Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Juronics Tamás művészeti igazgató az új szezonról - Klasszikusokra építenek

Szeged - Juronics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója az egységes arculat kialakításának lehetőségét abban látja, hogy minden produkció magas minőségben szülessen meg. Elsősorban a klasszikus értékekre építették az október 1-jén induló 2010–2011-es évadot.
- Miközben a színházak jelentős része a minisztérium számára lejelentett nézőszámát bizonyos trükkökkel tudta növelni, nálunk valóságos az emelkedés: a két játszóhelyünkön egy év alatt 25 ezerrel nőtt a fizetőnézők száma – mondja Juronics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója, aki szerint a közel 30 százalékos növekedés annak is köszönhető, hogy a korábbinál lényegesen több, mintegy 340 előadást tudtak játszani. Az új évadban is minden lehetőséget kihasználnak az előadásszám növelésére, ami 15 bemutató mellett – a próbaidőszakban kieső napok miatt – nehéz feladatnak ígérkezik. Bár az előző szezonban előfordultak olyan napok is, amikor a délelőtti és délutáni gyermekelőadás után este harmadszor is játszottak. A fizetőnézőszám különösen fontossá vált a színházak állami támogatása szempontjából, ezért nem mondhatnak le a növeléséről.

– A három játszóhellyel rendelkező debreceni teátrum után mi terveztük a második legtöbb, összesen 15 bemutatót az új évadra, mert fontosnak tartjuk, hogy színes, változatos legyen a kínálatunk. Egy ilyen háromtagozatos vidéki színházban, ahol minden műfajt kell játszani, nemigen lehet egységes arculatról beszélni, ezért inkább azt tartjuk fontosnak, hogy minden produkció magas minőségben szülessen meg.

Sullivan és Offenbach operettjei után idén a műfaj legnépszerűbb magyar darabját, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét tűztük hagyományos stílusban műsorra. A tavalyi Aranycsapatot jegyző Tasnádi Csaba rendezésében a trieszti színházzal koprodukcióban nyáron mutattunk be. A trieszti premier olasz közreműködőkkel nagy kritikai és közönségsikert aratott. Október 1-jén hazai szereplőgárdával láthatja majd ezt a produkciót évadnyitó előadásként a szegedi publikum a nagyszínházban. Meggyőződésem, hogy a stílust és a műfaj tradícióit jobban ismerő hazai művészeinkkel még jobb lesz – hangsúlyozza Juronics Tamás, aki szerint ebben az évadban elsősorban a klasszikus értékeket igyekeznek megmutatni, de nem feltétlenül hagyományos formában.

Juronics Tamás az évadnyitón. Fotó: Karnok Csaba
Juronics Tamás az évadnyitón.
Fotó: Karnok Csaba

– A drámai tagozat A képzelt fösvény beteg október 8-i kisszínházi bemutatójával kezdi az évadot. A produkciót rendező Bodolay Géza – akinek speciális intellektuális humorát egyre többen értik és szeretik – általában nem szokványos megoldásokat választ, ezúttal Moliére két darabjából gyúrt össze egy újat erős karakterekkel, dupla gegmennyiséggel. Színházunk főrendezője az évad végén Csehov Három nővér című drámáját rendezi. Örökzöld klasszikus a Traviata is, ami bekerült a nemzetközi operafesztivál programjába, és amit mai közegben állítok majd színpadra. Hasonló lesz Csajkovszkij Anyeginje is Pál Tamás rendezésében. Ugyanakkor hagyományos rendezésben láthatják majd a nézők A makrancos hölgyet a Vígszínházból hozzánk szerződött kitűnő fiatal színésznő, Danis Lídia címszereplésével. Gogol Háztűznézőjéhez hasonló remake lesz a Háry János, amit négy évvel ezelőtt a balettegyüttes közreműködésével állítottam színpadra Kecskeméten. Azt remélem, a szegedi közönség hasonlóan jól fogadja majd, mint a kecskeméti. Egressy Zoltán kortárs sikerdarabját, a Sóska, sült krumplit három nagyszerű színésszel, Pataki Ferenccel, Kárász Zénóval és Kedvek Richárddal mutatjuk be. Nagy sikert várok tőle, és az is fontos, hogy rugalmasan játszható produkcióról van szó. Kortárs darab Pozsgai Zsolt Chaplin emlékének szentelt zenés játéka, A kölyök is, valamint Görgey Gábor színműve, a Mikszáth különös házasságai, amit Király Levente és Fekete Gizi főszereplésével mutatunk be. A Kosztolányi-jubileumhoz kapcsolódva a Liliommal az előző évadban sikert arató Keresztes Attila rendezésében műsorra tűzzük az Édes Annát – mondja a Kossuth-díjas művészeti igazgató. Fontosnak tartja, hogy legsikeresebbek a gyermekbérleteik. Mint minden évadban, most is műsorra tűznek egy magyar darabot – Weöres Sándor Csalóka Péterét Sándor János rendezésében – amely a népmesei hagyományokat, nyelvünk szépségét mutatja meg a gyerekeknek. Klasszikus gyerekdarab Dickens Karácsonyi éneke, amit az ünnepek előtt kezdenek játszani a nagyszínházban.

Balettbemutatók

A kisszínházban december 10-én Testek filozófiája címmel kísérletibb, maibb bemutatót tart a Szegedi Kortárs Balett, míg tavasszal a nagyszínházban Inferno címmel Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára emlékezve, a szerző műveire készül produkció, amit a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában is bemutat az együttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongor és Tünde a Hálózat Televízióban

Szeged - Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét láthatják a nézők vasárnap 21 órától a Hálózat… Tovább olvasom