatnám mint idegeneket. Megkérem őket távozzanak. Amint lesz albérlet másik, megyünk, szólt a megynyugtató válasz. Még 5 hónapig nem fizettek sem bérleti díjat sem rezsit, és nem költöztek ki, sőt megfenyegettek, hogy baleset érhet ha pattogok. Féltem is mert a férfi egy egyenruhás szervezetnél dolgozik és a kezdeti bizalom is emiatt volt. Egyszer csak eltűntek...
  180000 ft rezsit fizettem ki helyettük és a lakás romokban maradt utánuk + 7 havi albérletet nem fizettek ki, és biztos 10 évvel korábban halok meg, annyit idegeskedtem miattuk.

  Ilyen is van ám.”
 • 20. levelin 2008. június 19. 14:42
  „Azt hiszem,hogy a dühöm van akinek érthető,pláne,ha ő is járt már úgy mint én.Pl főbérlő aki nem engedi befizetni a csekkeket,mondván,hogy majd ő.Erre eltelik X idő és kikapcsolják a kábeltévét,egyirányúsodik a vezetékes telefon, jön a fizetési felszólítás stb. Amikor rákérdezek ,akkor még minősíthetetlen stílusban közli,hogy a visszakapcsolási díjat ki kell fizetnem ha tévézni,vagy telefonálni akarok.Mit mondjak.Inkább költöztem,de gyorsan.Hála a jó égnek,most olyan lakásban lakom ahol a számlák az én nevemen vannak,a főbérlő számlát ad és teljesen természetes volt neki,hogy nem csak az én,hanem a lányom lakcímbejelentőjét is aláírja.
  Ha bárkinek úgy tűnt,hogy általánosítok,akkor bocsánatot kérek,de én is úgy láttam,hogy néhány hozzászóló szintén általánosít az albérlőkkel kapcsolatban.”
 • 19. geza 2008. június 19. 12:10
  „Levelin:
  "Egyébként miért természetes az,hogy az adót majd kifizeti az albérlő? Neki van haszna?"
  Furcsán nézne ki hogy pl ha benzinkúton tankolok akkor a benzinkútnak kellen a benzin adóját kifizetni és nem nekem. Vagy ha veszel 1 kg kenyeret annak az adótartalmát a boltos fizeti.
  Természetesen kifizeti a főbérlő az adót de nyilván ezt beleépíti az albérleti díjba. Gondolom Te se szívesen fizetnéd ki a + 40 % -ot.”
 • 18. SP 2008. június 19. 09:38
  „szia levelin 2008.06.19 05:53
  Megfogadom a tanácsod, nem adom ki a lakásom. A valós tisztességes adózott elszámolás a kereslet-kínálat próbáját nem állja ki. Becsületes maradok igy, amit Te ismeretlenül is kétségbe vontál. Javaslom a rezsi számlák tanulmányozását, sok szép meglepetés vár még Rád. 100-ból 1 ember, ha érti. Kettös tarifa, energia besorolás stb. rejtelmek.”
 • 17. NH 2008. június 19. 09:26
  „Igazad van Levelin!
  A bérbeadó vesz igénybe szolgáltatást, nem a bérlő ..... vagy mégsem?

  Kicsi dac és harag érződik reakciódból, leírtam már, hogy az Isten adta NÉP által választott mindenkori politikusok 39% adó/hozzájárulás terhe az, amit mindenki sokall.l”
 • 16. levelin 2008. június 19. 05:53
  „SP!
  Ne is add ki a lakásodat,mert te nem tisztességes hasznot akarsz,hanem azt,hogy az albérlőd tartson el téged is.Ha nem vagy tulaj,a bérleti szerződés alapján a Démásznál lehet havi óraállásbejelentést kérni kb10 perc az ügyintézése(sorbanállást nem számítva...)Ha a matematikai alapműveleteket ismered és a szolgáltatóktól elkéred hogy egy egységnek mennyi az ára,akkor te is ki tudod számolni a havi rezsit,nem kell elszámoló számlára várni.
  Az albérlet is kereslet-kínálat viszonyán alapul.Nem kell irreálisan magas lakbérű lakást kivenni.
  Egyébként miért természetes az,hogy az adót majd kifizeti az albérlő? Neki van haszna?”
 • 15. SP 2008. június 18. 19:53
  „CAT
  Tanulmányozd a számlákat. Szinte minden szolgáltató becsült számlát ad ki havonta, majd az időszakos leolvasás után(hidegvíz, melegvíz, hő, áram)ad ki elszámoló számlát. Több hónap is eltelik, mire kiderül, mit fogyasztottak a bérlők. Lehet, hogy akkor már bottal ütheted a nyomát. Persze a jó megoldás a nagyon jól megfogalmazott szerződés. De úgy mint sok más esetben, ha valakin nincs mit behajtani, akkor azt hiszem a bérbeadó az "örökös vesztes". A biztosítási kár is trükkös dolog, ha a bérlőd kárt tesz.”
 • 14. SP 2008. június 18. 19:38
  „geza 2008.06.18 17:40
  szia Géza
  Démász az ok. A szetáv költségmegosztós éves leolvasás, az nem ok. Ha a neveden van a szolgáltatói szerződés és a lakásod valaki más, az albérlő használja, akkor Te a szolgáltatást tovább adod.Viszonteladó vagy. "adod-veszed a portékát". Jelen esetben a szolgáltatást. Ezután adót kell fizetni. Van megoldás, ha minden alkalommal átiratod majd visszairatod a szolgáltatási szerződéseket, ami igen nyűgös tortura. Pl. telekkönyvi kivonat, bérleti szerződés stb. lehetséges. Valószinű ha a bérlőd nem fizet, Te vagy a kezes, a vesztes. Volt egy terv, hogy a csillagászati bérleti árakat alacsonyabb szinten lehessen tartani a lakás bérbeadásra nem kell adót fizetni. Célja, hogy az emberek lakhatását segítsék. " Füstbe ment terv" hehe, nem nagy jövőd lesz ha feladod a szomszédaid.”
 • 13. geza 2008. június 18. 17:40
  „SP: én felhivtam a DÉMÁSZ-t és mondták h lehet havi bediktálás alapján fizetni is. A gázt már régóta igy csinálom, internet, ott óraállások bediktálásása. Tudom egy szetáv-os lakásban ez nem ilyen egyszerű.
  Hogy értetted h a rezsi után is adót kell fizetni?

  hehe: jelentsd fel az APEH-nél, itt MO-n úgy is ez szokás, eljen a besúgás!!”
 • 12. hehe 2008. június 18. 17:05
  „SZEGEDEN A MOLNÁR UTCA 10 SZÁMU HÁZBAN SE FIZETNEK A TULAJDONOSOK ADÓT AZ ALBÉRLÖK UTÁN .”
 • 11. SP 2008. június 18. 16:31
  „Az adó miatt, amit pl. a rezsi összege után is kell fizetni, a lakás újrafestése és karbantartása amibe kerül, mert igény van rá, az állandó fenyegetettség a szomszédok feljelentgető viselkedése miatt stb. áll üresen a lakás.Bármennyire is szeretnék segíteni a koleszból kiszorult tandíjat fizető diákon szerény nyereség mellett, a lakás üresen marad. Az elszámolásnál a SZETÁV számla becsült előleg 12 részre osztva. Azaz nyáron is fizetem a távhőt, amikor még nincs diák, meg vizsga után is fizetem, amikor már nincs diák. Ezt a rezsit a bérlő nem akarja elismerni, csak a havonta érkező számlát. A villany is éves leolvasású stb. Ami manapság sok vállalkozásra igaz, akkor gazdaságos ha nem működik. Az adó megfolytja.”
 • 10. geza 2008. június 18. 16:06
  „Cat: a mai rezsi árak mellett elég könnyű összehozni, elég ha pl 1 hónapot nem ellenőrzöl
  pl gáz, telefon, kábeltv, villany, víz, közös költség internet. 2 hónapos számlák simán elérik mondjuk télen a 100.000 ft-ot.
  És mi van ha azt mondja: nem fizet (nem tud, nem akar)
  Elvileg jogod sincs kirakni....
  (volt 1 ismerősöm ahol egy kényszer lakásfoglalót 7 év után tudtak kirakni, azaz beköltözik a főbérlő nélküli lakásba és nem megy ki, a rezsit meg rajtad verik le a szolgáltatók)”
 • 9. Cat 2008. június 18. 15:54
  „Nem értem a százezres tartozást, a tulajdonos nem ellenőrzi, hogy be vannak-e fizetve a számlák? Így is elbukhat tízezreket, de azért a százezres tartozás - gondolom - nem egy hónap alatt jön össze.
  Lehet úgy is, hogy a tulaj fizeti be a számlákat, vagy úgy, hogy bizonyos időközönként ellenőrzi a befizetést igazoló csekkszelvényeket.”
 • 8. geza 2008. június 18. 10:01
  „Sok negatív példát tudok a saját szűk környezetemből, volt egy ismerősöm akinek a mosogépét, hűtőt, mikrót vitték el + számlákból 100.000-es tartozás, vola akinél a vadiúj jól felszerelt társasházi lakását amortizálta le 1 ember durván 3/4 év alatt, utána ment a következőbe, amit szintén fél év alatt lemocskolt (az is új volt).”
 • 7. Ákos110 2008. június 18. 09:48
  „Olyanról hallottatok-e, hogy az albérlők lelépnek esetleg több tízezres adósságot felhalmozva? Családomban 2 eset is volt egyik 200000, másik 160000 ft sarat halmozott fel és sajnos erőszakkal kellett kipakolni őket, a kisebb adósságos meg a konvektort is eladta, és fogalmunk sincs hová tűnt...
  Fizessenek adót a főbérlők. És a magán orvosok, a taxisok, fodrászok, pincérek, kőművesek, cukrászok, butikosok, büfések??????”
 • 6. NH 2008. június 18. 09:42
  „Nos...
  az a 25% adó a forrásadó + 14%eho-t is kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy mindenki "benyal" az államnak 39%-ot.
  Tökmindegy, hogy narancsültetvényre, vagy szegfűneveldére költik ez nagyon sok! Méghogy ezek akarják kifehéríteni a gazdaságot.....

  Ma a nemzetközi ingatlanpiacon 10 év megtérülés felett senki sem dolgozik. Ez 10 millás lakást nézve évi 1 milla bérleti díj lenne, ami 136 000 Ft havi díjat jelent legálisan bejelentve, vagy 83 000 Ft havi díjat feketén. Ja és ott a rezsi plusz-ban.
  Kedves bérlő, Te melyiket választod?”
 • 5. geza 2008. június 18. 09:26
  „Pont erről beszélek :D
  Sajnos magának a szónak hogy "albérlet" az előző rendszer miatt eléggé negatív jelentése van.
  Mert a szoci-ban rendes ember nem lehetett aki nem a saját lakásában élt. (europában talán MO-n van a legtöbb magánkézben levő lakás)
  Mivel a jelentése negativ ezért sokan nem úgy kezelik a lakást mint ha az övék lenne, lelakják rövid idő alatt és mennek tovább, nem fizetik ki a rezsi számlákat, (tisztelet a kivételnek)

  Szerintem változni fog 5-10 éven belül, köszönhetően a bedőlt lakáshiteleknek, és a bankok nem szarakodnak sokáig hanem eladják az ingatlant és előfordulhato h vki fizette a lákását 10 évig, és utána albérlőként élhet majd benne.”
 • 4. K.B. 2008. június 18. 09:20
  „Van igazság abban amit írsz, az albérlőnek is legyenek jogai, védje saját magát!
  De az adózásról: ha a főbérlők rendesen adóznának, a hasznukhoz akkor is ragaszkodnának, így az az albérleti árak emelkedéséhez vezetne! Kinek lenne ez jó?
  A főbérlők éves bevételéről meg csak annyit, ha valaki normálisan gondolkozik és fenn akarja tartani a lakás színvonalát, az a pénz nagyobb részét visszaforgatja a lakásra!”
 • 3. leveline 2008. június 18. 08:50
  „geza
  Most is albérletben élek.Ha belegondolsz,van sok tulajdonos aki annak idején nagyon kedvező áron jutott a lakásához,és nagyon sokan vannak akik önkormányzati bérlakásukat is kiadják.Igenis fizessenek adót!Évente minimum 360 ezer forint jövedelmük származik.Amióta megjártam a főbérlővel ,csak szigorú szerződést vagyok hajlandó aláírni,ideiglenes lakcímbejelentéssel és kérek számlát a lakbérről,valamint a közös költségről is(megjegyzem ez az a tétel amit a tulajnak akkor is fizetnie kell ha a lakás üresen áll).
  Ha már kénytelan vagyok albérletben élni,akkor ne csak fizetnem kelljen,hanem olyan szerződésem legyen amely engem is véd.”
 • 2. geza 2008. június 18. 07:51
  „Jogos a felvetés, de ki az aki szivesen kifizetné a +25 %-ot?? Ugyanis annyi adót kell utána fizetni, azaz egy 40.000 Ft-os lakás igy 50.000 Ft ba kerülne.
  Amennyire én tudom a be és kijelentés se túl egyszerű.
  Sajnos MO-n ennek sincs kultúrja.
  Egy egyetemi városban hollandiában a legolcsóbb lakás ami egy kis kb 10-15m2-es 400 EUR/hó nál kezdődik.
  Szinte csak ingatlanirodán keresztül lehet kivenni lakást, és ott 3 honapi lakbért kell előre kifizetni, melyből 1 a kaucio, 1 a lakbér és 1 az iroda jutaléka. A hasonló szolgáltatást ki tudná megengedni itthon??”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukás után - pótvizsga

Szeged - A vakációt egyes diákok tanulással töltik: bukás miatt pótvizsgára kell készülniük. A… Tovább olvasom