Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Juronics operát rendez

Juronics Tamás először rendez operát: A kékszakállú herceg várát egy másik Bartók-művel, a Táncszvittel társítva pénteken mutatják be a szegedi operatársulat, a balettegyüttes és a szimfonikusok közös produkciójaként a nagyszínházban.
Juronics Tamás a próbateremben. Fotó: Frank Yvette
Juronics Tamás több Bartók-darabbal is sikert aratott az utóbbi években. A kisszínházban A csodálatos mandarint, a szabadtérin A fából faragott királyfit koreografálta – utóbbit a Szlovák Nemzeti Színház társulatával is színre vitte. Most a harmadik Bartók remekműre, A kékszakállú herceg várára készül a Szegedi Nemzeti Színházban. A Kékszakállút Gábor Géza és Altorjay Tamás, Juditot Kolonits Klára és Szonda Éva énekli majd.

– Sohasem rendeztem még operát, színdarabot is csak egyetlen alkalommal. Bartók három színpadi műve szerves egységet alkot, tematikailag is szorosan összetartozik, ezért nagyon vágytam már arra, hogy a Kékszakállút is színpadra állíthassam – mondja Juronics Tamás. – Kétszer is végignéztem mások rendezésében az opera próbafolyamatát, úgy érzem, személyes mondanivalóm van a darabról. Az alaptörténet nagyon életszerű és megélhető, miközben bonyolult is az a folyamat, ami a férfi lelkében végbemegy. Gyönyörű szimbólumrendszer mögé rejtve láthatjuk, ahogyan a nő egyre mélyebbre jut a férfi lelkében. Épp azért, mert ez egy roppant kerek, rendszerbe ágyazott történet, rendezőként nehéz hozzányúlni. Vagy teljesen elfogadja az ember azt a szimbólumrendszert, amelybe Bartókék elrejtették a mondanivalót, és akkor pusztán egy régi regét ad, vagy megfejti a kódokat, és megpróbálja úgy ábrázolni a személyes lélektani konfliktusokat, ahogy azok a mélyben húzódhatnak. Ehhez azonban le kell hántania az operáról a szimbólumrendszert, akkor viszont kicsit csupasz marad darab.

Szeretném mindazt az információhalmazt, ami az operával kapcsolatban bennem kering, és amit még sohasem láttam megvalósítani egyik produkcióban sem, belegyúrni egyetlen előadásba. Meghagyom nyers lélektani drámának, ugyanakkor szeretném, ha megmaradna kicsit mesejellegű vártörténetnek is. Székely László zseniális díszletével nagyszerűen megoldotta a zenében is benne rejlő kettősséget: egy pici szobából kiindulva a tér kitágításával eljut szinte a végtelenig. Fontosnak tartottam megmutatni a magányos művészember és a szerelem kontrasztját is.

A Szegedi Kortárs Balett tagjai táncolják az est második részében felcsendülő Táncszvitet. Mindkét Bartók-művet a szegedi szimfonikusok játsszák Selmeczi György, majd Kardos Gábor vezényletével. – A Táncszvitnek nincs írott librettója, története, a zenei dramaturgiára, az erős dinamikára és vonalvezetésre építve készítettem el a koreográfiát.

Bartók tiszta forrásból, a különböző népek népzenéjéből merítve, azokat feldolgozva komponálta meg saját muzsikáját. Ez a mű erősen átitatott korának modern zenéjével, A csodálatos mandarin előfutáraként benne hallani a nagyváros zajait is. Színpadon egy magyaros vigasság előkészületének képzeltem el. A koreográfia szerkezete követi a zene dinamikáját, ritmikáját. Lesz benne sok tánc, egy kis hagyma, paprika, kolbász és néhány feles pálinka – ajánlja a produkciót Juronics Tamás, aki szerint a kettős Bartók-évfordulón az országimázs erősítéséhez is hozzájárulhat a darab.


Frankfurtba mennek

Az Európai Központi Bank a Magyar Nemzeti Bankkal novemberben magyar kulturális hónapot rendez Frankfurtban azzal a céllal, hogy bemutassa hazánk kulturális életének keresztmetszetét. Kertész Imre, Nádas Péter, Esterházy Péter, az Amadinda együttes, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes mellett a Szegedi Kortárs Balett is meghívást kapott a programsorozatra. Juronics Tamás és együttese vasárnap éjszaka utazik Frankfurtba, ahol a Carmina Buranát adják elő. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom