Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Juronicsék és a XX. század

Brüsszelben vendégszerepel a jövő héten a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamásék a XX. század című új darab bemutatójára és az együttes megalakulásának húszéves jubileumára is készülnek – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.
A mexikói és a bilbaói turné után már a harmadik külföldi vendégjátékra készül ebben az évadban a Szegedi Kortárs Balett. Jövő héten pénteken és szombaton a táncvilág egyik központjában, Brüsszelben mutatja be az együttes Juronics Tamás két koreográfiáját, a már világszerte sikert aratott Carmina Buranát és a Carment. A kétrészes produkciót a két estén összesen négyezer néző láthatja majd a nevezetes Cirque Royalban, ahol az 1970-es években a legendás Maurice Béjart is dolgozott társulatával. Juronics a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a cirkuszi porondra emlékeztető kör alakú, különleges színpad miatt a befogadószínház viszonyaira adaptált előadással készülnek.

Az együttes a kisszínházban folytatja a beavató előadások sorozatát. Tavaly szegedi középiskolások számára úgy táncoltak részleteket a Szentivániéji álomból, hogy a szemelvények közben Juronics koreográfusként beszélt a produkcióról. A sikeren felbuzdulva május 3-án és 4-én megismétlik az akciót a koreográfus új darabjával, a XX. századdal, a jövőben pedig negyedévente tartanak beavatószínházi előadásokat.

A táncot támogatják

Juronics Tamás táncegyüttese a beavatószínházi produkciókat az egyetemisták, a fiatalok megnyerése érdekében a Rádió 88 támogatásával szervezi. A szegedi kereskedelmi rádió képviseletében Tóth Géza ügyvezető igazgató tegnap 5 millió forintos támogatásról írt alá szerződést Pataki András balettigazgatóval. Mint elhangzott: a társulat két újabb szponzorral, az Invitellel és a BMW szegedi márkaképviseletével, a C-Mobil Kft.-vel vág neki a következő, jubileumi 20. évadnak.

A nemrégiben érdemes művész címmel kitüntetett Barta Dóra lesz a főszereplője a XX. századnak, amit április 27-én mutat be a társulat a kisszínházban. Két nappal később, a tánc nemzetközi világnapján Budapesten, a Művészetek Palotájában is eltáncolják a 21. századi technikával, vetítéssel, különleges szín-, fény- és árnyékhatásokkal készülő darabot. A koreográfus-rendező elmondta: három zseniális magyar komponista egy-egy művére épül a mintegy nyolcvanperces darab. Juronics Bartók mindhárom színpadi művét színre vitte már Szegeden, most az egyik legeredetibb darabját, az 1937-ben bemutatott Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára címűt választotta.

Ezt követi Ligeti György műve, amely a Rákosi-rezsim idején, 1952-ben született, majd Eötvös Péter egyik friss szerzeményével zárul a produkció, amit a világhírű komponista korábbi közös munkájuk, az Atlantisz után maga küldött el Juronicsnak. A koreográfus új produkciója – amelynek koncepcióját Almási-Tóth András dramaturggal közösen találta ki – nem történeti áttekintés lesz, hanem az emberi viszonyokról szól, az alkotó a szerelem-haza-isten tematikáról szubjektív vízióját szeretné a táncművészet nyelvén megmutatni a publikumnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged latin negyede a Vitéz utca

Júliusra kiürül a Vitéz utca, tíz hónapon keresztül azonban a diákseregre építi üzleti tervét az… Tovább olvasom